Gofry

BeaBea
edytowano luty 2011 w Kuchnia
Wrzućcie proszę jakiś sprawdzony przepis na dobre gofry.
Te ze sklepu nie są specjalnie smaczne, a i dość drogo wychodzi.
«13

Komentarz

  • 4 jajka
    0,5 kg mąki
    25 dag cukru pudru
    3 dag proszku do pieczenia
    10 dag margaryny
    400 ml mleka
    cukier waniliowy

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, żółtka, potem stopniowo mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym na przemian z mlekiem i roztopioną chłodną margaryną. Można wyrabiać mikserem.
    Są dość słodkie.
  • dzięki, przeszukałam forum ale nie znalazłam. Chyba za licho czytałam. A i tobie Celinko dziękuję.
  • lecę robic:bigsmile:
  • No to ja wam dam swój przepis. Wypracowany metodą prób i błędów.:wink:

    Kilo mąki
    3 jajka
    łyżeczka soli
    pół szklanki cukru
    szklanka oleju
    4 dag drożdży
    szklanka mleka
    woda
    Zrobić rozczyn z drożdży , mleka i łyżki cukru, jak drożdże ruszą- dolać do reszty składników, zrobić ciasto gęściejsze niż na naleśniki i poczekać godzinkę (to oczywiście najtrudniejsza część robienia gofrów:wink:)

    Nalewać mniej, niż normalnego ciasta, bo bardzo rośnie.
    Takie gofry lubimy najbardziej, bo są leciutkie i chrupiące a nawet na drugi dzień nie są gumowate.
  • również dziękuję. Te następne wypróbuję jutro:smile:
    Właśnie sprzątnęłam po gofrach Celinki, całkiem dobre wyszły. Kilka zostało na jutro na śniadanie. Podgrzewamy w mikrofali, to nie są takie gumowe.
    Celinka, całkiem dobre wyszły, tylko trzeba z dwóch porcji. Z jednej wyszło 12 sztuk, trochę mało jak na posiłek. Moi zjedli po tostach, więc wystarczyło.
  • A można robić gofry bez gofrownicy? Z nadzieją pytam... choć chyba znam odpowiedź...
  • Nie mozna... ale można zrobić naleśniki, albo jakies placuszki albo biszkoptowe ciasteczka:)z patelni:)
  • Bea@:
    również dziękuję. Te następne wypróbuję jutro:smile:
    Właśnie sprzątnęłam po gofrach Celinki,
    I tu mnie przestraszyłaś, bo myślałam, że stało się coś strasznego... nieprzewidzialnego... katastroficznego... :shocked::shocked::shocked:
  • Bea@:
    również dziękuję. Te następne wypróbuję jutro:smile:
    Właśnie sprzątnęłam po gofrach Celinki, całkiem dobre wyszły. Kilka zostało na jutro na śniadanie. Podgrzewamy w mikrofali, to nie są takie gumowe.
    Celinka, całkiem dobre wyszły, tylko trzeba z dwóch porcji. Z jednej wyszło 12 sztuk, trochę mało jak na posiłek. Moi zjedli po tostach, więc wystarczyło.
    Jak to robisz, że po podgrzaniu w mikrofali nie są gumowe? :O
  • wiesz, to zależy jak długo podgrzewasz, ale generalnie są:sad:
    nam to jedna nie przeszkadza bo:
    1. zwykle nie zostają
    2. dzieciaki zjadają z czekoladą a takie też smaczna
    3. Darek je wszystko i zawsze dziękuje, że mu smakowało:bigsmile: kochany mąż:crush:
  • Kinga:
    A można robić gofry bez gofrownicy? Z nadzieją pytam... choć chyba znam odpowiedź...
    Jak nie miałam gofrownicy to robiłam w tosterze,wychodziły fajne trójkąciki.
  • ja robię ciasto , jak na naleśniki, tzn mleko, mąka , 2-3 jajka, szczypta proszku do pieczenia - mąki dużo - żeby ciasto było bardzo gęste
    wychodzą bardzo dobre , szybkie gofry
  • Kilka dni temu widziałam w biedronce gofrownicę. Może ktoś zainteresowany?
  • Wątpię, by gofrownica za 50 zł miała moc umożliwiającą pieczenie sensownych gofrów.
  • Da się zrobić w tosterze??
  • Mój Mąż robił w takim opiekaczu do kanapek (sandwichy), dobre były. Ino bez kkwadracików. ;)
  • No właśnie taki opiekacz mam na myśli. Mąż na gofrownice zgodzić się kiedyś nie chciał. A nie wpadłam na to żeby użyć opiekacza :)
  • Mam gdzieś jakieś przepisy na gofry na słono/ostro.

