Szukałam, ale nie mogę znaleźć i nie wiem czy już było. Naszła mnie wielka ochota aby zrobić muffinki, ale ja nigdy ich nie piekłam. Zwracam się z wielką prośbą o przepisy.
Wkleję Ci kilka przepisów z mojej osobistych komputerowych zasobów. Wybierz sobie, co CI pasuje:
Mufiny z białą czekoladą i cappuccino
20 g kawy espresso w proszku, 1 łyżka wrzątku, 310 g mąki, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia, 115 g miałkiego cukru, 2 jaja lekko roztrzepane, 375 ml maślanki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 150 g roztopionego masła, 100 g białej czekolady grubo posiekanej, 30 g masła, dodatkowo, 3 łyżki brązowego cukru
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kawę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Zmieszać maślankę, jaja, wanilię, roztopione masło, białą czekoladę i kawę. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masę przełożyć do foremek.
Dodatkową porcję masła roztopić i połączyć z brązowym cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Na każdą mufinę nałożyć masło i za pomocą szpikulca delikatnie wkręcić w masę. Piec 25-30 min, aż wyrosną, a wbity w środek szpikulec będzie suchy.
Ja ostatnio robiłam takie. Z książki Nigeli Lawson. Wyszły doskonałe:
Proporcje na 12 mufinek (ja robiłam podwójnie i wyszło mi ponad 30 mufinek)
2 jabłka, 250 g mąki orkiszowej (ja użyłam zwykłej pszennej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 125 g brązowego cukru (+ 4 łyżeczki do posypania), 125 ml miodu (ja użyłam mniej), 60 ml jogurtu (na pewno może też być maślanka, częściej używana do mufinek, albo w ostateczności zwykłe mleko), 125 ml oleju, 2 jajka, 75 g migdałów (ja użyłam orzechów laskowych, bo nie miałam migdałów)
Nagrzać piekarnik do 200o.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę
Wymieszać w misce mąkę, proszek i połowę cynamonu.
Ubić (najlepiej ręcznie i niezbyt dokładnie) 125 g brązowego cukru (można zastąpić białym), miód, jogurt, olej i jajka.
Posiekać migdały i dorzucić połowę do suchych składników. Drugą połowę zmieszać w małej miseczce z drugą łyżeczką cynamonu i tymi dodatkowymi 4 łyżeczkami cukru.
Wlać mokre składniki do suchych. Dodać jabłka i zamieszać, ale nie za długo. Mają się wymieszać, ale nie połączyć. Im bardziej grudkowe ciasto, tym lżejsze mufinki (dotyczy to wszystkich mufinek).
Nałożyć to byle jak wymieszane ciasto do foremek i posypać wierzch mieszanką migdałów, cukru i cynamonu.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. aż urosną i będą złote.
Też Nigeli:
150 g mąki,
100 g mąki kukurydzianej (pewnie można zastąpić ziemniaczaną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g cukru
125 ml oleju
125 ml maślanki lub jogurtu
1 jajko
100 g jagód (można użyć innych owoców)
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Zmieszać suche składniki: mąki, proszek, sodę i cukier.
Zmieszać mokre składniki: olej, maślankę i jajko.
Wlać i wymieszać z suchymi (pamiętając, że ciasto ma być grudkowe, nie gładkie)
Dodać połowę owoców.
Napełnić foremki (do 2/3 wyskokości), a na wierzch rzucić pozostałe owoce.
Piec około 15-20 min.
Tych nie robiłam, ale z doświadczenia wiem, że wszystkie przepisy Nigeli wychodzą:
Mufinki bananowo-czekoladowe
3 dojrzałe, albo wręcz przejrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g brązowego cukru
225 g mąki
3 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka sody
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Ugnieść banany widelcem lub zmiksować mikserem.
Miksując dodać olej, jaja i cukier.
Zmieszać mąkę, kakao i sodę i wmieszać delikatnie do mieszaniny bananowej.
