Przepraszam, jeżeli był temat. Wyszukiwanie nie dało rezultatu.
Mały rys historyczny: zawsze na urodziny robiłam dziecku tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami.
A teraz urodziny w przedszkolu no i oczywiście okazuje się, że połowa dzieci albo bezglutenowe albo bezmleczne a ja w ogóle nie mam doświadczenia w tych sprawach.
Poratujcie jakimś przepisem aby to było zjadliwe. Wiem, w necie pewnie znajdę jakieś przepisy, ale jak mam spędzić pół nocy w kuchni, to potrzebuję mieć polecone.
Plan mam taki: dziecko przyniesie dietetyczny tort i kruche ciasteczka (dietetyczne) z cukrem pudrem takie w kształtach zimowych (choinka renifer itp).
Mam nadzieję, że udane urodziny w przedszkolu pomogą jej jakoś przeboleć fakt, że imprezy w lokalu z kulkami mieć nie będzie.
Komentarz
http://www.kuchniabezglutenowa.pl/
Mleko zawsze mozna zastapic mlekiem ryzowym lub orkiszowym. Zachowuje sie w pieczeniu tak samo, jak krowie. Mozna na nim robic nawet zaczyn drozdzowy.
Na forum Katarzyna pokazywala kiedys tort-szachownice, bardzo elegancko wygladal i byl wlasnie bezmleczno-bezglutenowy. Aczkolwiek moje doswiadczenie z przedszkolakami jest takie, ze najlepiej podawac im proste wypieki, do jedzenia reka (idealnie, do lapki sie mieszczace, jak wlasnie muffiny).
http://pinkcake.blox.pl/html
Tort musi być i ciasteczka wycinane z foremek, bo dzieciak od miesiąca powtarza hasło "tort urodzinowy" oraz bawi się foremkami do kruchych ciasteczek.
Potrzebuję tort na koniec listopada, więc trochę jeszcze czasu mam na eksperymenty.
Czy ta biała mąka kukurydziana to maseca, taka jak na tortille?
Czy kruche ciasteczka wyjdą jak zrobię z kukurydzianej?
Obejrzałam podane przez Was linki i widzę, że z ciastem większego problemu nie będzie. Jakieś 10 prób i będzie ok.
Ale co z kremem? Kurcze nie za bardzo widzę zastępstwa tej bitej śmietany. Wszystko chyba na mleku...
A może Katarzyna podasz jeszcze raz ten link do swojego tortu?