Rogaliki z czekoladą lub marmoladą

edytowano styczeń 2011 w Kuchnia
składniki:
1/2 l mleka
10dag drożdży
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
1,5 kg mąki
krem czekoladowy lub marmolada

wykonanie:
Z 1/2 l mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i od dużego talerza wykrawamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Na każdą część nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na natłuszczonej blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C

image

image
«134567

Komentarz

  • Mniam,alez mi smaka narobilas!
  • Ach to przepis identyczny z przepisem mojej teściowej, czasem do środka wkłada ser. A ciasto można pociąć zamiast na trójkąty, to na kwadraty i nawkładać do środka łyżeczkę sera, do każdego kwadratu i zlepiać w koperty. Pycha! Teściowa będzie za dwa tygodnie chce robić chrusty/faworki lub pączki. Może ją namówię na serowe pakieciki (kopertki). :bigsmile:

    EDIT: Ten ser do kopertek musi być zmieszany z jajkiem i cukrem teraz mi się przypomniało :).
  • Od dawna zabieram się za takie rogaliki...! Teraz juz na pewno zmierzę się z nimi, a co...! :bigsmile: Dziękuję! :bigsmile:
  • Faworki i pączki robiłam już w tym sezonie :bigsmile: pięc razy - czas na zmianę! :cool:
  • Olesia:
    Faworki i pączki robiłam już w tym sezonie :bigsmile: pięc razy - czas na zmianę! :cool:
    Teraz pięć razy rogaliki i kopertki, jestem od kopertek uzależniona, jak Twoja rodzina tak je polubi jak ja, to może i więcej razy niż pięć zrobisz:).
  • Oj... Boję się, że to możliwe... Rogaliki Celinki wyglądają smakowicie, więc kto wie... Karnawał w tym roku dłuuuugi...!:cool:
  • To jak moja teściowa nie zrobi mi tych rogalików (w co wątpię, ale wszystko się może zdarzyć), to pewnie niedługo z mężem będziemy jechać do Bydgoszczy, więc kto wie, czy nie zrobisz kolejnej porcji dla nieznajomych z malutkim dzieckiem, wędrowców strudzonych (acz łakomych) drogą.
  • Trzymam za słowo. :wink:
  • Moi chłopcy uwielbiają rogaliki, na pewno wypróbuję, dzięki Celinko! :fr:
  • No śliczności!

    A ze mnie jest leń, wolę tam ciasto w mikserze wyrobić i wlać do foremki. Ale może jak się kiedyś dorobi małych pomocników :ba:

    Ale nareszcie nauczyłam się piec zjadliwy chleb (acz jeszcze długa droga przede mną do doskonałości)

    Też dziś w kuchni spędziłam pół dnia...

    celinka :rainbow:
  • Ilonka zachęcam do spróbowania, chociaż z połowy składników, bo to dużo wychodzi tych rogalików. Ja pierwszy raz je piekłam i udały się :bigsmile:
    A koperty serowe MonikiN też na pewno są rewelacyjne. I można mieć dwa rodzaje ciastek za jednym zamachem, po przygotowaniu różnego nadzienia. :bigsmile:
  • A na złoty kolor to tak mniej więcej ile? 15-20 min czy 45 min? Bo mnie sie zdarza wsadzić ciasto do piekarnika i o nim zapomnieć - muszę nastawić titek, co by przypominał...
  • Celinko, bardzo fajne są te Twoje przepisy. Smaczne i łatwe. Ostatnio robiłam kremówkę kokosową i wyszła pyyszna. Dzięki.
  • celinka:
    Ilonka zachęcam do spróbowania, chociaż z połowy składników, bo to dużo wychodzi tych rogalików. Ja pierwszy raz je piekłam i udały się :bigsmile:
    A koperty serowe MonikiN też na pewno są rewelacyjne. I można mieć dwa rodzaje ciastek za jednym zamachem, po przygotowaniu różnego nadzienia. :bigsmile:
    Nie moje, a mojej teściowej :cheer:. Właśnie zagniatasz jedno ciasto, jeden wysiłek i masz dwa rodzaje ciastek.
    Piekłam raz w życiu jak synek miał ze 3 miesiące i jakoś się udało, chociaż mały z gatunku absorbujących był.
    W tej chwili zamiast spać bawi się w łóżeczku heh, nocny marek-jacy rodzice takie dziecko.

