Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dodatki do ciast - własnej roboty

edytowano lipca 2011 w Kuchnia
Znalazłam, zrobiłam i się dzielę :smile: Wyszło super :)

Cukier waniliowy
Składniki:
- laska wanilii
- szklanka cukru drobnego*
- szczelnie zamykany słoiczek

Wykonanie:
Laskę waniliową przekroć na pół, wyjąć delikatne nożem ziarenka. Wymieszać je z cukrem. Wszystko przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka, włożyć laskę waniliową i odstawić. (cukier nabierze "mocy")

*ja do tego celu używam zwykłego cukru, który mielę w przystawce do blendera do oczekiwanego stopnia rozdrobnienia.
ŹRÓDŁO



Cukier różany
Składniki:
- garść oczyszczonych płatków różanych
- szklanka cukru

Wykonanie:
Z płatków pozbyć się białych części. Utrzeć je dokładnie w blenderze na papkę, połączyć z cukrem, dokładnie ze sobą rozetrzeć.
Cukier rozłożyć na tackę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyschnięcia. Może to potrwać do 2 dni. W między czasie przemieszać cukier kilka razy.
Gotowy cukier zamknać w szczelnym pojemniczku.
ŹRÓDŁO



Ekstrakt waniliowy
Składniki:

szklanka wódki
5-6 strąków wanilii
słoiczek lub zamykana butelka

Wykonanie:
Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca. Włożyć do buteleczki lub słoiczka, zalać wódką tak aby laski wanilii były w całości przykryte. Zamknąć, postawić w chłodnych i zaciemnionym miejscu.
Ekstrakt nabierze koloru już po tygodniu ale dopiero po dwóch miesiącach nabierze odpowiedniego aromatu i będzie nadawał się do użytku. Można przetrzymywać go przez lata. Po zużyciu połowy ekstraktu warto dolać brakującą część wódki i odczekać chwilę. Dzięki temu zawsze będziecie mieli gotowy ekstrakt pod ręką :)
ŹRÓDŁO
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.