śledzie, sałatki sledziowe i inne rybowe:)

ABAB
edytowano listopad 2010 w Kuchnia
Szukam sprawdzonego przepisu na sałatke sledziową z buraczkami. ktos ma , podzielic sie może?
I inne, ale z marynowanych płatów:)

Komentarz

  • Pierwszego przepisu nie znam - wypróbuję, natomiast drugi króluje na naszym stole pod nazwą sałatki śledziowej sułtańskiej już dobrych kilka lat... :bigsmile:
  • u na sto się zwie śledzie po cygańsku. Ale robimy ciut inaczej:
    cebule(sporo) kroimy w piórka, dusimy na oleju, dodajemy rodzynki i przecier pomidorowy oraz pieprz, ziele angielskie i liśc laurowy, wrzucamy pokrojone w paski matjasy9wcześniej wymoczone), ZAGOTOWUJEMY. Jadalne po ostudzeniu. Śledzie robia sie kruchutkie i nawet dwulatki u nas jedzą:)
  • Agnieszko Barbaro,

    ależ tu już był taki wątek, z cudownymi przepisami na śledzie!!!!

    ja sobie te przepisy przekopiowałam, opracowałam i wydrukowałam (mama mnie prosiła)

    jak chcesz mam te przepisy w dokumencie wrodowym, ale jest zbyt duży, żeby wkleić, moge wysłać na maila :)

    albo szukaj gdzieś w wątkach, choć tytułu nie pomnę
  • Znalazłam, znalazłam!!!
    Mnóstwo super przepisów na rybkę!!!

    http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=5769&page=1
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • oooo właśnie z tego zrobiłam mój podręcznik śledziowy ;)
  • Właśnie sobie większość przepisów pokopiowałam i też mam podręcznik śledziowy...!
    Ale jazda się zacznie - mój Mąż kocha śledzie, a my przy nim!!!:bigsmile:
    Ale przepisów miałam zaledwie kilka - teraz to co innego...!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Agnieszka Barbara:
    kroimy w piórka, dusimy na oleju,
    Pytanko - jak się DUSI na oleju? Wytłumaczcie głupiej...:shamed::shamed::shamed:
  • Agnieszko Barbaro, ale jak te śledzie zagotować??? Zapakować do słoiczków i zagotować, czy zwyczajnie w garnku?
  • E.milia:
    Pytanko - jak się DUSI na oleju?
    Oleju dajesz więcej niż mniej, cebulę smażysz tylko do momentu zeszklenia- ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
  • w garnku(znaczy- ja na głebokiej patelni).
    Widzicie- a ja w szukaja wpisałam "sledzie" i nie znalazł... Przepraszam... może go przyczepic do tamtego watku?
  • Ja robię taką sałatkę śledziową pod nazwą SZUBA



    Składniki
    6 ziemniaków
    8 filetów matiasów marynowanych(najlepiej gdyby były już w occie czyli takie gotowe do zjedzenia )
    słoik majonezu
    4 buraczki
    szczypiorek do dekoracji
    6 ogórków konserwowych
    4 jajka na twardo

    Gotujemy w osolonej wodzie osobno ziemniaki osobno buraczki
    Na dno miski wykładamy trochę majonezu i potem przepuszczone przez sito ziemniaczki warstwa majonezu
    warstwa sledzika
    warstwa majonezu ,warstwa startych buraczków ,warstwa majonezu ,warstwa ogórków ....majonez ,,,i tak do skończenia wszystkich składników przy czym doprawiamy każdą warstwę według uznania (sól i pieprz )
    Na górę dajemy przepuszczone jajka i majonez możemy udekorować szczypiorkiem
  • ostatnio ktoś mi mówił o śledziach kawowo musztardowych - brzmi szokująco podobno pyszne, może się odważe.

    Na pewno zrobię sałatkę śledziową z ziemniakami, śledzia z cytryną, śledzia z ananasem i nie wiem co jeszcze???
  • A ja marynowane kroję w kostkę, jabłko w kostkę i cebulę mieszam majonez ze śmietaną i tym przekladam śledzie. Na wierzch sypię koperek. Proste i smaczne.
  • Ja w zeszłym roku robiłam śledzie korzenne-przepis chyba z Kwestii Smaku. Pyszne były, choć specyficzne.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.