2 kg cebuli 2 kg marchwi 1,5 kg pietruszki 1 kg pomidorów (obranych ze skórki) 0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej kalafior 4 pory pęczek pietruszki pęczek koperku
1,5 kg soli
--------------------- Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Moja Mama kiedyś tarła warzywa ( na tych grubych oczkach ) i suszyła razem z zieleniną, i mieliśmy Vegetę domową, pamiętam ten zapach kiedy się puszkę otworzyłam.
Ja właśnie wczoraj zrobiłam taką "Vegetę" w robocie kuchennym. Wyszło tego całkiem sporo, więc można sobie zmniejszyć proporcje.
Składniki:
250g suszonej włoszczyzny (najpierw zastanawiałam się gdzie ja takie coś dostanę, po czym bez problemu kupiłam w "Polskiej Chacie" pod blokiem - wbrew moim obawom, produkt łatwo dostępny :-)
3 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki kurkumy
5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej (ostatecznie dałam mniej i drobnoziarnistą, ale różnicy wielkiej nie ma bo na końcu i tak wszystko rozdrabniam robotem)
Wszystko wsypałam do miksera i zmiksowałam 10 sek. na najwyższych obrotach.
Osobiście nie jestem zwolenniczką ani kostek rosołowych ani wszelkiego typu ziarenek smaku, ale ponieważ jestem słabą kucharką i głównie bazuję na przepisach mamy, teściowej lub babci (a one wszędzie dodają jakieś Ziarenka, Vegetę lub Kucharka), to postanowiłam zrobić sama własną przyprawę.
Przepis pochodzi z książki Thermomixu, więc powinien być sprawdzony :-)
Kurkuma jest zdrowa,działa też antynowotworowo! Tylko jest przyprawą rozgrzewającą wpływającą na krążenie zatem z ostrożnością nalezy stosować przy tegoż schorzeniach i w ciąży.
Ja właśnie wczoraj zrobiłam taką "Vegetę" w robocie kuchennym. Wyszło tego całkiem sporo, więc można sobie zmniejszyć proporcje.
Składniki: 250g suszonej włoszczyzny (najpierw zastanawiałam się gdzie ja takie coś dostanę, po czym bez problemu kupiłam w "Polskiej Chacie" pod blokiem - wbrew moim obawom, produkt łatwo dostępny :-) 3 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki kurkumy 5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej (ostatecznie dałam mniej i drobnoziarnistą, ale różnicy wielkiej nie ma bo na końcu i tak wszystko rozdrabniam robotem) Wszystko wsypałam do miksera i zmiksowałam 10 sek. na najwyższych obrotach.
Osobiście nie jestem zwolenniczką ani kostek rosołowych ani wszelkiego typu ziarenek smaku, ale ponieważ jestem słabą kucharką i głównie bazuję na przepisach mamy, teściowej lub babci (a one wszędzie dodają jakieś Ziarenka, Vegetę lub Kucharka), to postanowiłam zrobić sama własną przyprawę. Przepis pochodzi z książki Thermomixu, więc powinien być sprawdzony :-)
Przepis podany można na różne strony urozmaicać i modyfikować. Ja nie jestem zwolennikiem dodawania tylko do tej przyprawy czosnku granulowanego ,gdyż jest.. pochodzenia chińskiego.Do tej pory pory nie udało mi się spotkać niestety.....naszego.
Ja kiedyś robiłam kostkę mięsną, gotowałam rosół cały dzień aż się cały wygotował i to co zostało wlałam do takich woreczków co się lód zamraża. Smak nie tak intensywny jak knorr;) ale sto razy zdrowsze (o ile mięso z mojego spożywczaka można nazwać zdrowym:p)
Właśnie z tą zdrowotnością mnie męczy - ostatnio zachciało nam się rosołu - mięso było tak paskudne, że fuj - a ten smak zupy na mięsie czasem chciałabym uzyskać...
Komentarz
2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej
kalafior
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli
---------------------
Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję
Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.!
Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
ale naprawdę szara papka? U znajomej widziałam to piękne kolorki miało i chyba tarła na grubej tarce
Czy musi być taka duża ilość soli? Ja prawie nie solę. Musiałabym chyba dać pół łyżeczki na garnek zupy
Ja właśnie wczoraj zrobiłam taką "Vegetę" w robocie kuchennym. Wyszło tego całkiem sporo, więc można sobie zmniejszyć proporcje.
Składniki:
250g suszonej włoszczyzny (najpierw zastanawiałam się gdzie ja takie coś dostanę, po czym bez problemu kupiłam w "Polskiej Chacie" pod blokiem - wbrew moim obawom, produkt łatwo dostępny :-)
3 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki kurkumy
5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej (ostatecznie dałam mniej i drobnoziarnistą, ale różnicy wielkiej nie ma bo na końcu i tak wszystko rozdrabniam robotem)
Wszystko wsypałam do miksera i zmiksowałam 10 sek. na najwyższych obrotach.
Osobiście nie jestem zwolenniczką ani kostek rosołowych ani wszelkiego typu ziarenek smaku, ale ponieważ jestem słabą kucharką i głównie bazuję na przepisach mamy, teściowej lub babci (a one wszędzie dodają jakieś Ziarenka, Vegetę lub Kucharka), to postanowiłam zrobić sama własną przyprawę.
Przepis pochodzi z książki Thermomixu, więc powinien być sprawdzony :-)
Ja nie jestem zwolennikiem dodawania tylko do tej przyprawy czosnku granulowanego ,gdyż jest.. pochodzenia chińskiego.Do tej pory pory nie udało mi się spotkać niestety.....naszego.