Do foremek i piec 15-20 min.
A tak poza tym, to miałam już dawno to napisać. Czy nie moglibyśmy otworzyć kilka/kilkanaście wątków w dziale kuchennym pt. zupy, mięso, drób, ciasta, sałatki, dania wegetariańskie, itp.?
Każdy mogłby tam umieszczać swoje SPRAWDZONE przepisy. W ten sposób powstałaby taka książka kucharska, do której każdy w razie potrzeby mógłby sięgnąć, znajdując odpowiedni wątek.
Teraz wydaje się, że różne przespisy są rozproszone po różnych wątkach. Można by to uporządkować, przeklejając przepisy z tych różnych wątków do tej forumowej niby-książki kucharskiej.
Jak by nie było chętnych, mogę się tym zająć. Przepisy i gotowanie to mój konik :ab:
Dziękuję za przepisy, ja również na pewno skorzystam! Moje dzieci uwielbiają muffinki no i przede wszystkim szybko się je piecze :bigsmile: Podoba mi się pomysł z utworzeniem forumowej"książki kucharskiej". Sporo tu fajnych przepisów, które umykają uwadze.
Mnie również podoba się ten pomysł z książką. Dzięki za przepisy. Przyznam się, że ja dopiero zamierzam kupić formę do pieczenia, ale chcę sie wcześniej przygotować więc zbieram przepisy.
Ja najchętniej robię (i dziś właśnie zrobiłam :bigsmile:) muffiny z tego przepisu na chlebek bananowy. Tylko piekę nieco krócej, bo ok. 40 minut. Uwielbiam ich gumowatą elastyczność.
[cite] IrenaB:[/cite] Można by to uporządkować, przeklejając przepisy z tych różnych wątków do tej forumowej niby-książki kucharskiej.
Jak by nie było chętnych, mogę się tym zająć. Przepisy i gotowanie to mój konik :ab:
Myślisz, że to możliwe?!
Bo ja już porzuciłam wszelką nadzieję. Nawet w wątku (typowo informacyjnym) o Katechezach się nie udało, nie mówiąc o Powitaniach...
:cool::cool::cool:
Wiem, wiem sama walnęłam OT w Mam do oddania :shamed:. To już nie wiem co z tymi ludźmi zrobić .
Cart a Ty nie masz czasem adminowskich uprawnień?:devil:
Może by tak wątek KUCHNIA a w nim : - zupy - dania mięsne *drób *wieprzowina *wołowina *dziczyzna -dania z warzyw *zapiekanki *sałatki *surówki -makarony moje ukochane -sosy -desery *lody *ciasta *ciasteczka
No dobra, to biorę się. Zakładam, że przepisy są tylko w dziale "Kuchnia". Tam jest tylko osiem stron do przekopania, więc nie jest źle.
A może tę książkę kucharską można by tworzyć na "Wielodzietni.info", a tu na forum byłoby jak dotychczas? Wyłapywałabym przepisy i wrzucała tam. Wtedy, po pierwsze łatwo byłoby tam wszystko znaleźć bez szukania odpowiedniego wątku, a, po drugie nie trzeba by się tu wstrzymywać od off topiców.
Tamta strona robi wrażenie trochę martwej. Ale skoro już jest, to można by ją trochę rozwinąć. Co Wy na to?
Widzę, że tam chyba zawiaduje Olesia.
Ja się biorę do roboty.
Jeżeli zostajemy tutaj z tą książką kucharską, to może założę sobie osobne konto, np. o nicku "kuchnia", aby nie figurować jako ja przy każdym wpisie. Przy każdym przepisie oczywiście info, czyj ten przepis jest.
Proszę o opinie.....
A może z każdej z wymienionych kategorii coś na kształt wątku "przepisy od AniD" tam chyba każdy wklejał przepisy a Katarzyna dbała by w pierwszym wpisie był zawsze aktualny spis treści.
