Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ogórki konserwowe

edytowano lipca 2011 w Kuchnia
Nie znalazłam w zasobach forum SPRAWDZONYCH przepisów na ogórki konserwowe.
Mam przepis, z którego robiłam w zeszłym roku, ale jakieś nie takie wyszły... albo były za kwaśne, albo byle jakie, nie pamiętam...

Plisss, podzielcie się sprawdzonym przepisem, bo ogórki właśnie pakuję do słoików i mi się przypomniało, że ten przepis jakiś nie taki...

Proporcje mojej zalewy:
4 l. wody
1/2 l. octu 10%
4 łyżki cukru
4 łyżki soli

Komentarz

  • liście porzeczkowe i chrzanowe ząbki czosnek ogórki koper łuzie soli na litr wody
  • [cite] krzysztof12:[/cite]liście porzeczkowe i chrzanowe ząbki czosnek ogórki koper łuzie soli na litr wody
    Krzysiu, ja o konserwowe pytam...:wink:
  • ja robię tak i mam pyszne:)

    do każdego słoika:
    koper
    2-3 ziela ang
    1-2 liście laurowe
    cebula
    gorczyca
    marchewka
    chrzan


    zalewa:
    3l wody
    0.5 l octu
    1,5 szkl cukru
    2 i ciut :) łyżki soli


    jak woda w zalewie gotowana, to pasteryzuję 4-5 min
    jak nie - to ok.15
  • włąśnie dziś zrobiłam 24 słoje kiszonych i 19 korniszonów :)
  • Zrobiłam z przepisu Bei@, zobaczymy.:wink:
    Jakby mnie wzięło jeszcze później na drugą porcję (15 kilo:shamed:) to zrobię z Sylwuniowego i porównam.:bigsmile:

    Te Sylwuniowe pewnie łagodniejsze wychodzą.
    Kurczę, chyba dokupię tych ogórków...:ap:
  • ja robiłam dziś z 20 kg :)
  • Wyszło mi 32 słoiki.
    Tzn, tyle ogórków zapakowałam, bo z zalewą muszę poczekać do jutra. Kupiłam za mało octu.:shamed:
  • to był przepis na kiszone ogurki
    a sól to kamienna
  • Gdzieżbym śmiała robić Mańkowi konkurencję... cienki bolek jestem i tyle.:wink:
  • Dziewczyny, przestańcie !:gx:
  • Oczywiście, że przestaniemy... chwilę po tym, jak podasz swój przepis na ogórki konserwowe.:bigsmile:
  • Korniszony
    Tą recepturkę na tak przygotowane korniszonki dostałam od mojej mamy,a moja mama - od swojej mamy ...
    Ja przekazałam ją swojej córce i Wam - w ten sposób przygotowane ogórki naprawdę są pyszne, wg.mnie te ze sklepu to - niech się "chowają" ...Składniki:
    ... ogórki, czosnek, ocet 10 %, koper taki z nasionkami, sól, gorczyca, chrzan, ziele angielskie, marchewka obrana i pokrojona w krążki (jeśli ktoś lubi i chce ją dodać, ale niekoniecznie musi być).

    Przygotowanie zalewy:
    Wlewamy do garnka: 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 dużych łyżek cukru, 1 duża łyżka soli, pokrojoną marchewkę.

    Wszystkie składniki zagotowujemy. Nie wiem dokładnie na ile słoików z ogórkami tej zalewy starcza, bo ja robię na "oko". Musicie sami wypraktykować. Jeżeli mi się trochę zalewy zostanie, zlewam ją do słoika lub butelki, i wykorzystuję ją następnym razem przy robieniu korniszonów. Jeśli za mało, dorabiam następną porcję zalewy - i tak w kółko ;)

    Słoiki myjemy, wyparzamy zwracając uwagę czy nie są wyszczerbione, a nakrętki do nich też muszą być "gucio", bo inaczej słoik po zagotowaniu nam nie "załapie".

    Ogórki - nie duże, dokładnie myjemy i upychamy je do słoików, dość ściśle, żeby póżniej nam w słoiku nie 'latały",
    tylko na swoich miejscach pozostały, gdy zalewę dodamy. Zanim jednak włożę ogórki do słoika, to wkładam koper, trochę chrzanu, 2-3 ząbki czosnku (obrane), wsypuję gorczycę (myślę, że jest tak jej gdzieś około pół łyżeczki jest, czyli nie dużo), dodaję 2-3 ziaren ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików, wkładam ogórki i zalewam zalewą tak żeby ogórki były przykryte.

    Następnie słoiki zakręcone, wkładam do garnka z wodą, na dno garnka kładę ściereczkę, i gotuję na małym ogniu. Gdy się zagotują trzymam jeszcze je na ogniu około 5-10 minut, żeby załapały. Po wyjęciu słoików z garnka, dociskam jeszcze nakrętki i odwracam do góry dnem, stawiając je na ściereczce. W ten sposób widzę, który nie załapał.

    Spróbujcie - na prawdę warto!

    Muszę jeszcze do powiedzieć, że tą zaprawę do ogórków, stosuję także z powodzeniem do zaprawiania buraczków. Też jest dobrze ...
    http://babuni-blog49.blog.onet.pl/Korniszony,2,ID386224254,n
  • A jest sens robic ogorki konswrwowe bez kopru i gorczycy? W zadnym sklepie u mnie nie ma :/
  • Zalewe trzeba zagotowac czy zimne skladniki laczyc, wlac do sloikow z ogorkami i pasteryzowac? @Elunia ;
  • AtaAta
    edytowano lipca 2017
    Ja leń jestem, więc przepis prosty.
    Ale ogórki konserwowe wychodzą dobre (niezbyt ostre).
    1 łyżka suszonej przyprawy do ogórków konserwowych na dno słoika + ogórki
    Zalać wrzącą zalewą: 
    4 l wody
    20 łyżek cukru
    4 łyżki soli
    1,5 szkl octu 10% (wlewam do gotującej się zalewy na końcu)
    Po zalaniu słoiki zakręcam niezbyt mocno (żeby w pasteryzowaniu uchodziło powietrze), pasteryzuję od razu po zalaniu (gorące) 7-10 minut, po wyjęciu z wody dokręcam słoik, obracam do góry dnem do czasu ostygnięcia i do piwnicy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.