Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1457910148

Komentarz

  • Kolor i smak
  • dostałam od teściowej ugotowaną całą kurę rosołową... i coś muszę z tego mięsa zrobić najlepiej na obiad jutro.

    obiorę z mięsa i co mogę z tego zrobić poza krokietami, może jakaś zapiekanka albocoś innego?

    ma ktoś jakiś sprawdzony przepis?
  • kotleciki, siekasz drobno mieso, dodajesz warzywa z rosołu/zupy/ugotowane, jajko panierujesz w bułce tartej i na patelnię

    możesz też zrobić farsz do pierogów/klusek/naleśników itp
  • @Aneczka08 - a co lubicie jeść? Bo takie mięso to można do prawie wszystkiego dodać.
  • co lubimy?ogólnie b. mało mięsa jemy....
    lubimy zapiekanki różne ale nie jestem w nich specjalistką
    potrawka nie bardzo mi smakuje

    galarety uwielbiam ale chcę tę kurę do obiadu wykorzystać raczej

    a zapiekanka plastry ziemniaków cebula i to mięsa będzie ok? tylko czym to polać żeby suche nie było
  • Do ziemniaków będzie pasowało. A polać tym, czym zwykle polewasz.
  • Mam piękną, dorodną kaczuchę w zamrażalce. Wiem, odmrażać powoli, w lodówce, najlepiej dobę.

    Ale co z nią zrobić?
    Rosół podobno pyszny, pieczona wyśmienita, duszona z jabłkami czad.

    Na jeden obiad dla nas to stanowczo za dużo, jak ją podzielić i jak przygotować? Jak wykorzystać, żeby skorzystać? Rzadko jadamy kaczki, a ta taka dorodna, słonko widziała, trawkę jadła... Żal mi na nią patrzeć nawet, a co dopiero - boję się, że ją zmarnuję...
    Baba w ciąży normalnie, nie może się zdecydować co z kaczka zrobić...


    No, myślę o niej w kontekście świątecznego obiadu. Pomożecie?
  • I to na 3 mało jedzące osoby... Mój mąż radzi sobie z całą taką kaczuszką...
  • a co do takiej kaczki z przypraw, ziół? majeranek?
  • Nam kaczka o wadze brutto ca. 2,5 kg (czyli surowa, z podrobami, koscmi itd., bez glowy i tych wszystkich "flakow") wystarcza na dwoje doroslych i dwoje dzieci, trzecie dziecko by tez sie jeszcze zalapalo, ale to koniec. Wiecej osob, trzebaby kombinowac stara metoda mojej babci, czyli kaczka musialaby sie stac np. czworo- czy nawet  szescionogiem ;)
    Jesli chodzi o rosol, to jak odmrozisz kaczke, odetnij jej szyje i skrzydla. Miesa maja malutko, wiec pieczen nie ucierpi, a mozesz na nich rewelacyjny rosol ugotowac (mozesz dodac kaczy zoladek, plucka, serce itd., jesli masz). 
    Takze w sumie jedna kaczka to jeden obiad, zupa + drugie, ew. jak Wam zostanie, to dojecie nastepnego dnia, kawalek upieczonej kaczki mozna przeciez odgrzac.
  • A dlaczego odmrażać powoli?
  • A dlaczego odmrażać powoli?
    wszędzie piszą, że zachowuje tak smak i kruchość, a odmrażana "na szybko" go traci :)
  • Mam ochotę na gofry. Ale nie mam gofrownicy. Czy można zrobić ciasto takie jak zapodała @Cart&;Pud i je jakoś upiec czy coś? :D albo usmażyć? jak myślicie, jaki będzie efekt?
  • @Aneczka08, ja ostatnio mięso rosołowe dorzuciłam do fasolki po bretońsku (ze smażoną kiełbasą i jeszcze papryką w kostkę).
    A zapiekankę robię tak: dolna warstwa naczynia żaroodpornego - ryż, potem podsmażone mięso, potem starty ser i ketchup, potem ogórek kiszony w kostkę (i jak mam jakiś groszek czy paprykę, a jak nie to nie), jajko na twardo w plasterki z pomidorem w plasterki, na to jeszcze troszkę sera. Też niezłe:)
  • @Dorotak., ja znam tylko jeden przepis na kaczkę, ale tak nam wszystkim smakuje, że jak tylko kaczka jest, to nie mam chęci próbować nowych.
    Przepis jest banalnie prosty: zrobić zalewę - główka lub dwie czosnku, zmiażdżyć i wymieszać z solą, majerankiem (dużo), pieprzem i niewielką ilością oliwy (bo kaczka dużo tłuszczu puści). Kaczkę w zalewę i na noc do lodówki. 
    Wszyscy, którzy u nas próbowali, bardzo sobie chwialili. Potem zostaje przepyszny sos, który można wykorzystać np. do makaronu czy kaszy. Ja uwielbiam boczniaki smażone w tym tłuszczu z kaczki. 
  • ale kaczkę pieczesz, tak?

