4 jajka
0,5 kg mąki
25 dag cukru pudru
3 dag proszku do pieczenia
10 dag margaryny
400 ml mleka
cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, żółtka, potem stopniowo mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym na przemian z mlekiem i roztopioną chłodną margaryną. Można wyrabiać mikserem.
Są dość słodkie.
No to ja wam dam swój przepis. Wypracowany metodą prób i błędów.
Kilo mąki
3 jajka
łyżeczka soli
pół szklanki cukru
szklanka oleju
4 dag drożdży
szklanka mleka
woda
Zrobić rozczyn z drożdży , mleka i łyżki cukru, jak drożdże ruszą- dolać do reszty składników, zrobić ciasto gęściejsze niż na naleśniki i poczekać godzinkę (to oczywiście najtrudniejsza część robienia gofrów)
Nalewać mniej, niż normalnego ciasta, bo bardzo rośnie.
Takie gofry lubimy najbardziej, bo są leciutkie i chrupiące a nawet na drugi dzień nie są gumowate.
[cite] Bea@:[/cite]również dziękuję. Te następne wypróbuję jutro
Właśnie sprzątnęłam po gofrach Celinki, całkiem dobre wyszły. Kilka zostało na jutro na śniadanie. Podgrzewamy w mikrofali, to nie są takie gumowe.
Celinka, całkiem dobre wyszły, tylko trzeba z dwóch porcji. Z jednej wyszło 12 sztuk, trochę mało jak na posiłek. Moi zjedli po tostach, więc wystarczyło.
Jak to robisz, że po podgrzaniu w mikrofali nie są gumowe? :O
ja robię ciasto , jak na naleśniki, tzn mleko, mąka , 2-3 jajka, szczypta proszku do pieczenia - mąki dużo - żeby ciasto było bardzo gęste
wychodzą bardzo dobre , szybkie gofry
Kiedyś miałam MPM i to była porażka za każdym podejściem do gofrów. Od kilku lat mam gofrownicę z lidla, 1200 W. Jest super. Tak jak u Katarzyny - gofry wychodzą ze wszystkiego. Ostatnio robię z mąki ze zmielonych płatków owsianych i jęczmiennych, woda, olej, proszek do pieczenia, czasem jajko. Proporcje na oko i zawsze są pyszne i chrupiące, bardziej nam smakują niż z pszennej mąki.
Komentarz
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=291&Focus=29316#Comment_29316
0,5 kg mąki
25 dag cukru pudru
3 dag proszku do pieczenia
10 dag margaryny
400 ml mleka
cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, żółtka, potem stopniowo mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym na przemian z mlekiem i roztopioną chłodną margaryną. Można wyrabiać mikserem.
Są dość słodkie.
Kilo mąki
3 jajka
łyżeczka soli
pół szklanki cukru
szklanka oleju
4 dag drożdży
szklanka mleka
woda
Zrobić rozczyn z drożdży , mleka i łyżki cukru, jak drożdże ruszą- dolać do reszty składników, zrobić ciasto gęściejsze niż na naleśniki i poczekać godzinkę (to oczywiście najtrudniejsza część robienia gofrów)
Nalewać mniej, niż normalnego ciasta, bo bardzo rośnie.
Takie gofry lubimy najbardziej, bo są leciutkie i chrupiące a nawet na drugi dzień nie są gumowate.
I tu mnie przestraszyłaś, bo myślałam, że stało się coś strasznego... nieprzewidzialnego... katastroficznego... :shocked::shocked::shocked:
Jak to robisz, że po podgrzaniu w mikrofali nie są gumowe? :O
wychodzą bardzo dobre , szybkie gofry
Mam gdzieś jakieś przepisy na gofry na słono/ostro.
Ideałem jest żeliwna, ale gdzie taką kupić? 8->