ponieważ dziś wieczorem okazało się, że nie jedziemy na Święta do teściów (najmłodsza córa dość konkretnie mi się pochorowała) - stanęłam niespodziewanie przed wyzwaniem przygotowania Wigilii w domu mając dość ograniczony czas
poratujcie mnie, proszę, przepisami i instrukcjami (lub linką do odpowiedniego wątku) w kwestii przyrządzenia:
1. karpia (smażonego)
2. kapusty z grzybami
3. zupy grzybowej
4. uszek z grzybami (głównie nadzienia)
5. łazanek
6. surówki do karpia (czy tylko z czerwonej kapusty wchodzi w grę?)
z resztą chyba sobie poradzę - w razie czego będę pytać
a na razie spisuję listy:
- zakupów
- rzeczy do zrobienia
- i sprzątnięcia
Komentarz
Że tez dajesz rade z tym majdanem takie cuda robic!
Podziwiam!!!
Ja postawilam na same podstawy i atmosferę...
Zniżyłam poprzeczkę co by nie zwariowac...
Marsjanka! Życze powodzenia!
Nie będę radzić... Skreśliłabym z tej listy wiele rzeczy :ck:
ile ja mam kupić grzybów?:shocked:
Z paczki mrożonego, wyszło mi jakieś 120 sztuk.
Także w sprawie grzybnego farszu nie pomogę.
W ogóle kiepska ze mnie kucharka.
Jedynie łazanki w zeszłym roku robiłam.
Z prostego przepisu, jak na zwykły makaron.
Ostatecznie można kupić gotowe
tylko z tym farszem mam problem - póki żyła mama nie było problemu
ja taka średnio doświadczona, ale po udanej wieczerzy wigilijnej zeszłorocznej właśnie szykuję się do drugiej, "własnoręcznej" -
Karp:
- kupowałam i dzwonka już gotowe, i rybę do porcjowania
- oskrobałam łuski (zwykle są pojedyncze, już takie wygodne odmiany), umyłam, jak w całości - kroiłam na dzwonka (trzymając rybę na ścierce i ścierką przytrzymując od góry, żeby się nie przemieszczała)
- rybkę soliłam, pieprzyłam, potem w panierkę
- i smażymy
Smażyłam zwykle wcześniej, a potem odgrzewałam w piekarniku, żeby jednak przy stole być, a nie tylko przy garach. Karpiowi to nawet lepiej na smak wychodzi, takie "odpieczenie"
Kapusta z grzybami
- smaczną kapustę kupujemy w ilości odpowiedniej do rodziny (np. 1 kg)
- grzybów jw. (ja miałam podgrzybki), (ile - kupiłam suszone na nitce, kapelusze, długość z 1/2m, wagowo to już nie pamiętam)
- grzybki moczymy (moczyłam przez noc)
- kapustę dusimy (ja na maśle, bo lubimy), podlewamy wodą (jak za kwaśna, to można wcześniej wycisnąć sok, i dozować później "kwaśność"), dodajemy liść laurowy i dwa ziela angielskie
- grzybki kroimy w paseczki, dodajemy do kapusty, razem z wodą, w której się moczyły
- dusimy nadal
- 1 lub 2 cebule szklimy na oliwie (lub czymś innym), dodajemy do kapusty i grzybów
- mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, jeśli trzeba
- wystawiamy garnek na zewnątrz, na drugi dzień można jeszcze trochę podusić, jak jest na palniku miejsce )
k.
zobaczymy co z tego wyjdzie :P
zaraz wychodzę po ostatnie sprawunki warzywne i choinkę
P.S. Miśka wychodzi z choroby, u Matyldy choroba w pełni, Marianna na razie tylko z katarem, no i przeziębienie rozkłada mi męża - więc szykuje się moc atrakcji i nie zawadzi zahaczyć jeszcze o aptekę zanim wrócę do domu :P
Kiedy Wy to wszystko robicie?
Matko i córko :shocked:
U nas karp juz oprawiony i w przyprawach w lodówce czeka na swój czas.
Wczoraj napiekłam oponek ( bardziej na tłusty czwartek toto pasuje, ale tak nas naszła ochota ), dziś sałatkę ziemniaczaną i chyba pierniczki.
Wieczorkiem przygotuję sobie na barszczyk, zupę grzybową, pozmywam podłogi i pewnie padnę :bigsmile:
A tak w ogóle to jestem zła ale to już na inny wątek :sad:
chciałam się zabrać za farsz do uszek, ale okazało się że kupiłam za mało grzybów i będę musiała jeszcze raz śmignąć do sklepu
na jutro zostawię sobie tylko smażenie karpia, grzybów i pieczenie ciasta
Ja nie MArsjanka, ale Ona taka zabiegana, że nie wiadomo czy się zaloguje prędko.
http://www.amazon.co.uk/gp/product/images/B000B6N66I/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=229816&s=music
Zupę grzybową i karpia przyrządzi Mama męża
pierogi mamy kupne, takież ciasta
na karpie jeszcze czekamy - podróżują wraz z ciocią ze wsi - mam nadzieję, że ciocia mężnie pokona śliskość szos
Miłego pitraszenia dla Was
niech się to wszystko pichci i pyrkocze
http://www.amazon.co.uk/gp/product/images/B000B6N66I/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=229816&s=music[/quote]
Niestety nie.
Edit: Już wiem, google mi prawdę powiedział , ale obrazu nie znałam.
Dante Gabriel Rossetti "Ghirlandata"
http://www.abcgallery.com/R/rossetti/rossetti41.html
:cool:
www.tineye.com
Można także szukać, wskazując obraz ze swojego dysku.
Nie wiedziałam, ale to takie proste teraz będzie, a ja poszukałam, zaangażowałam się w to, żeby pomóc Berenice i bardzo mi uradowało odnalezienie tego obrazu, a tak to przesyłam i już, łeee za łatwo.
więc i na mnie pora:ib:
warzywa na sałatkę ugotowane, śledzie się robią
jutro smażenie ryb
i zupki
Strona z przepisami wigilijnych potraw, dla przypomnienia receptur
http://kuchnia-polska.net/barszcz-czerwony-wigilijny,249