Ponieważ u nas 4 osoby na 6 są na takiej diecie mogę podać sprawdzony przepis.
TORT - bezglutenowy i bezmleczny
BISZKOPT
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanki cukru
- 7 jajek
białka ubijać przez 5 minut
dodac zółtka
dodac porcjami cukier
całośc ma zająć 10 minut (mikserem)
dodawac mąkę i delikatnie mieszać (ręcznie trzepaczką lub mieszadłem)
porcja na blachę, miske od prodiża lub 2 średnie okrągłe foremki lub dużą blachę
piec w temp 160 przez 35 - 45minut (po 25 min nalezy obrocic ciasto jesli czyjs piekarnik przypala z jednej strony) jak jest dobry piekarnik to nie trzeba obracać
ciasto po upieczeniu pokroić na warstwy i pokropić wodą wymieszana z kilkoma kroplami cytryny
KREM 1
- 20 dag orzechów włoskich zmielonych
- kostka margaryny bezmlecznej
- niecała szklanka cukru
wystarczy wymieszać
KREM 2
- ugotowana kaszka kukurydziana
- margaryna bezmleczna
utrzeć razem
- 3 - można przełożyć dżemem wiśniowym ( zeby lekko przykwaskowe było)
- 4 - galaretką zmiksowaną z tartymi jabłkami ( rozrobic w małej ilości wody galaretkę)
Komentarz
200g mąki bezglutenowej
60g cukru - 3 łyżki
3 łyżki zimnej wody
60 g margaryny
2 żółtka
wszystko razem wyrobić, zapakować w folię, schłodzić 1 godzinę w lodówce, potem rozwałkować, wyciąć krążki kieliszkiem, po upieczeniu gdy są jeszcze ciepłe można skleić gęstym dżemem
piec "na oko", ciasto bg za bardzo nie zmienia koloru, jest "złociste"
przepis na w/w tort, masy i ciasteczka mam dzięki kochanej teściowej, która dla mnie przerabia przepisy na bezglutenowe. :bigsmile:
POLEWA CZEKOLADOWA
10 dkg margaryny bezmlecznej
10 dkg cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
całość podgrzać a następnie schłodzić
polecam stronę ze sprawdzonymi przepisami, które można przerabiać na bg, na której są ciekawe kremy do przekładania ciasta http://mojewypieki.blox.pl/html
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- niepelna szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
żółtka i cukier utrzeć
dodać proszek i mąkę, wymieszać
olej cienkim strumieniem wylac do masy
biala ubic na sztywno
delikatnie połączyc z ciastem
wlac do korytka
piec 30 minut w temp ok 180 stopni
(25 minut odwrócić i dopiec 5 minut) jak jest dobry piekarnik to nie trzeba przewracać
wersja 1. jak wyżej
wersja 2 - babka "tulipan", trzykolorowa
do ciasta dajemy o 6 łyżek mąki mniej, po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 części i dodajemy do nich po 2 łyżki: kakao, kisiel czerwony, mąka albo np mak
wersja 3. - ciasto wlewamy w formę do mufinek tak do połowy
wersja 4. - ciasto pieczemy na dużej blasze obsypując owocami
wersja 5. - ciasto pieczemy na dużej blasze, po upieczeniu kładziemy owoce, zalewamy galaretkę
wersja 6. - piegus - zamiast 1,5 szklanki mąki ziemn. dajemy 1 szklankę m. ziemn. oraz 1 szklankę - maku, sezamu, wiórek kokosowych, orzechów - wedle upodobania
Ach ta różowa blokada... Mam nadzieję, że Malia zajrzy tutaj...
No to teraz tylko piec!
No to teraz wiem, że nie na kukurydzianej tylko na bezglutenowej. Koło mnie jest sklep eko, więc powinno być no problem.
A co można upiec na kukurydzianej? I czy ta typu maseca (do tortilli) nadaje się do jakichś wypieków? No bo tortille sypkie nie wychodzą, raczej wręcz przeciwnie.
Więcej pomogę jak wrócę, po niedzieli. :)
Szukam pomysłu na prosty, smaczny i reprezentacyjny krem do tortu bezmelcznego, bezglutenowego bezkukurydzianego. Bez sztucznych dodatków i najlepiej bez margaryny. Dla mnie za dużo tych bezów, ale licze na Wasze doswiadczenie w temacie. Pomysły wszelkie przyjmę z wdzięcznością.
Biszkopt owsiany właśnie się piecze i wygląda imponująco.
Ale czy ona nie będzie smakowała... ciecierzycą po prostu? Choć fakt, że ciasto z mąki ciecierzycowej wychodzi bardzo sympatyczne.
Przy wodzie po ciecierzycy jeszcze mam obawy o ewentualne uboczne efekty gastryczne co nie byłoby pożądane.
O super. Na jablka/ owoce z galaretką już sama wpadłam, ale żeby trzy zupełnie różne warstwy zrobić to nie. Tą jaglaną masę jak dokladnie robisz @uJa? Nie jest kaszowata w smaku? Bo przekładanie biszkoptu kasza jaglaną jakos niezbyt pobudza moją wyobraźnię
@Elunia jak zrobić budyń bezglutenowy i bezkukurydziany?
O @Elunia dzięki, ten Oetker nie ma mąki kukurydzianej w składzie? Bo z reguły bezglutenowce mają a kukurydza nie tolerowana.
A samorobny budyń na samej mące ziemniaczanej, szczególnie bez mleka to glut kisielowaty wychodzi.
@uJa dzięki ogromne. A byłabyś jeszcze tak dobra i zalinkowała owe kulki @Ani D.? Bo musze więcej bezbezbezów popełnić i każda inspiracja cenna a wyszukiwanie z telefonu mnie dobija.
@Elunia obejrzę te Oetkery w sklepie.
I donoszę, że biszkopt owsiany jest super.
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 + 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego