Rogaliki z czekoladą lub marmoladą

12346

Komentarz

  • Oj, rób, rób, pyszne są.
    Jedne i drugie. :D
  • @Olesia a jak mi nie wyjdą to do Ciebie wproszę się
    :))




    Ale nie sama tylko z całą obstawą
  • Trzymam Cię za słowo. :D
  • Czy te pyszności można upiec w prodiżu? 
  • Myślę, że można, tylko dłuuuugo to trwać będzie... Bo ile sztuk na raz zmieści się w prodiżu....?
  • To nic, chodzi raczej o przepływ powietrza. ja nie mam piekarnika, a nie wszystko można piec w prodiżu.
  • Rozumiem.
    Nie piekłam rogalików w prodiżu, więc nie poradzę..
  • @mamababcia .... myślę że można upiec w prodiżu jak wszystko. Kiedyś piekłam wszystkie ciasta i ciasteczka w prodiżu i wszystko piekło się szybciej.

    @Olesia... upiekłam pampuchy i wyszły super ale nie spodziewałam się że są aż tak sycące. Zrobiłam z dżemem i bez nadzienia ale jedliśmy z maślakami w sosie słodko-kwaśnym.

    @ Celinka... zrobiłam rogaliki i są naprawdę super. Mój syn już "zamówił" sobie do szkoły.... dzięki za nowe przepisy
  • Skusiłam się na te rogaliki, właśnie się pieką  :)
  • ja zrobiłam 80 rogalików z połowy porcji Celinki... nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zniknęły.

    Się narobiłam, ale wyszły super!
  • Rogaliki przepyszne! Zrobiłam z połowy porcji, nadzienie serowe, na wierzch lukier. Robiłam na samych żółtkach, bo akurat czekały w lodówce na pomysł na nie. 
  • edytowano wrzesień 2013
    no i dziękuję Wam bardzo, bardzo!! dzięki Wam muszę, no po prostu MUSZĘ!!!! zrobić te rogaliki!!

    zwłaszcza dziękuję za te świetne zdjęcia dzięki którym cały weekend oblizywałam swój telefon, bo tak apetycznie wyglądały na zdjęciu te rogaliki - a teraz MUSZĘ iść na bazar, kupić składniki i zrobić te rogaliki!!!


    Ale ale żeby mi nie było tak miło, że se upiekę i pochłonę natentychmiast 20 rogalików - to nadal się będę oblizywać, gdyż albowiem moja piękna Rachela nie znosi nabiału ;-(
    idę sobie posmarkać mężowi w mankiet

    jajek tyż chyba nie znosi,aaaaaaa


    jeszcze wiem jak obejść mleko w przepisie, ale jajek ni mam pojęcia....może ktoś pomoże ???
    żebym mogła przestać się oblizywać i pochłonąć parę rogalików???
    aaaaaa......takie smaczne, takie smaczne!!!
    :((

    edit: dopisek
  • @Agnieszka82 - tylko nie popełnij mojego błędu i nie rób z połowy porcji  :))
  • @mamababcia .... myślę że można upiec w prodiżu jak wszystko. Kiedyś piekłam wszystkie ciasta i ciasteczka w prodiżu i wszystko piekło się szybciej.
    Dziękuję, w takim razie spisuję przepis i ... do dzieła. W środę próba
  • Aga82, robiłam kilka razy drożdżowe na wodzie (bez mleka) i z olejem zamiast masła/margaryny, (nawet kruszonkę z oleju i mąki robiłam) ale fakt, nie robiłam bez jajek, ale jakby tak wiecej tej wody i oleju dodać, zamiast jaja? W końcu np na pizzę drożdżowe bez jaja robi się absolutnie, i wychodzi, rośnie i smaczne jest?
  • Kurde no co to za wątek. Ja na diecie! A gluten, a jaglanka?! A poszły wy już bo ślinię się i omamy węchowe mam, cały czas czuję zapach pieczonych rogalików. Maupy!!!!
    :))
  • @Agnieszka82, a jajek się jakoś zaparzonym siemieniem nie zastępowało? Muszę w necie poszukać:P
  • W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom,
    trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to
    zrobić na kilka sposobów. Gotując potrawę bez trzymania się proporcji,
    czyli na tak zwane oko, możemy zastąpić jajko dodając:

    • Odrobinę oleju
    • Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą
    • Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor)
    • Mąka sojowa
    • Mąka ziemniaczana
    • Banan - jeśli przyrządzamy słodkie danie
    • Puree z ziemniaków
    • Puree z dyni

    Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej ściągawki:

    1 jajko zastępuje:

    1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki z amarantusa
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
    1/4 szklanki puree ziemniaczanego
    1/4 szklanki puree puree dyni
    1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
    2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
    1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody


    http://www.polska-gotuje.pl/artykul/ciasto-bez-jajek-2

    image
  • Ile razy czytam tytuł tego wątku, tyle razy w pierwszym odruchu dziwię się, że ktoś do mnie tak publicznie pisze :)

    smaczności - miamm
  • Właśnie skończyłam piec moje słynne :D rogaliki i co się okazało?
    ... że połowy już nie ma :P

    Kto się skusi przed świętami na rogaliki? :)
  • Czy ktos robil je juz z maki pelnoziarnistej? Jak wychodza?
  • Celinka podeślij proszę, bo ślinka mi leci :)

  • Właśnie skończyłam piec moje słynne :D rogaliki i co się okazało?
    ... że połowy już nie ma :P

    Kto się skusi przed świętami na rogaliki? :)
    byłam pierwsza :D
    wczoraj upiekłam z Twojego przepisu makowce :) wrzucałam do świątecznego zrób to sam :) 
  • edytowano grudzień 2013
    @Olesia zajrzałam do Twoich starszych wpisów, dobrze że mi przypomniałaś o pampuchach na parze. Jutro zrobię na obiad! Z musem malinowym. Nasi uwielbiają! :-)
  • idę już stąd :P
  • Podpowiedzcie mi , proszę przepis na rogaliki bez drożdży.
  • Wyjściowe rogaliki są bezkonkurencyjne. Dziś spróbuję je przerobić na bułeczki.
  • Szukałam wątku przez google, więc podbijam a nuż ktoś w niedzielę się chwyci tej roboty (ja zamierzam zabawić się z córkami).,

    Podziękowali 2olgal madzikg
  • Berenika powiedział(a):
    Wyjściowe rogaliki są bezkonkurencyjne. Dziś spróbuję je przerobić na bułeczki.
    Ja bym w przepisie wyjściowym zmniejszyła ilość drożdży o połowę!
  • W ogóle, to jak w takich warunkach przejść na trzyletnią dietę bezglutenową?!!!
    Podziękowali 2ola_g malagala
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.