Właśnie wyrzuciałam na śmietnik nasza jovite zelmera :devil:
Paskudne ustrojstwo, które powinno się nazywać dżemówka do jabłek, a nie sokowirówka!!! Z twardszymi rzeczami jeszcze jakoś sobie radziła, ale jabłka, to była tragedia.
Ach, tęsknię za starą, dobrą "malinką" produkcji komunistycznej
Soczek z jednej strony,a wióry suche i wszystko ładnie oddzielone.
Im więcej szukam i czytam, tym bardziej jestem skołowana, dlatego:
Jakie modele sokowirówek polecacie?
:bigsmile:
Najważniejsze dla mnie jest, żeby była wydajna - porządnie oddzielała sok od miąższu i była w przystępnej cenie...
Ogólnie będzie miała dużo pracy, bo będzie wykorzystywana kilka razy w tygodniu i musi dawać radę wyprodukować 3 litry soku...
Komentarz
Nie radzi sobie z nieobranymi owocami typu jablka, brzoskwinie itp.: skorka zamula. Jak wrzucam obrane i w kawalkach, dziala bez zarzutu.
Ma osobny pojemnik na sok i osobny na wiory. Na raz mozna zrobic litr soku, potem trzeba oproznic dzbanek i mozna dzialac dalej.
To nasza pierwsza sokowirowka wiec pewnie nie jestem obiektywna, ale jestem z niej zadowolona. Latwo sie rozmontowuje do mycia, to tez plus.
Kosztowala (poza PL) 30 euro.
Teraz mam wyciskarkę omega .Bardzo dobrze wyciska buraki ,pokrzywę czy miękkie owoce.Chodzi cichutko i jest szybka do umycia.Kosztuje około 1500 zł.Zwróci Ci się bardzo szybko ,ponieważ zużywa wielokrotnie mniej warzyw oraz jakość soków jest też zacznie wyższa
Ale póki co jakoś tak ciągle mamy inne, bardziej konieczne wydatki i stale odkładam tą wyciskarkę na później :bigsmile:
A w tej chwili potrzebuję czegoś "na wczoraj", więc dopóki na wyciskarkę muszę trochę poczekać, to przez ten czas miałabym cokolwiek :cool:
Zastanawiam się w tej chwili nad moulinex albo clatronic.
Pustynny - dla mnie obieranie jabłek to nie byłaby znowu taka tragedia, ważne żeby musiu mi nie robiła tylko sok :cool:
Jeszcze się okaże, że nawet produkt made by lidl czy biedronka jest bardziej sensowny niż ten zelmer :bigsmile:
Kristi a jaki model omegi masz?
I czy różnica jest tylko w suchości pulpy, czy smak soków tez jest inny?
zanim kupisz wyciskarkę soku lub sokowirówkę
nawet olej można wyciskać ciekawe jak by taki olej wyszedł z pestek dyni
jak działa ta maszyna
wyciskarka angel
Sokowirówkę kupiłam taką philipsa:
http://www.megamedia.pl/sokowirowka-philips-hr-1861.php
jest już wiekowa, a sprawuje się doskonale. Żadne jabłka w skórce jej niestraszne. I co ważne, dobrze odsącza. Pulpa wychodzi mało mokra.
Była jeszcze na warancji, ale już nie miałam siły z nią walczyc - wychodziło na to, że musiałabym wymieniać sitko po trzech użyciach... czyli u mnie nie przetrwałoby nawet tygodnia :devil:
Wywaliłam ustrojstwo i nigdy więcej tej firmy.
Malia - dzięki za opinię, bo też się nad tym philipsem zastanawiam
Krzystof - dzięki za linki!Obecnie szukam jakiejś tymczasowej sokowirówki, ale docelowo mam zamiar kupić właśnie wyciskarkę. Te linki pomogą mi w wyborze modelu