Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Wkleilam to juz w watku o przechowywaniu produktow sypkich, ale ze informacja wydaje mi sie istotna, zakladam oddzielny watek.
Informacja, z jakiego tworzywa wyprodukowano opakowanie znajduje sie na spodzie opakowania w formie symbolu graficznego składającego się z trzech zawracających strzałek tworzących trójkąt. W środku tego trójkąta znajduje się cyfra od 1 do 7 informująca o rodzaju tworzywa, z którego wyprodukowano opakowanie.
A co oznaczają te cyfry?
1– PET
Używany jest do produkcji jednorazowych opakowań do żywności i jednorazowych naczyń. Typowym opakowaniem PET są butelki do wody mineralnej. Nie jest to optymalne opakowanie. Niemieccy naukowcy dowiedli, że woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Ponadto opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia przy ponownym użyciu. Nigdy nie używaj ponownie wyrobów z tego rodzaju tworzywa.
2 – HDPE
Polietylen o dużej gęstości uważany za jeden z bezpieczniejszych plastików, może być stosowany do powtórnego użycia.
3 – PCV
Polichlorek winylu, bardzo powszechny, używany do wyrobu m.in. folii do pakowania żywności. PCV jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami, które są często bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.
4 – LDPE
Polietylen o małej gęstości używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności, uznawany jest jako dozwolony do powtórnego użytku i bezpieczniejszy niż wiele innych plastików, ale nie tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
5 – PP
Polipropylen wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
6 – PS
Polistyren najbardziej znany w formie spienionej czyli jako styropian. PS wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE
Nigdy nie wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Plastik jest dzisiaj częścią naszego życia i szybko się go z kuchni nie pozbędziemy. Spróbujmy jednak zmniejszyć do minimum szkodliwy wpływ sztucznych tworzyw na nasze zdrowie. W tym celu:
Do przechowywania żywności używaj tylko plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP).
Plastików z pozostałych grup nie używaj do przechowywania żywności, ale oddawaj je do recyklingu. Nie używaj ponownie butelek PET i nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności na tackach, na których ją kupiłaś, (chyba że na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu).
Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj w zmywarce.
Wszystkie opakowania plastikowe używaj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (oznaczenia dotyczące temperatury, zmywarki itp).
http://www.cyberbaba.pl/zdrowy-dom/2825-plastiki-dobre-zle-i-najgorsze
Trafilam na te informacje jakis czas temu i od tej pory staram sie zwracac uwage na rodzaj opakowan, jak jestem w sklepie. Z mojego doswiadczenia wynika, ze jedyne jogurty, smietany itp. w bezpiecznym opakowaniu robi firma Zott. Cala reszta ma symbol PS 6. W yum poprzednim opracowaniu bylo napisane, ze butelki uzywane do wody mineralnej (1 PET) sa w miare bezpieczne, tutaj zas mowi sie o tym, ze jednak nie. No i mam zagwozdke, czym je zastapic, bo uzywamy takich 5litrowych z Lidla do transportu i przechowywania wody oligocenskiej, nieraz stoi ona nawet po 4 dni.
Komentarz
zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów."
Kiedyś już trafiłam na te opracowania w dodatku eko w "Przyrodzie Polskiej". Są podejrzenia, że ta ilość estrogenów źle wpływa na płodność mężczyzn. Od tamtej pory (mając już dwóch synów) przestaliśmy nagminnie kupować wodę mineralną.
Mieszkaliśmy z M w W-wie jakiś czas i tak jak wspomniałam - zrezygnowaliśmy z mineralnej. Piliśmy soki, zioła, herbaty, albo przegotowaną wodę. Naprawdę - da się.
5 lat minęło, odkąd zakładałam tego posta, niby swiadomość różnych rzeczy rośnie, a w sklepach nadal znakomita większość produktów jest w opakowaniach plastikowych z tego rodzaju, który nie powinien mieć żadnego kontaktu z żywnością...