Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Marcepan

edytowano grudnia 2011 w Kuchnia
Wyprodukowałam w radosnym szale kilkadziesiąt cukierków na choinkę z marcepanu własnej roboty (wersja najprostsza, tylko zmielone migdały i cukier puder) -
i już po fakcie zaczęłam się zastanawiać, ile taka masa może być poza lodówką ? :neutral:

Miałam taki marcepan własnej roboty ok dwa tygodnie - ale w lodówce, i dzieci podjadały na bieżąco ...
No ale tak, na zewnątrz, to jak myślicie, ile wytrzyma?
Szkoda mi tego rarytasu, bo drogie toto, i pracochłonne i nie chciałabym, że by cukierki za dwa tygodnie zjełczały na choince :sad:

Komentarz

  • U nas wytrzymałyby góra trzy dni:wink:
  • I tak długo :wink:
  • Wiedziałam, ze ktoś poruszy ten drażliwy temat :bigsmile:

    Ja jestem domowym Hitlerem i uparcie pilnuję porządku w kwest słodyczy :shamed:
  • CHyba nie powinno mu sie nic stac. Ja zawsze kupuje marcepan, ale taki eko, wiec tam chyba konserwantow zbytnio nie ma. Nie trzymam go w lodowce, tylko normalnie w szafce (w sklepie zreszta tez tak trzymaja). Wydaje mie sie, ze cukier dobrze to konserwuje.
  • A my w domu robimy coroczny marcepan z ziemniaków ( taki oszukany, bo tańszy ) i cukru, no i trochę olejku zapachowego i kulamy marcepanki.
    Do środka wkładamy orzeszki lub migdały i otulamy w kakaowej otoczce.
    Pycha!!! A wytrzymuje .. hoho i jeszcze dłużej :)
    Kiedyś znaleźliśmy w szafie zeszłoroczne i były pyyyyszne!!!:bigsmile:
  • a jakiś przepis? uprzejmie proszę na ten marcepan z ziemniaków:wink:
  • A proszę bardzo :bigsmile:

    0.5 kg ziemniaków (obrać, ugotować i przestudzić i zemleć maszynką)
    1 kg cukru
    olejek migdałowy

    Wszystko zagotować i utrzymać gotowanie dobre 30 minut - do 40 można.
    Zostawić w garnku do przestygnięcia. Zimną masę formować w kuleczki i wkładać do środka orzechy, migdały czy rodzynki. Obtaczać w kakao i układać na płaskim talerzu do całkowitego zastygnięcia ( czyli do dnia następnego).

    My robimy marcepanki dwa, trzy tygodnie przed Świętami w 3,4 osoby. Jest pracochłonne , ale za to bardzo miło robi się w kilka osób z rodzinki :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.