Pyszności z truskawkami....

edytowano kwiecień 2011 w Kuchnia
MUS TRUSKAWKOWY
* 1 kg świeżych lub dwa opakowania mrożonych truskawek
*350 ml śmietany kremówki 30 %
*1/2 szklanki cukru pudru
* 4 serki homogenizowane / np. Danio/
* 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody.

Truskawki zmiksować. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej serki waniliowe i rozpuszczoną żelatynę. Ubitą masę serową połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Można część zmiksowanych truskaweczek /odrobinę/ zostawić do dekoracji i polać cieniutkie paseczki na mus.
Smacznego!
«13456

Komentarz

  • Sernik Odrobinki tez przepyszny wychodzi z truskawkami ,polecam
    moje dzieci myślały,ze tam w środku to i czekolada była :bigsmile:

    Odrobinka,no wdzięczna Ci będę do śmierci za ten przepis i bez zgody autora :shamed:puszczam w świat,mogę ,prawda??

    edit: z truskawkami;)
    Podziękowali 1Odrobinka
  • @Jagna, zamrożone truskawki traktujesz blenderem?

    Brakuje mi dobrego sprzętu:sad:
  • tak, zamrożone...Albo rozmrożone...Nie ma znaczenia :)
    Jak nie masz dobrego blendera rozmroź i zmiksuj zwykłym mikserem :)
  • O, o serniku Odrobinki czytałam już kilka razy... a przepisu nie widziałam...
  • wątek o tytule Sernik Odrobinki :bigsmile: też robiłam i wyszedł pyszny!
  • @Jagna, tak robiłam do tej pory:D

    Ja, tu gdzie jestem, mam taki przedpotopowy mikser... wiesz... na pełnych obrotach wypadają z niego te... no... te co się kręcą no...:shamed: słów mi dziś brakuje, przepraszam...:shamed::shamed::shamed:
  • wiem :) Ja na to mówię - łapki :)
  • hehe, o! dobre określenie:bigsmile:

    Coś czuję, że jak tylko wrócę do domu to będę eksperymentować w kuchni:D i ten deser i Sernik Odrobinki mi nie dadzą spać w nocy dziś coś tak czuję...
  • mmmm... a u nas wlasnie sezon na truskawki :D chyba kupimy dzisiaj serek homogenizowany i wyprobujemy przepis :bigsmile:
  • Hmm... ja nie dostałam ani świeżych ani mrozonych... ale kupiłam mus mrozony:) I serek homogenizowany:)
  • To może ja tak z innej beczki, ale z truskawkami :bigsmile: Miałam urodziny w styczniu i zachwyciłam gości lampką szampana z kulką sorbetu truskawkowego. Pysznie smakuje i bardzo fajnie wygląda. Trzeba po prostu łyżką do lodów (bądź dwoma małymi łyżeczkami) zrobić kulkę z sorbetu i wrzucić do szamponówki. :bigsmile:
  • cudny pomysł, Taja. Mam pojemniczek zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem :) Tylko szampana brak... :bigsmile: :cry: :bigsmile:
  • Widzisz Jagna, ja w ciązy, więc mogę co najwyżej poradzić innym i życzyć smacznego :bigsmile: Także czekaj tylko na okazję i miłego świetowania:bigsmile:
  • :shamed::shamed::shamed:Zapomniałam dodać do przepisu 4 łyżeczki żelatyny .... :shamed::shamed::shamed:
    Do serków waniliowych , gdy już wszystko mieszamy trzeba dodać 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobince wody. Tyle tylko wody by rozpuścić żelatynę. Im mniej tym lepiej.
  • Jagna, może edytuj swój wpis z przepisem i uzupełnij o informację o żelatynie?
    Może ktoś kiedyś do niego sięgnie i nie będzie już czytał dalszych postów.
  • Masz rację , Cart :)
  • się zastanawiałam u kogo,o tej porze, teraz sezon :tooth:
  • 2 tyg.temu były truskawy!! wielkie, czerwone, pachnące na kilometr i słodziutkie, że ach !!
    Ale to w Turcji, pewnie one są tam nadal, ale mnie już nie ma
  • Sezon u nas, właśnie się zaczął na nowo i mam nadzieję potrwa do mrozów :)
  • MartaB:
    Sezon u nas, właśnie się zaczął na nowo i mam nadzieję potrwa do mrozów :)
    znaczy gdzie???:bigsmile:
  • MartaB kusisz tymi truskawkami :wink: A w razie czego byłyby wolne pokoje od 5 września? Tak wstępnie pytam, bo muszę z mężem porozmawiać :bigsmile:
  • Na razie jest zajęte...a czy od 5go września będzie wolne to będę wiedzieć po połowie sierpnia.w ogłoszeniu są moje dane, w razie czego zadzwoń :)
  • Dzięki Marta. W razie czego będę dzwonić. Myślałam, że to ciut bliżej od nas :confused: sądząc po zdjęciach miejsce cudowne, no i piękny plac zabaw. Jak nie w tym roku to może w następnym będziemy mieli na uwadze "Truskawkowo" :bigsmile:
  • no to up :) kto dziś kupił truskawki i nie wie co z nimi zrobić?
  • edytowano czerwiec 2013

