Znalazłam, zrobiłam i się dzielę
Wyszło super
Cukier waniliowy
Składniki:
- laska wanilii
- szklanka cukru drobnego*
- szczelnie zamykany słoiczek
Wykonanie:
Laskę waniliową przekroć na pół, wyjąć delikatne nożem ziarenka. Wymieszać je z cukrem. Wszystko przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka, włożyć laskę waniliową i odstawić. (cukier nabierze "mocy")
*ja do tego celu używam zwykłego cukru, który mielę w przystawce do blendera do oczekiwanego stopnia rozdrobnienia.
ŹRÓDŁO
Cukier różany
Składniki:
- garść oczyszczonych płatków różanych
- szklanka cukru
Wykonanie:
Z płatków pozbyć się białych części. Utrzeć je dokładnie w blenderze na papkę, połączyć z cukrem, dokładnie ze sobą rozetrzeć.
Cukier rozłożyć na tackę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyschnięcia. Może to potrwać do 2 dni. W między czasie przemieszać cukier kilka razy.
Gotowy cukier zamknać w szczelnym pojemniczku.
ŹRÓDŁO
Ekstrakt waniliowy
Składniki:
szklanka wódki
5-6 strąków wanilii
słoiczek lub zamykana butelka
Wykonanie:
Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca. Włożyć do buteleczki lub słoiczka, zalać wódką tak aby laski wanilii były w całości przykryte. Zamknąć, postawić w chłodnych i zaciemnionym miejscu.
Ekstrakt nabierze koloru już po tygodniu ale dopiero po dwóch miesiącach nabierze odpowiedniego aromatu i będzie nadawał się do użytku. Można przetrzymywać go przez lata. Po zużyciu połowy ekstraktu warto dolać brakującą część wódki i odczekać chwilę. Dzięki temu zawsze będziecie mieli gotowy ekstrakt pod ręką
ŹRÓDŁO