Jak dużo jajek to ja lubię piec serniki. Mam taki przepis na 13 jaj na 1kg twarogu :P U nas z jaj królują omlety - na słono i słodko, w necie jest masa przepisów. Lubimy jeszcze biszkopty bez proszku, na samych jajkach, na górę jakiekolwiek owoce i galaretka albo prażone jabłka i bita śmietana
Racuszki dyniowe. Duuużo jaj ubić na sztywno z cukrem (żółtka osobno), dosypać mąkę pszenną lub bezglutenową i dodać dużo startej na grubej tarce dyni hokkaido. Delikatnie wymieszać i od razu smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Mniamm.
Można w taki sam sposób zrobić na słono z cukinią i podsmażoną cebulką. Wtedy podajemy z sosem czosnkowym.
Tak @gorszek, prawda, sernik wiedeński zawsze robię z 10-12 jaj i jest w planie. Ale nadal za dużo na jajecznicę zostaje (btw grzyba u nas ani jednego jadalnego nie znalazłam, dziwna jesień). A za chwilę dostawa następnych chłopskich jaj... Obiadowe jakieś sprawdzone dania z dużą ilością by się przydały.
Oooo @AleksandraB z dynią to jest myśl. Mam akurat zapas hokkaido a racuchy/placki na okrągło robię z cukinią albo jabłkami/bananami/innymi owocami. Nie żeby komukolwiek się przejadły, ale będzie odmiana. Dzięki! Dyniowe koniecznie na słodko? Czy można słono?
@groszek, ale sękacz taki kręcony, polewany robisz jak na Suwalszyźnie??? Szacun! Przepis poproszę. I na pasty jajeczne pomysły chętnie przyjmę. Dzięki, Lubię Was bardzo!
Jajka bardzo szybko schodzą. Nie potrzeba wymyślać specjalnych jajecznych dań. Potrzebne do panierek, kotletów mielonych, naleśników, gofrów, ciast, sałatek. Jajecznicę z pomidorami, kurkami, sadzone, czy gotowane na miękko, twardo z majonezem też czasem można zrobić... Świeże jajka można w lodówce przechowywać miesiąc.
@Dorotak, 4 jajka na kanapki to my może w 6 osób zjemy... Wizja 90 jaj w lodówce mnie przytoczyła i musze lodówkę czym prędzej od nich uwolnić. No to najpierw sernik, potem dyniowe racuszki, może kotlety jajeczne. No i czekam na wytyczne do past jajecznych.
A pasta jajeczna? Jajka na tarce,drobno posiekany szczypiorek, odrobina soli i pieprzu i ciapka majonezu. U nas na pt porcja z 12-14 jajek starcza czasem do kolacji;)
Tortilla to chyba meksykańska, ale hiszpańska paella to faktycznie by pasowała
Jest i taka, i taka. Mnie chodzi o hiszpańską - nie cienki placuszek, tylko rodzaj omletu prostego w wykonaniu, ale czasochłonnego. Składniki obligatoryjne to: ziemniak, jaja i cebula.
Inna pasta na pt to makrela, jajka, ser, cebula, ogórek(kiszony albo konserwowy, jak kto woli), pieprz. Albo wersja sałatki: ryz, tuńczyk, jajka, kukurydza, majonez, sól i pieprz.
Komentarz
Ale dzięki za odzew.
U nas z jaj królują omlety - na słono i słodko, w necie jest masa przepisów.
Lubimy jeszcze biszkopty bez proszku, na samych jajkach, na górę jakiekolwiek owoce i galaretka albo prażone jabłka i bita śmietana
Duuużo jaj ubić na sztywno z cukrem (żółtka osobno), dosypać mąkę pszenną lub bezglutenową i dodać dużo startej na grubej tarce dyni hokkaido. Delikatnie wymieszać i od razu smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Mniamm.
Można w taki sam sposób zrobić na słono z cukinią i podsmażoną cebulką. Wtedy podajemy z sosem czosnkowym.
A za chwilę dostawa następnych chłopskich jaj...
Obiadowe jakieś sprawdzone dania z dużą ilością by się przydały.
Jaja + mąka krupczatka do odpowiedniej konsystencji. Można wysuszyć i przechowywać przez długi czas w słoiku.
Dyniowe koniecznie na słodko? Czy można słono?
Przepis poproszę.
I na pasty jajeczne pomysły chętnie przyjmę.
Dzięki, Lubię Was bardzo!
A znana mi paella jest bez jaj.
Potrzebne do panierek, kotletów mielonych, naleśników, gofrów, ciast, sałatek.
Jajecznicę z pomidorami, kurkami, sadzone, czy gotowane na miękko, twardo z majonezem też czasem można zrobić...
Świeże jajka można w lodówce przechowywać miesiąc.
Nie robiłam racuszków dyniowych na słono ale chętnie poznam sprawdzony przepis. Najchętniej w wersji bezglutenowej i bezmlecznej.
Wizja 90 jaj w lodówce mnie przytoczyła i musze lodówkę czym prędzej od nich uwolnić. No to najpierw sernik, potem dyniowe racuszki, może kotlety jajeczne.
No i czekam na wytyczne do past jajecznych.
A pasta jajeczna? Jajka na tarce,drobno posiekany szczypiorek, odrobina soli i pieprzu i ciapka majonezu.
U nas na pt porcja z 12-14 jajek starcza czasem do kolacji;)
Albo wersja sałatki: ryz, tuńczyk, jajka, kukurydza, majonez, sól i pieprz.
https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/muffiny_jajeczne/przepis.html
nie tylko na Wielkanoc
@Skatarzyna proszę łopatologiczny przepis na lazaniowe płaty. Taki dla półimbecyla, bo makaronu tez nigdy nie robiłam.
Z mrożeniem też pomysł niezły.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/domowy-makaron-lasagne