    Taką miałam ochotę na keksówkę ciasta coś jak biszkopt z truskawkami, ale zapomniałam dziś kupić truskawki buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. 


    Polecam koktajl: 10 dag żurawiny (surowej), 0,5 kg truskawek, 1-2 bananów, blenderem traktujemy i pijemy. 

    Polecam drugi koktajl: 0,5 kg truskawek, 1-2 banany i mleko "na oko". Blenderem traktujemy truskawki i banany, dolewamy zimnego melka i pijemy. 

    O! jeszcze wczorajszy pomysł męża, jako, że bardzo miałam ochotę na winogorno, ale i równocześnie na makaron z truskawkami przyrządził dla mnie makaron z truskawkami i kikunastoma winogronami + jogurt, przepyszne. Dużo, dużo smaczniejsze niż same truskawki z makaronem i jogurtem.

    U mnie pomysłów mnóstwo, co zrobić z truskawkami :)

  • Ja na truskawki mam jeden pomysł: JEŚĆ :D

    Niesamowite z Was pracusie - nie rozumiem, po co coś z nimi robić, jak są już gotowe do spożycia ;)) Co innego rabarbar. Albo wiśnie.
    My, leniwce, truskawki jemy wyłącznie au naturel, chyba, że się znajdzie frajer, co dla nas wymaści jakąś potrawę B-)
  • edytowano czerwiec 2013

    Ale @Katia co z wiśniami ;)? U mnie 2/3 domowników jedząc wiśnie po umyciu, zero doprawiania, jak na to patrzę, to mnie skręca, a ślinianki mi wykrzywia grymas. 

    Wiśnia za kwaśna dla mnie. 

  • Właśnie zakupiłam 12 kg truskawek i zrobię z większości dżem. Chciałabym trochę zamrozić, ale nie w całości, tylko takich zmiksowanych z cukrem, żeby później wykorzystać je np. do polania lodów. Ktoś próbował tak już mrozić? Czytałam kiedyś, że można też mrozić truskawki pokrojone w plasterki i przesypane cukrem - podobno smakują bardziej jak świeże.
    Podzielcie się waszymi sprawdzonymi sposobami na mrożenie, bo mrożone w całości nie smakują mi za bardzo :-S   
  • Dla mnie też za kwaśna. W gruncie rzeczy najbardziej lubię wiśnie mrożone - zalać gorącą galaretką i w 5 minut masz pyszny zimny deser :D To najlepsze, co może być na pierwsze upały (te w kwietniu ;) )

    @AnkaAso - można zmiksować i zamrozić bez cukru. Kiedyś dostałam taką mrożonkę od znajomej, włożyłam do gorącego kompotu z rabarbaru... Efekt był przepyszny =P~

    A propos rabarbaru - właśnie znalazłam ciekawy przepis na dżem W ogóle b.mi się ten blog podoba, Babcia tłumaczy wszystko tak łopatologicznie, że nawet ja rozumiem :D

    PS.Postaram się wrzucić dziś na bloga przepis na naprawdę najprostsze ciasto :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.