To może tak będzie łatwiej? i dla szukającego i dla zakładającego wątki?
Hmm...Przy takim niezdyscyplinowaniu, jakie zdążyłam zauważyć podczas mojego kilkumiesięcznego tu pobytu, i powszechnej skłonności do off topic'ów, to nie zdziwię się jak znajdę jakieś przepisy w Arce Noego lub w kategorii Zaproszenia :cu:
Czekam cały czas na Wasze sugestie:
1. Tu, na forum, czy na wielodzietni.info?
2. Czy mam założyć konto o nicku np. "Kuchnia" (hasło do logowania mogłoby znać więcej osób), by nie figurować jako IrenaB przy wszystkich postach z przepisami?
Komentarz
Mufiny z białą czekoladą i cappuccino
20 g kawy espresso w proszku, 1 łyżka wrzątku, 310 g mąki, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia, 115 g miałkiego cukru, 2 jaja lekko roztrzepane, 375 ml maślanki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 150 g roztopionego masła, 100 g białej czekolady grubo posiekanej, 30 g masła, dodatkowo, 3 łyżki brązowego cukru
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kawę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Zmieszać maślankę, jaja, wanilię, roztopione masło, białą czekoladę i kawę. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masę przełożyć do foremek.
Dodatkową porcję masła roztopić i połączyć z brązowym cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Na każdą mufinę nałożyć masło i za pomocą szpikulca delikatnie wkręcić w masę. Piec 25-30 min, aż wyrosną, a wbity w środek szpikulec będzie suchy.
2 Â? szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Â? łyżeczki soli, Â? szklanki śmietanki (min. 18%), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Â? łyżeczki ekstraktu kokosowego (niekoniecznie), 125 g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1 1/3 szklanki wiórków kokosowych.
Wymieszać mąkę, proszek i sól. Utrzeć masło i jaja, Dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Wmieszać kokos. Piec 20-25 min. w 180 st. C.
Proporcje na 12 mufinek (ja robiłam podwójnie i wyszło mi ponad 30 mufinek)
2 jabłka, 250 g mąki orkiszowej (ja użyłam zwykłej pszennej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 125 g brązowego cukru (+ 4 łyżeczki do posypania), 125 ml miodu (ja użyłam mniej), 60 ml jogurtu (na pewno może też być maślanka, częściej używana do mufinek, albo w ostateczności zwykłe mleko), 125 ml oleju, 2 jajka, 75 g migdałów (ja użyłam orzechów laskowych, bo nie miałam migdałów)
Nagrzać piekarnik do 200o.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę
Wymieszać w misce mąkę, proszek i połowę cynamonu.
Ubić (najlepiej ręcznie i niezbyt dokładnie) 125 g brązowego cukru (można zastąpić białym), miód, jogurt, olej i jajka.
Posiekać migdały i dorzucić połowę do suchych składników. Drugą połowę zmieszać w małej miseczce z drugą łyżeczką cynamonu i tymi dodatkowymi 4 łyżeczkami cukru.
Wlać mokre składniki do suchych. Dodać jabłka i zamieszać, ale nie za długo. Mają się wymieszać, ale nie połączyć. Im bardziej grudkowe ciasto, tym lżejsze mufinki (dotyczy to wszystkich mufinek).
Nałożyć to byle jak wymieszane ciasto do foremek i posypać wierzch mieszanką migdałów, cukru i cynamonu.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. aż urosną i będą złote.
Smacznego!
150 g mąki,
100 g mąki kukurydzianej (pewnie można zastąpić ziemniaczaną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g cukru
125 ml oleju
125 ml maślanki lub jogurtu
1 jajko
100 g jagód (można użyć innych owoców)
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Zmieszać suche składniki: mąki, proszek, sodę i cukier.
Zmieszać mokre składniki: olej, maślankę i jajko.
