Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Babki piaskowe, serniki, słodkości

edytowano sierpień 2010 w Kuchnia
Pyszna i prosta babka, która zawsze się udaje, przygotowanie 15 min.
wczoraj zrobiłam na Karolowe urodziny, zjedzona w godzinę ;)
Porcja na 1 małą blaszkę - np. okrągłą. Na keksówkę ta porcja jest za duża, ale 1,5 porcji wystarcza na 2 keksówki.

Babka piaskowa - łaciata
4 jaja
1 szkl. cukru
(cukier waniliowy)
1 kopiasta szkl. mąki pszennej (tortowa, krupczatka)
4 kopiaste łyżki maki ziemiaczannej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna roztopiona - można wlewać gorącą
(2 łyżeczki kakao)

Jaja z cukrem ubić mikserem, dodać maki+proszek i teraz już mieszać łyżką, na koniec wlać roztopioną margarynę.
Piec ok. 35-45 minut w temp. ok. 160.

Wersja łaciata z kakao - część ciasta wlać do blaszek, do reszty wsypać kakao i dolać do blaszek. Samo się wymiesza w trakcie pieczenia.

Można zrobić polewę z roztopionej czekolady lub taką:
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
3-4 łyżeczko kakao
2-3 łyżki mleka lub wody
Wszystko rozpuścić w rondelku na małym ogniu, ma zawrzeć. Ostudzonym polewać ciasta.
«134

Komentarz

  • Tak lubię babkę ale jak robię w takiej typowej formie na babkę to zawsze mi siada i w środku robi się zakalec.....
  • w keksówkach jest ok.
  • Lila keksówka to taka podłużna mam chwilową amnezję ,,,,:wink:
  • Foremka na babkę powinna mieć w środku kominek, wtedy piecze się idealnie. W takiej bezkominkowej mi też siada.
  • Mamuska:
    Lila keksówka to taka podłużna mam chwilową amnezję ,,,,:wink:
    tak właśnie, albo z kominkiem, jak pisze Marcelina

    Mi sie robią zakalce w babkach, jak piekę w nieswoich piekarnikach - u mamy np.
    No i pamietam, zeby po dodaniu mąki nie mieszać już mikserem, bo wtedy siada
  • kiedyś wklejałam ten przepis w ciastach wielkanocnych, ale ponieważ jest niezawodny - to wkleję jeszcze raz babka piaskowa ( ważne- nie używać piasku :confused:)
    składniki :5 jaj,1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl maki pszennej i 3/4 szkl mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 margaryna Kasia (lub masło), 2 łyżki kakao
    .......................................................
    ubić białka ze szczyptą soli, dodawać żółtka, cukry - dalej ubijać ;
    rozpuścić margarynę - wystudzić
    do ubitych jajek dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia - wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę - wymieszać dokładnie

    3/ 4 ciasta wlać do foremki, do reszty dodać 2 łyżki ciemnego kakao wymieszać i wlać na jasne ciasto
    piec ok 40 minut w 160 stopniach - zależy od piekarnika

    smacznego
  • Babki piaskowej w wykonaniu Matki5 nie jadłam. Ale mogę zaświadczyć, że Matka5 robi rewelacyjne błyskawiczne bułaczki drożdżowe, ttóre to miałam przyjemność konsumować...
  • kiedy babka już ładnie wygląda, a w środku ma zakalec, można przykryć ją folią aluminiową i potrzymać dłużej w piecu, nawet pół godziny czasami. To przykrycie nie musi być bardzo dokładne - wystarczy arkusik folii położony na foremce.
  • matka5 - toż to taki sam przepis - ja też czasem daję 5 jaj, szczególnie, że zawsze kupuję mniejsze, a jak mam czas, to też najpierw ubijam białka, inne proporcje się zgadzają ;)
  • Małgorzata32:
    Babki piaskowej w wykonaniu Matki5 nie jadłam. Ale mogę zaświadczyć, że Matka5 robi rewelacyjne błyskawiczne bułaczki drożdżowe, ttóre to miałam przyjemność konsumować...
    Małgosiu powinnam otworzyć pensjonat - przyjmować gości , rozmawiać z nimi , piec im bułeczki - może to byłoby lekarstwo na moje doły i depresje ; pozdrawiam
  • Przy najbliższej okazji chętnie znów zawitamy do tego pensjonatu:wink:
    Pozdrawiam!
  • Robię babkę naszło mnie ...
    tylko ją "zcytrynię" :-)....
    Wczoraj rano robiłam rogaliki z nutella jakies 30 szt zjedli do 16 :tongue:
  • Zrobiona