    Edit: Pamiętam, że to ciasto się łatwo zagniatało, mam zespół cieśni nadgarstka, więc wszelkie ręczne ciasta, to męka (mąż robi), ale to zagniotłam sama.
  • Ja od dwóch dni też szaleję z rogalikami.
    Mam wrażenie, ze odżywiamy się tylko nimi :)
    Ale uczciwie przyznam, że gdyby nie pomoc córek w zwijaniu, to nie wiem, czy dałabym radę ;)
    A synek malował pędzelkiem systematycznie jednego rogalika po drugim, rozbełtanym jajem.
    Fachowcy z tych moich dzieci :cool:
  • ja uwielbiam takie z serem :cool:













    :ad:
  • Celinka, dzięki! Ale piękne te rogaliki :bigsmile:. Wyglądają smakowicie :bigsmile:
  • Celinko,Twoje przepisy -super!
    Jutro mąż ma mi wszystkie wydrukować, będziemy próbować po kolei:bigsmile:
    Dzięki!!!
  • Robię takie:

    Rogaliki krucho-drożdżowe

    Â? kg mąki
    Â? szklanki mleka
    2-3 łyżki cukru
    5 dkg drożdży
    1 masło/margaryna
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub kefiru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    szczypta soli
    Mleko (ciepłe) + cukier + trochę mąki â?? zrobić rozczyn, zostawić na chwilkę do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, proszek, jaja, wlać wyrośnięty rozczyn, śmietanę i roztopione masło. Wymieszać składniki, nie trzeba długo wyrabiać, zostawić do wyrośnięcia.
    Ciasto cienko rozwałkować, zawijać małe rogaliki (koperty, pierożki), z dżemem (musi być gesty!), serem, czekoladą, makiem. Piec ok. 15 min. w temp. 180-200 st. C. Sporo rosną w pieczeniu. Małych rogalików wychodzą 3 blachy, większych 2. Zachowują świeżość kilka dni.
  • Właśnie sprawdziłam. Od wczoraj z 2 porcji zostało jeszcze kilka.
    To jutro robię dla odmiany rogaliki Celinki ;) i z serem :wink:
  • Aneta:
    A na złoty kolor to tak mniej więcej ile? 15-20 min czy 45 min? Bo mnie sie zdarza wsadzić ciasto do piekarnika i o nim zapomnieć - muszę nastawić titek, co by przypominał...
    Moje piekły się 15 min, ale wydaje mi się, że to zależy też od piekarnika, bo są różne... Pierwszą porcję należałoby przetestować :wink:
  • Córka zrobiła dziś samodzielnie rogaliki wg przepisu Lili:bigsmile:
  • Celinko ile wychodzi rogalikow z Twojego przepisu???

    Dzieci mnie od rana prosza o nie :bigsmile:
  • ProMama nie liczyłam...:shamed: więcej niż 50 sztuk... podejrzewam, że jakieś 75sztuk, ale nie wiem dokładnie.
  • ok, ta informacja mi wystarczy :bigsmile:
  • Dziekuje!!!:bigsmile:
  • Teściowa nie przyjedzie za dwa tygodnie :cry::cry::cry: będę musiała sama upiec, bo my u Niej będziemy dopiero za miesiąc, a tyle nie wytrzymam. Wszystko przez ten smakowity wątek.
  • Monika, spróbuj wg mojego przepisu, nie trzeba zagniatać, można tylko łyżką drewnianą wymieszać składniki i gotowe
    Śmietana lub kefir i roztopione masło łatwo się mieszają z mąką

    Ja właśnie próbuję dziś z tego przepisu kopertki z serem, zainspirowana Twoim postem
    mam nadzieję, że dzieciom posmakują
  • Ja też dziś szaleję - zaraz będę robić rogaliki, tudzież kopertki z serem, czekoladą i marmoladą. A co...!:bigsmile:
  • ja też mam taki plan!!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.