ja też dziękuję, czy może coś jeszcze sobie skopiowałaś?
Bardzo żal mi przepisu na szybkie ciasto z truskawkami, które otwierało wątek truskawkowo, chyba Jadwigi, pomocy...
Lila z góry dzięki:whorship: Jak sobie tak myślałam , to chyba był to jednak przepis Matki 5, ale chyba jeszcze się tu nie zalogowała. Ciasto robiłam z czym popadło, nie tylko z truskawkami i zawsze w tym celu wchodziłam na forum. :ab:
Matko 5 , jeśli jesteś i to Twój przepis odezwij się:bx:
# 1 przed chwilą wypiłam kawę z mężem , do której zrobiłam ciasto z truskawkami ; robię je tylko w sezonie truskawkowym , może ktoś skorzysta i poda inne pomysły truskawkowe :bigsmile:
rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem (nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem:dinner: Dziękuję za ten wpis - _Joanna _, Agnieszka63, elmo
zrobiłam, wyszło super, ze sporej blaszki zostały zostały nędzne resztki :boogie:
"Składniki: -4 jajka -1szklanka cukru kryształ (ja dodałam 2/3) -2szklanki mąki tortowej (tu tez się wyłamałam - dałam mąkę chlebową 850, innej nie mam) -3/4 szklanki oleju -5 jabłek -1łyżeczka cynamonu -1łyżeczka sody -1łyżeczka proszku do pieczenia -bakalie (niekoniecznie) -cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon.Mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można tez dodać bakalie.Smacznie wychodzi kiedy dodajemy rodzynki oraz śliwki suszone. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach. (ja piekłam z włączonym termoobiegiem 170 stopni przez 40 minut) Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia. Teraz odnośnie blachy,tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła,prostokątna czy wąska.Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek."
Komentarz
Bardzo żal mi przepisu na szybkie ciasto z truskawkami, które otwierało wątek truskawkowo, chyba Jadwigi, pomocy...
Zbyt dużo cennych rzeczy tam było...
Mnie brakuje pierniczków. Tam było tak pogodnie. Same słodkości i żadnych awantur.
:icon_alf::icon_rabbi::icon_mafia::icon_russky::icon_uzi::cf::ch::dk::ee::ec::dz::en::ey::ez::fa::fb::fw::ge::gj::go::ie::if::ij::iw:
Wielkie, OGROMNIASTE dziękuję - za śledziki :whorship:
właśnie dziś jedne z nich robię - dzięki Tobie:flowers:
wątek Kuchnia z rewirów gajowego Maruchy
http://marucha.v3v.org/viewtopic.php?t=68
mnóstwo czytania, a jakie smakowite...
Matko 5 , jeśli jesteś i to Twój przepis odezwij się:bx:
* CommentAuthormatka5
* CommentTimeMay 30th 2009 zmieniony
# 1
przed chwilą wypiłam kawę z mężem , do której zrobiłam ciasto z truskawkami ; robię je tylko w sezonie truskawkowym , może ktoś skorzysta i poda inne pomysły truskawkowe :bigsmile:
1 masło lub margaryna
1 szkl cukru
6 łyżek śmietany
cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder
rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem:dinner:
Dziękuję za ten wpis - _Joanna _, Agnieszka63, elmo
a tu link do kopii wątku truskawkowo
http://209.85.129.132/search?q=cache:k75iRoyT-cgJ:wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=4113+ciasto+z+truskawkami+matka5&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
zrobiłam, wyszło super, ze sporej blaszki zostały zostały nędzne resztki :boogie:
"Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ (ja dodałam 2/3)
-2szklanki mąki tortowej (tu tez się wyłamałam - dałam mąkę chlebową 850, innej nie mam)
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie (niekoniecznie)
-cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon.Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można tez dodać bakalie.Smacznie wychodzi kiedy dodajemy rodzynki oraz śliwki suszone. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach. (ja piekłam z włączonym termoobiegiem 170 stopni przez 40 minut)
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy,tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła,prostokątna czy wąska.Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek."
dopiski w nawiasie moje