     

  • edytowano styczeń 2014
    Używaliśmy przez 10 lat gofrownicy MPM, takiej w kształcie koniczynki i niezależnie od użytego ciasta to była porażka, nierówno się domykała, z jednej strony wychodziły przypalone, a z drugiej niedopieczone.
    Za radą kolegi kupiliśmy Dezal 301.5, wygląda topornie, ale to jest profesjonalny sprzęt używany w barach, które serwują gofry, stosujemy przepis z instrukcji (w sumie przepisów jest tam kilka, również np. z mąki żytniej, ale tego jeszcze nie próbowaliśmy) i naprawdę gofry wychodzą jak na wakacjach, chrupiące, pyszne.

    Wklejam wszystkie, jak na razie robiliśmy tylko nr 1.

    Przepis na ciasto nr 1.
       
    0,5 kg mąki pszennej, 4 jajka,0,4 l mleka, 15 dag masła, 30 dag cukru
    pudru, 20 g proszku do pieczenia, cukier waniliowy, aromat zapachowy.
       
    Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Następnie
    stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
    mleko, roztopione masło pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej
    śmietany.


    Przepis nr 2.
       
    4 jajka, 180g mąki żytniej, 100g cukru pudru, 1 łyżka stopionego masła,
    4 łyżki stołowe wody. Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę,
    następnie stopniowo dodawać mąkę, roztopione masło i wodę. Upieczone
    gofry są wyjątkowo zdrowe i pożywne.

     

    Przepis nr 3.
        2 jajka , 300g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 75 kg cukru pudru, szczypta soli, 100g masła, 15 g proszku do pieczenia.
       
    Wykonanie: wszystkie składniki dobrze zmiksować otrzymując konsystencję
    ciasta naleśnikowego. Gofry bardzo smaczne chrupiące długo zachowują
    kruchość.

     

    Przepis nr 4.
       
    4 jajka, 250 g mąki pszennej, 200 g cukru pudru, 0,5 l wody, 2 czubate
    łyżki kakao, 200g masła lub margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do
    pieczenia.
        Wykonanie: cukier, wodę, kakao wymieszać zagotować i
    odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło lub margarynę a gdy się
    rozpuści dodać żółtka a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować
    a następnie do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek i razem
    wymieszać.

     

    Przepis nr 5.
        1 jajko, 250 g mąki, 1 łyżka roztopionego masła, 1 szklanka zsiadłego mleka, szczypta soli.
        Wykonanie: wszystkie składniki dobrze zmiksować tak aby miały konsystencje gęstej śmietany. Podawać z cukrem pudrem.

     

    Przepis nr 6 z płatków owsianych.
       
    4 jajka, 180g płatków owsianych, 100g cukru pudru, 100g rozpuszczonej
    margaryny lub masła, 4 łyżki stołowe wody, mały olejek migdałowy, 1
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
        Wykonanie: płatki, żółtka,
    cukier, wodę proszek do pieczenia dobrze zmiksować przez 5 min. Na
    koniec dodać pianę i ponownie wymieszać bardzo dokładnie.

  • Wątpię, by gofrownica za 50 zł miała moc umożliwiającą pieczenie sensownych gofrów.
    No, to teraz już chyba wiem, dlaczego nie udaje mi się zrobić sensownych gofrów. Mam starą gofrownicę z Aldika.
    Nie wiedziałam, że moc ma znaczenie. Dzięki @Katarzyna za uświadomienie. Człowiek uczy się całe życie.

    @aghi, a ta twoja gofrownica jaką ma moc?
  • @aghi - też mam ten Dezal i jestem bardzo zadowolona. Można w tym zrobić gofry ze wszystkiego.
  • @Małgorzata32 - 1300 W
  • Kiedyś miałam MPM i to była porażka za każdym podejściem do gofrów. Od kilku lat mam gofrownicę z lidla, 1200 W. Jest super. Tak jak u Katarzyny - gofry wychodzą ze wszystkiego. Ostatnio robię z mąki ze zmielonych płatków owsianych i jęczmiennych, woda, olej, proszek do pieczenia, czasem jajko. Proporcje na oko i zawsze są pyszne i chrupiące, bardziej nam smakują niż z pszennej mąki.
  • Eeee...
    Okazuje się, że moja gofrownica ma...1200W
  • @AnkaAso to będę polować w lidlu na gofrownice! :)
  • ja mam tescowa za 50 zł. Mam ją juz dobrych kilka lat i często uzywam. Moc 1000W i jest ok. Kiedyś miałam słabszą i była to porazka
  • Moja wyglada podobnie do tej z biedry.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.