    całą czy w kawałkach?
  • Piekę całą, ale już nie pamiętam dokładnie, ile. Do dwóch godzin chyba. Potem kroję takimi specjalnymi nożycami do drobiu. 
  • un as kaczkę smarowało się majerankiem i solą i nadziewał jabłkami z dużą ilością majeranki - poezja to była. Tyle, że kaczka musi byc młoda, bo jak stara to sucha i wiórowata wyjdzie.

    jeszcze jabłkami z majerankiem można obłożyć
  • edytowano grudzień 2013
    Z tymi jabłkami to racja, moja mama nieraz pod koniec pieczenia jakieś kwaskowate przekrojone na pół w sosie koło kaczki układała. Ale ja akurat nie jestem fanem owoców na wytrawno, więc nie od razu skojarzyłam. 
  • Czy ktos wie ile czasu moga stac zoltka (same) wybite juz do kubka w lodowce? Bo mam takie, ktore juz 3 dni w lodowce siedza, jutro moglabym cos z nimi zrobic, ale sie boje, ze moze zatruje sie, albo co...
  • Nie wiem, ale na drugi raz je zamróź ;)
  • Ja bym dała psom - tyle z tych istotek radości i pożytku :D
  • Co ja mam zrobić z mrożonymi grzybami? W szale sierpniowym przytargaliśmy z lasu bardzo dużo, nad ranem skończyłam nadziewać na sznurki do suszenia i postanowiłam pociachać i do zamrażarki (teraz żałuje bo mi suszonych może zabraknąć). dzisiaj mam kłopot tzn kryzys miejsca i chcę coś z nimi zrobić.... 3 tygodnie temu wrzuciłam do bigosu ale mam ich jeszcze 3 paczki.................
  • ja mam taki patent, że do kapusty lub bigosu dodaję powidła śliwkowe (jak mam swoje to bez cukru są a jak nie to szukam bezcukrowych ale o nie ciężko).

    Na gar bigosu z 3 kg kapusty daję nawet cały słoik. I wszyscy są w szoku, że tak bigos może smakować i nie wiedzą skąd ten smak. POlecam bardzo!
  • udusic, moze byc ze smietana i ziolami
    dodac np. go gulaszu
    sos grzybowy, np. do kaszy czy kopytek
    zupa grzybowa
    dodatek do pasztetu, np. soczewicowego (w koncu jak mozna dodac pieczarki, to prawdziwe grzyby jeszcze lepiej), miesnego pewnie tez, do krokietow, pierogow

    @Aneczka08, ja podobnie, tzn. nie powidla, tylko suszone sliwki (ktore oczywiscie podczas gotowania sie pieknie rozpadaja). Mniam.
  • O tak!
    Bigosik z powidłami :D

    Choć ja rzadko jem bigos, bo nie mam cierpliwości do wygrzebywania z niego mięsa :(


  • zaraz chrzest naszej nowej podchoinkowej maszynki do miesa... w menu makaron do rosolu... probuje z 2 szklanek maki, 2 jajek i 4 zoltek... mam nadzieje ze wyjdzie...

    co mozna fajnego jeszcze robic z maszynka? jutro zamierzam kopytka...

    mam koncowke do ciastek podobno..ma ktos dobry przepis?
  • Up.


    nie mogłam się dziś oprzeć w sklepie i zakupiłam... pomidory suszone w oliwie i słoiczek oliwek zielonych. Myślałam, że zjem całe w samochodzie...


    i teraz nie wiem, co mogę z nich zrobić/do czego je dodać?


    problemy ciężarnej, lol
    8-}
  • Albo zmiksować z olejem lub majonezem, przyprawić ulubionymi ziołami i będzie super pasta do chleba.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.