Wlać i wymieszać z suchymi (pamiętając, że ciasto ma być grudkowe, nie gładkie)
Dodać połowę owoców.
Napełnić foremki (do 2/3 wyskokości), a na wierzch rzucić pozostałe owoce.
Piec około 15-20 min.
Mufinki bananowo-czekoladowe
3 dojrzałe, albo wręcz przejrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g brązowego cukru
225 g mąki
3 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka sody
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Ugnieść banany widelcem lub zmiksować mikserem.
Miksując dodać olej, jaja i cukier.
Zmieszać mąkę, kakao i sodę i wmieszać delikatnie do mieszaniny bananowej.
Do foremek i piec 15-20 min.
Każdy mogłby tam umieszczać swoje SPRAWDZONE przepisy. W ten sposób powstałaby taka książka kucharska, do której każdy w razie potrzeby mógłby sięgnąć, znajdując odpowiedni wątek.
Teraz wydaje się, że różne przespisy są rozproszone po różnych wątkach. Można by to uporządkować, przeklejając przepisy z tych różnych wątków do tej forumowej niby-książki kucharskiej.
Jak by nie było chętnych, mogę się tym zająć. Przepisy i gotowanie to mój konik :ab:
Przyznam się, że ja dopiero zamierzam kupić formę do pieczenia, ale chcę sie wcześniej przygotować więc zbieram przepisy.
Ostatnio jak coś robię nowego, to przepisów szukam tutaj
:bigsmile:
Ciasto przed upieczeniem ma niezbyt przyjemny wygląd, ale smak wszystko wynagradza- są przepyszne!
:clap::clap::clap:
Bo ja już porzuciłam wszelką nadzieję. Nawet w wątku (typowo informacyjnym) o Katechezach się nie udało, nie mówiąc o Powitaniach...
:cool::cool::cool:
Cart a Ty nie masz czasem adminowskich uprawnień?:devil:
- zupy
- dania mięsne
*drób
*wieprzowina
*wołowina
*dziczyzna
-dania z warzyw
*zapiekanki
*sałatki
*surówki
-makarony moje ukochane
-sosy
-desery
*lody
*ciasta
*ciasteczka
itd itd itd :bigsmile:
zdaję sobie sprawę ile to roboty
dlatego proszę to traktować z przymrużeniem oka
A może tę książkę kucharską można by tworzyć na "Wielodzietni.info", a tu na forum byłoby jak dotychczas? Wyłapywałabym przepisy i wrzucała tam. Wtedy, po pierwsze łatwo byłoby tam wszystko znaleźć bez szukania odpowiedniego wątku, a, po drugie nie trzeba by się tu wstrzymywać od off topiców.
Tamta strona robi wrażenie trochę martwej. Ale skoro już jest, to można by ją trochę rozwinąć. Co Wy na to?
Widzę, że tam chyba zawiaduje Olesia.
Ja się biorę do roboty.
Proszę o opinie.....
To może tak będzie łatwiej? i dla szukającego i dla zakładającego wątki?
Może bym, się i nie zdziwiła, gdyby proporcje się zgadzały, ale zamiana 80 dag margaryny na 1/3 szklanki oleju to chyba literówka.
tu jest pycha dużo muffinów! Zawsze robię z tej strony i zawsze wychodzą
No, zważywszy, że przeciętna kostka margaryny to ok. 25 dag, to w istocie dziwnie brzmi ten przepis...
Czekam cały czas na Wasze sugestie:
1. Tu, na forum, czy na wielodzietni.info?
2. Czy mam założyć konto o nicku np. "Kuchnia" (hasło do logowania mogłoby znać więcej osób), by nie figurować jako IrenaB przy wszystkich postach z przepisami?
chwilowo jestem w Polsce a więc...:cool:
Ale wiesz, ja mam czterech facetów w domu i przeważnie wszystko, co ugotuję/upiekę znika w oka mgnieniu :cm: