Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mięsiwa na świeta -pomocy

Spodziewam sie gosci w drugi dzień świąt. Z naszą rodziną bedzie as okolo14 osób. Osoby ktore przychodzą lubią schab pieczony np ze sliwką. .....a ja nie potrafie tego zrobic, bo zawsze wychodzi twardy i suchy. Ogolnie nie jestem znawczynią pieczenia mięs. Mozecie poratowac jakimis przepisami, z ktorych wychodzi mięciutkie, delikatne mięsko ?

My jemy mało wieprzowiny i wołowiny wiec ja nie w temacie. Krolik, indyki itp to bardziej nasze klimaty.
«1

Komentarz

  • @Quintana, może spraw sobie w prezencie gwiazdkowym -jeśli jeszcze nie masz- garnek rzymski, pieczeń będzie taka, jakiej życzysz, miękka i delikatna na 100%.
  • Zrób królika :) Jak lubią schab pieczony, to pewnie często sami jedzą, mistrzostwa w dwa dni nie osiągniesz, więc bez spiny.
  • To moze jak lubia ten schab, to zamiast butelki wina moze schabu przyniosa :).
  • @Skatarzyna, a ten garnek masz i potwierdzasz , że dobre rzeczy z niego wychodzą?
  • mam i to nie jeden, bo w kilku rozmiarach :) nie tylko mięsa świetne z niego.
  • @Skatarzyna ,a jaki kupic - mam na myśli pojemnosc, zeby wlazł kurczak wiekszy?? widzialam na allegro takie 4-5 L .
  • tak, to dobra wielkość, a potem zobaczysz, jak Ci sie spodoba, to mój największy jest 9litrowy, ale takiego 4-5 używam najczęściej :)
  • Ja jeszcze przed pieczeniem schab mocze w solance tak kilka dni. Gotuje wode z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Fajnie mieso kruszeje i nabiera kolorku.
  • I też pieke w garnku rzymskim.
  • Co to jest ten garnek rzymski? Po prostu głęboki i z przykrywką, czy tez jeszcze na czymś ta jego rzymskosc polega? Ja tez jestem kiepska w pieczeniu mięs, jeśli juz to piekę gęś lub kaczkę.
  • z gliny lepiony, do pieczenia :)
  • W czym jest lepszy od naczynia zaroodpornego?
  • moczysz go w wodzie przed pieczeniem
  • Przed pieczeniem moczy sie go w wodzie. I w trakcie pieczenia uwalnia sie wilgoć z garnka
  • Uwalnia ale mieso nie schnie? Fajne.:-)
    Znow. Kolejny gadzet. A ja nawet na to mieso nie mam... Ech. A schabik ze sliwka bym zjadla!
  • Coraz ciekawiej się robi. On jest głównie do mięs czy też bardziej uniwersalny?
  • Uniwersalny, ale do ryb lepiej mieć oddzielny. ;)
  • Chleby tez mozna w nim piec? Tak mi cos w internecie mignelo. Czemu do ryb oddzielny? Zeby zapach ryby na mieso nie przechodzil?
  • @Quintana, to nie ten wątek, ale w jakims innym jesiennym pisałaś cos o pysznej tarcie orzechowej, jaką robisz. Nie odpisalas na prosbebo przepis. Czyzby sekret rodzinny?
  • @Aniuszka prześle przepis jak się dorwe do kompa. Będę robić na święta to odkopie przepis pewnie jutro.
  • W szynkowar :)
  • Dziewczyny, myślicie, że taki będzie dobry?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=4899917385

    cena kusząca
    wzięłabym rodzicom na prezent
  • bo są też dwa razy mniejsze i dwa razy droższe

    http://allegro.pl/show_item.php?item=4899917385

    nie wiem, na czym polega różnica :-(
  • Agnicha, też wolę pieczone, z szynkowara na co dzień raczej, zamiast kupnych wędlin. Nie pieke mięs w tym roku, bo u nas Wigilia a Święta chodzone, więc inne gospodynie niech się martwią:-)
    A schab mocze w mleku i cebuli, przepis Gesslerowej, jest baaardzo delikatny, pachnacy, polecam. Aha, moczyc bez soli.
  • @mama_asia ja wlasnie kupiłam dwa takie garnki tylko 5, 4 L . Jeden na prezent dla szwagierki , a drugi dla mnie.
    @Skatarzyna, podaj mi jak w tym piec schabik i inne mięsa. Nie dodaje sie nic wody i tłuszczu????? Sprobuje zamarynowac ten schab w zalewie a potem do granka ( jak dojdzie do świąt) i super !!!
  • @Aniuszka, nie mam przepisu tej tarty na komputerze, bo mąż skasował. Przepisze dzisiaj wieczorem i podam.
    Ja robie na bardzo duzej silikonowej blaszce do tart. Musze zmienic proporcje zeby wyszlo.

    wysylam zdjecie tylko- zebys wiedziala jak to wygląda.

    image
  • smak nieziemski- same orzechy z nuta syropu klonowego ....mozna tez polac czekoladą ....PYCHA!!!!!
  • napisze mi ktoś łopatologicznie jak długo i w czym moczycie ten schab przed pieczeniem?

    i po moczeniu dopiero kroicie i nadziewacie śliwką czy przed?


    pochwalić się komu wychodzi!

    *przez te wszystkie wątki kulinarne uznalam,ze skoro nigdzie nie jedziemy to jednak za mało dla moich żarłoków chyba chcę zrobić...
  • 2-3 dni aż?!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.