    Polecam puchata bez zakalca ,,,,,właściwie już zjedzona :-)
  • Mamuska, ufff, cieszę się, że się baba udała, i bez zkalca :wink:
  • ja zrobiła sernik :bigsmile:

    mam nadzieję, że wyjdzie bo w trakcie kilka razy wyłączali prąd :confused:
  • ooo, na sernik też mam jeden pychotny przepis, później wkleję :)

    ależ mi smaka narobiłaś, no, cały dzień biegam za wyprawkami/mundurkami/granatowymi_kapciami/itepe do szkoły/pekola i aż prawie nic nie jadłam, ale teraz to serniczka z kawą inką nie odmówiłabym ...
  • a zapraszałam:cool:
  • na serniczek? dzisiaj? nie pamiętam...
  • tak ogólnie, zawsze

    tyle że inkę muszę nabyć :wink:, chyba że lubisz inkę torebkowaną
  • no wiesz, inkę albo anatola albo kujawiankę (tyle że tą dłużej się przygotowuje) to ja tylko w ciąży i karmieniu, bo jakoś normalna kawa mniej smakuje, chyba że lurowate cappuccino...
    nawet jak pan Mąż robią sobie espresso, to mnie zapach mocnej kawy aż zatyka...
  • Ja też zrobiłam, choć dwie lewe ręce do pieczenia mam.
    Pycha!
    Dzięki za przepis!
  • I u mnie wyszła,super!
  • A wie co? wczoraj robiąc tą babkę myślałam o serniku ,,,
    i miałam napisać by ,któraś wstawiła sprawdzony przepis ....najlepiej na taki super puchaty,,,
    ...

    Chętnie wypróbuje ....
  • Mamuśka przeczytałam, że chcesz przepis na sternik. Pora jeszcze niezbyt późna, a mi się litery plączą.
  • za dużo niebieskiego wczoraj :wink::wink:
  • No dobra zachwycona pierwszym razem, za 2 h zrobiłam babkę w podwójnej wersji,ale przyoszczędziłam zamiast dwóch kostek masła półtora. wyszedł zakalec, mozliwe?
  • Mamuska- ja taki sernik lubię najbardziej

    sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
    ..............................................................................................................................................
    3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
    ...........................................................................................................................................
    czas przygotowania 1/2 godziny ; czas zjadania - kilka minut :clap:
  • Jak lubicie serniki, to polecam bardzo delikatny Płaczący sernik, w sam raz na dużą rodzinę. Przepis był tu już podawany, ale wkleję go jeszcze raz

    Ciasto wymaga dość sporej blachy.

    Na ciasto:
    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 żółtka + 1 całe jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny.
    Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód wysmarowanej blachy.

    Masa twarogowa:
    1 paczka rodzynek
    2 całe jajka + 4 żółtka
    1 kg zmielonego twarogu
    1 szkl. oleju
    2 budynie śmietankowe
    3 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru

    Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, olej, budyń i mleko.

    Na ciasto wyłożyć rodzynki i zalać masą twarogową.
    Piec ok. 1 godz. w temp. ok 150-160 st.

    Na wierzch:

    Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru. Wyłożyć na gorący sernik i zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 min, aż lekko zbrązowieje.
    "Łezki" pojawiają się dopiero przy stygnięciu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.