Przepraszam, że zakładam nowy wątek, ale nie mam teraz Internetu w domu, więc wpadłam tu tylko na chwileczkę.
Jestem na urlopie wychowawczym i chcę go przedłużyć. Zastanawiam się jednak, do kiedy.
Pod koniec maja ma urodzić się nam kolejne dziecko. W kadrach nie bardzo wiedzą, co powinnam zrobić. Radzą, żebym jako końcową datę podała dzień przed planowanym porodem. Jednak ja chyba taką dobrą planistką jak niektóre z wielodzietnych nie jestem. Kolejne podanie o przedłużenie trzeba złożyć na dwa tygodnie przed rozpoczęciem urlopu, a muszę mieć jeszcze czas na przesłanie tego. Podobno finansowo jest różnica między zasiłkiem macierzyńskim w czasie urlopu wychowawczego, a urlopem wychowawczym i zasiłkiem poza tym czasem.
Pewnie ktoś z Was był już w takiej sytuacji. U nas w kadrach jeszcze się z tym nie spotkali. :shocked:
Komentarz
Chyba, ze dostajesz zasiłek wychowawczy- jeśli on Ci się skończy- możesz pismem zmienić wychowawczy na starsze dziecko na wychowawczy na młodsze i dostawać zasiłek na młodsze.
Nie można być na macierzyńskim i na wychowawczym!!
Manna czy Ty masz działalność gospodarczą?
Tzn. powiedmy że został rok wych. To czy po tym roku mogę wziąć urlop wych na to drugie dziecko i skoro ono ma rok to mogę go mieć do ukończenia przez nie 4 roku życia?
Nie upieram się, w żadnym wypadku- moja kadrowa raczej doinformowana jest, w przeciwieństwie do mnie
W każdym razie, pomysł z terminem końca wychowawczego - czyli terminem porodu (przewidywanym) wydaje się być bez sensu.
:shamed:
niestety to tak nie działa.
Do wypłaty zasiłku chorobowego potrzeba min. 30 dni ubezpieczenia.
ale możesz iść na przysługujący urlop :bigsmile:
edit - urlop
tak możesz.
Narodziny dziecka niejako z urzędu przerywają urlop wychowawczy. Niektóre zakłady asekurują się podaniem, inne nie..
Na zdrowe dziecko przysługuje Ci max 3 lata urlopu do ukończenia 4 roku życia przez dziecko.
Przedkładając zaświadczenie o urodzeniu kolejnego wypłacany jest macierzyński (jako składkowy). Pod koniec (min 14 dni) macierzyńskiego ustalasz w zakładzie ile masz jeszcze wych. z poprzedniego dziecka i po tym przysługuje Ci na kolejne 3 lata.'
tu się z Tobą w 100% zgadzam.
Nie wiesz co do godziny kiedy dziecko się narodzi
Do pracy nie chcę teraz wracać, więc chyba nie uda się nie stracić tych dwóch tygodni zasiłku macierzyńskiego.
Nie mam własnej działalności gospodarczej, ani nie pobieram zasiłków.