Na cieście drożdżowym, bo takie najlepiej nam smakuje.
Przepis na dwie blachy wielkości 37cmx38cm, bo tyle zjadamy na obiad:hungry:
Czas jaki należy przeznaczyć na rozpoczęcie robienia pizzy to ok. 3h do momentu jej zjedzenia.
Ciasto:
ok. 1kg mąki
2 szklanki wody,
5dkg drożdży
1 szkl. oleju
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Drożdże, cukier i szklankę mąki rozpuścić w wodzie, np. w jakimś garnku. Odstawić na pół godziny.
Następnie dodać sól i powoli dodawać mąkę mieszając np. mikserem (widełkami w postaci świderków), prawie pod koniec dodać olej. Wyrabiać ostatecznie ręką (dla oszczędzenia miksera) i dodawać w razie konieczności mąkę, aby całość ładnie odstawała od naczynia. Wyrabiać jeszcze ze 3 minutki. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie podzielić na dwie części i równomiernie rozłożyć na wysmarowanych wcześniej tłuszczem blachach. Można użyć wałka.
Na tych plackach rozłożyć wcześniej przygotowany farsz. Posypać utartym serem żółtym (30dag)
Odstawić do wyrośnięcia na 1h i następnie piec przez pół godziny w temp. 170 stopni.
Farsz można przygotować nieco wcześniej lub w międzyczasie:
ok. 80dkg pieczarek
4 duże cebule
koncentrat pomidorowy ok.200g
sól, pieprz, papryke ostrą i slodką
zioła: bazylia, tymianek, oregano
można dodać też trochę czosnku
1łyżka mąki ziemniaczanej
Cebule drobno pokroić, lekko zeszklić na patelni, dodać grubo pokrojone pieczarki i dusić 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła.
Gdy jeszcze gorący zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Na ciasto kłaść wystudzony i posypać startym serem.:hungry:
Komentarz
Do ciasta można np. dodawać otręby owsiane, bo owies rozpuszcza cholesterol.
i na ciasto najpierw sos pomidorowy ,starty ser , potem pieczarki i inne dotaki, wtedy wszystko fajnie zapieka się w serze
Ze świeżymi pomidorami robię tez podobnie, najpierw ściągam skórkę (po sparzeniu wrzątkiem), a później rogotowuję na sos
co prawda wierzch inny, bo nie lubią grzybów
ale spód bardzo dobry
dzięki
:bigsmile:
Jakie zdolne dzieci.
Mój mąż jak robi pizzę to jest ona zaprzeczeniem oszczędności.
Obowiązkowo muszą się na niej znaleźć : pieczarki, kiełbasa lub szynka, lub ścinki bigosowe, cebula podsmażona, paseczki papryki, groszek z puszki, kukurydza, sos pomidorowy może być z czosnkiem , przyprawy typu oregano, bazylia, tymianek i dopiero ser w ilości hurtowej.
Na grubym cieście. Za to jest pyszna choć lepiej nie wiedzieć ile to ma kalori...
zawsze korzystam z tego przepisu jak robię ciasto Zawsze mi się udaje. A na to kładę różne rzeczy zadecydowanie nie za bardzo zróżnicowane.
Teraz b. często robię pizzę.
Napisz mi jeszcze jak duża ma być ta paczka drożdży. Bo tu są dostępne jedynie taki małe (42g). Ile konkretnie tych drożdży ma być?
Składniki na ciasto:
I szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej, 5 g drożdży, ok. 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 lyżka oliwy
z oliwek, sól
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, I ząbek czosnku, I pęczek bazylii razem z lodygami, garść oregano, sól i pieprz, szczypta cukru
Dodatki:
ser mozzarella, ruceola, pomidor
Drożdże rozrobić w1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, max 2-3 mm. Rozgrzać piekarnik, nastawiając go min. 230 st. C. Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego. układamy pokrojoną w piastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozplynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, wersja light tylko 880 kcal
HAMBURGERY - wersja light
Burger:
250g mielonego udżca z indyka, 2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light, 2 galązki tymianku cytrynowego, skórka z połowy cytryny, 1/2 lyżeczki musztardy, sól i pieprz
Dodatki:
kilka listków chrupiącej salaty, kiełki, pomidor, 2 bulki pelnoziarniste, ketchup
Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie rozdrobnić wideleem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, wersja light tylko 225 kcal
Dokładnie taki sam sos robię i ja, potwierdzam jest pyszny:bigsmile:
A ciasto jak zagniatam na pizzę, to dodaję do niego przyprawę w proszku... do pizzy i wtedy ciasto tak fajnie pachnie ziołami i przyprawami
Czy jak robicie ciasto na drożdżówkę, to też wstawiacie na noc do lodówki?
Potrzebuję na jutro rano upiec roscon de Reyes a wybitnie mi się nie chce wstawać o świcie, żeby zagnieść ciasto.:shamed:
No i wymyśliłam sobie, że zagniotę dziś i do rana sobie podrośnie w lodówce, rano myk! do pieca i roscon gotowy...
Dobrze wymyśliłam, czy źle?
A tu roscon de Reyes, typowe ciasto na Trzech Króli. Kroi się na tyle kawałków, ile jest osób w rodzinie i w jednym kawałku znajduje się jakiś fant- orzech, migdał albo coś, na czym sobie zębów nie połamiemy.
Znalazca fanta albo dostaje ekstra prezent, albo ma jakieś zadanie do wykonania. To już zależy od tradycji rodzinnej.
Ozdabiasz po wierchu kandyzowanymi owocami, czym chcesz. Po przestudzeniu przekrawasz i przekładasz słodką bitą śmietaną.
No i nie zapomnij o fancie!:cool:
dzięki, że o tym napisałaś - ostatnio nasze pizze są takie byle jakie bo właśnie tego nie sstosujemy
znaczy się mąż nie stosuje bo on się uważa za speca w kuchni i robi po swojemu:devil:
przy następnej pizzy nie wpuszczę go do kuchni:hc:
pół kg mąki, pół kostki drożdży (ok. 50g) lub mała kostka (42g)
szklanka (250ml) ciepłej wody
łyżeczka cukru, łyżeeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
W szklance wody rozpuszczam cukier, potem drożdże wlewam łączę z mąką, solą i oliwą - dobrze wygniatam. Odstawiam do wyrośniecia. W tym czasie przygotowuje sos: na oliwie (łyżka) trzeba zeszklić cebulkę drobno pokrojoną (1 szt.), dodać przecier pomidorowy, oregano i bazylię i zgnieciony ząbek czosnku, troszkę gotuję bez pokrywki, sól i pieprz do smaku i sos gotowy.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, dzielę na dwa kawałki, z których ręcznie wygniatam dwa cienkie placki. Smaruje sosem, posypuję serem dodaje dodatki. Wrzucam do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 12-15 minut.
Pychotka.
Co robię nie tak???
Sory za oftop.
Idę wobec tego zagniatać ciasto.:boogie:
Moje już nocuje w lodówce. Mam nadzieję, że mu nie za zimno.:fu:
A dlaczemu nie jesteś zwolennikiem zostawiania ciasta na noc?