Czy wie ktos może ,czy mąż ma prawo do opieki nad synem 7letnim gdy ja byłam w szpitalu z coreczką?
Chodzi o to ,ze pracodawca nie płaci urlopów od dłuższego czasu
A idą święta i w grudniu wypłata jeszcze mniejsza by była.
Jeśli tak to gdzie mam isc?do rodzinnego?
Komentarz
Jeśli nie był chory i Ty nie byłaś w szpitalu "na siebie"- to wg mnie -niestety nie.
a tu jest coś w temacie - 2 dni na dziecko:
http://www.prawo.egospodarka.pl/31963,Platne-zwolnienie-na-opieke-nad-dzieckiem-porady,1,34,3.html
Ps. Kiedy młody miał ospę byłam na opiece i pediatra z powodu powikłań skierowała nas do szpitala uprzedziła że jeśli Go zostawią w szpitalu ja na drugi dzień muszę iść do pracy ponieważ opieka jest w tej sytuacji nieaktualna, bo syn opiekę ma w szpitalu.
---------------------------------------------------------------
Jasne Tomira Ty też byś samą taką małą córeczkę zostawiła w szpitalu? Daj spokój pomyśl zanim napiszesz.
Jedno dziecko w szpitalu- czyli chore, jeśli jesteś pracownikiem dostajesz zwolnienie (chyba po wyjściu dziecka ze szpitala) albo dowodem do zwolnienia jest wypis dziecka..?
Jeśli jesteś w domu- nie dzieje się nic.
Na opiekę na pozostałe dzieci w domu- zdrowe, ojciec nie dostaje zwolnienia- bo są zdrowe.
Do wyboru:1. pomoc rodziny
2. urlop wypoczynkowy dla ojca
3. horror i masakra
Tak to "usensownia" pobyt matki w szpitalu z dzieckiem, z małym dzieckiem. Bo już powiedzmy 4 latem nie łapie się na karmienie..
Ale na zdrowe dziecko w domu nie dostaje się zwolnienia.
Chyba że małe dziecko (penie do 2 lat) zostaje w domu z matką, a ojciec ze starszym np 3 latkiem, to wtedy zwolnienie dostaje.
Znalazłam coś takiego,może pomoże.
Pomóż mi pomyśleć.