Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Cukinia, kabaczek i co dalej?

edytowano lipiec 2014 w Kuchnia
Poproszę o sprawdzone przepisy.
Już wyguglałam, że mrozić można, a to wielki plus.
Ale na świeżo lepsza. :)
«134

Komentarz

  • kabaczek- obsmażyć i do gara
     cebula - obsmażyć i do gara
    pomidory,
     papryka obsmażyć i do gara :) i trochę gotować doprawić , 
    jeśli ktoś lubi z wędliną to można dodać 


     cukinię podsmażam z cebulą, marchewką, pietruszką , pomidorami ( wszystko wcześniej kroję )
    gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam
    czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
  • @jukaa - u nas owocuje jak szalona. Ten rok jest wyjątkowy dla moich warzyw, a właściwie dla mojej ziemi. :D
    Wszystko rośnie przepięknie, choć to V i VI klasa. 
    Cukinia rozrosła się szczególnie i to w górę. :D
    Próbowałam chyba tylko kotlety i leczo. Zagęszczałam zupy. 
    Teraz mogę poszaleć. :D
  • zupę z kabaczka robiłam w zeszłym roku - dusiłam pokrojonego kabaczka, cebulę, pomidory - miksowałam , dodawałam serek topiony i robiłam do tego grzanki
  • jeszcze nadziewałam kabaczek rozkrojony na pół mielonym mięsem - dobrze doprawionym 9 z natką pietruszki , podlewałam w naczyniu żaroodpornym woda i piekłam

    i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
  • zetrzeć, odsączyć dodać jajo i mąkę, smażyc placki - moga być na słodko albo do ciasta dodać czosnek i koperek i podawać z kwaśnym mlekiem - mlask!
  • edytowano lipiec 2014
    placki z cukini i jabłek- cukinię ścieram na dużych oczkach tarki, do tego jabłka starte w ten sam sposób, mąka, jajko (niekoniecznie ), cynamon, cukier lub miód, jeśli jabłka mało słodkie, albo rozgnieciony banan. Smażyć na patelni albo piec w piekarniku.
  • O, właśnie! Dzięki, @Jadwiga! :*
    Ten sos też robiłam! :D
  • Bo co sezon, to nowe problemy, a więc i nowe wątki. :P
    Ale dzięki, @Savia. :)
  • Kurczaki, nie zaobserwowałam... :/
    Ze trzy - cztery tygodnie?
  • Przy takiej pogodzie i dodatkowo dobrym podlewaniu to może i nawet za 2 tygodnie będą już małe do zbioru. Cukinia ekspresowo rośnie
  • Ehhhh... zazdraszczam. Moje dopiero zaczynają kwitnąć.

  • edytowano lipiec 2014
    Cukinia duszona w słupkach, kilka rozdrobnionych pomidorów bez skórki a pod koniec duszenia mozarella. Pycha!
    I cukinia w plastry (najlepiej młoda ze skórką) posypana ziołami i na grillu! Też pycha. Jeszcze można ją przed grillowaniem posmarować oliwą.
  • nadziewałam kabaczka- taka autokorekta po upalnym dniu :)

  • Olesia ja również robię sos słodko- kwaśny tylko daję nie 3 cukinie ale 3 kg cukini tylko nie pamiętam czy daję olej. Sos przyprawiam carry i pieprzem Cayene, po dodaniu koncentratu gotuję a po zdjęciu z ognia dodaję kukurydzę z puszki, Jest naprawdę super.

    @Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię
    ;), na mojej glinie wszystko karłowacieje i jak sąsiadka mówi nawet kretów nie ma na naszym dziadostwie
  • @Olesia w tym roku zrobiłam sałatkę do słoików na zimę z Cukini i ogórków, w tamtym roku robiłam sałatkę warzywną do słoików na zimę chyba z przepisu @Celinka wyszła super. A jak zabraknie Ci słoików to kilkoma litrowymi mogę poratować Cię- dostałam karton
  • @Sylaba - mam na szczęście dużo słoików. :)
    A po cukinię i na kawę zapraszam. :)
  • @Olesia we wtorek będę u Agi w Pruszczu wezmę telefon i na pewno zameldujemy się u Ciebie jeszcze w tym tygodniu- będę z moimi dziewczynami, moja Zuzia pobawi się z Twoją. pa
  • Świetnie! :) @Agnieszka5 zabierz też. :*
  • @Olesia !!! zapomniałam wcześniej, teraz nadrabiam:


    sama nie jadłam, ale sporo znajomych bardzo poleca
  • @Katarzyna grupa wsparcia dla Ciebie ;)
  • @kociara - czyta się rewelacyjnie i apetycznie. :D Szczególnie ten dodatek czosnku.
    Dziękuję za przepis, zrobię na pewno i dam znać, jak efekt. :)
  • Sezon kabaczkowy otwarty! Dzis na lojalnym targu kupiłam pierwsze młode kabaczki.
    Od teraz do późnego października dzień bez kabaczka to dzień stracony.
  • No telefon jak zwykle mądrzejszy ode mnie :D
  • Ja robulam placki ziemniaczano-cukiniowe, dzieciom powiedzialam, ze to ziemniaczane ;) Cukinia starta na grubych oczkach, ziemniaki na drobniejszych, odstawione do odciekniecia na pół godziny, wymieszane z jajkiem,, sól i troche maki - im mniej odciekniette tym wiecej. Na jedna niedurza cukinię dodalam z 8 nieduzych ziemniaków. Jesli cukinie sie obierze ze skóry, to w ogóle nie widac, ze placki sa z cukinią (ja nei obralam i tez nei robili dochodzenia, co to takie zielone w plackach), smazylam jak placki, do tego dzem lub cukierrrrr ;)
  • Błyskawiczna cukinia z papryką:
    Na jedną średnią cukinię pół dużej papryki, albo jedną małą, pokroić jak kto lubi, poddusić pod przykryciem na oliwie z masełkiem, posolić popieprzyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jak zmięknie pokruszyć trochę fety i poczekać, aż się rozpuści. Wpałaszowałam sama całą porcję na śniadanie:\">
  • A kojarzycie może takie cukiniowo-jaglankowe muffinki? Od zeszłego roku szukam przepisu i nie mogę znaleźć, a wydaje mi się, że ktoś z forum linkował...
  • U nas placki cukiniowo-jabłkowe bardzo wszystkim podchodzą. Z kabaczka też wyjdą. Cynamonem przyprawione.
  • @Katarzyna zarzuc przepisem!!!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.