:bigsmile: Dla mnie leczo to podstawa szybko i dużo. Bardzo też lubimy.
Chrzciny bliźniaków były w marcu a ja oczywiście 2 ciepłe danie leczo, mój mąż z bratem na zakupach, wkłada do koszyka cukinię po 12 zł za kg, a mój brat czy ona zwarjowała:wink:
Lekcja ekonomii niezapomniana, ale wszystkim smakowało.
a tak na szybko to ja lubię zrobić
Sałatkę z paluszków krabowych.
Opakowanie paluchów krabowych
puszka kukurydzy
puszka ananasów
ryż ugotowany na sypko
majonez, sól i pieprz
Wszystko zdrabniamy na małe kawałki, paluszki kroimy zmrożone i od razu wszystko wrzucamy do miski, mieszamy .
Bardzo lubię tę sałatkę.
Wykorzystałam ciasto z przepisu Irenki B i do pizzy i do Cebulaków, jest po prostu rewelacja. Moje dzieciaki chodzą i pytają, czemu tak mało Cebulaków. Nie przysmażyłam nawet cebulki tylko surową z makiem i olejem. Taka praca z moimi dziećmi to dopiero satysfakcja i radość. :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Sluchajcie-musze gar zupy zrobic na urodziny pierwsze mojego synka ,będę tort fajny robić,mam inspiracje na sałatkę i przystawki ale zupa krem z warzyw jakiś -dajcie sprawdzony przepis prosze-musze zrobic ja przeddzień i szukam czegoś sprawdzonego bo do niej bym zrobiła pieczywo czosnkowe.
zwykle takie zupy - krem robi sie na bazie rosol + ziemniaki + warzywa
ale moze zrobilabys cos w stylu minestrone? Zupa jest w zasadzie z wszystkich mozliwych warzyw (marchew, cebula, pieczarki, mozna dodac co sie ma pod reka np. papryke albo cukinie), fasoli i groszku. Dodaje sie pomidory, doprawia czosnkiem i ziolami. Bardzo pasuja do niej wlasnie grzanki. Kazdy znajdzie w niej cos co lubi. Jesli cie zainteresowal ten przepis, to moge pozniej wklepac.
Najprostsza i jedna z najsmaczniejszych zup-kremów - prosta zupa porowa.
Przysmażyć pokrojone w plasterki białe części kilku porów na masełku (ew. na oleju), wolno, żeby zmiękły. Pora powinno być dużo, właściwie ile się da.
Potem zalewa się to wodą lub bulionem (naprawdę, może być po prostu woda) i doprowadza do wrzenia. Na to wrzuca się dwa, trzy ziemniaki pokrojone byle jak i wszystko razem gotuje na wolnym ogniu. No i trzeba posolić do smaku.
Zamiast wody można też zalać wodą zmieszaną pół na pół z mlekiem.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, trzeba wszystko zmiksować, a potem dolać śmietanki.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku i tania, lekkostrawna i pyszna zupa gotowa.
Ta zupa lepiej smakuje na drugi dzień.
Do niej można dodać groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy, albo paszteciki, cebularze, albo po prostu małe grzanki zrobione w mocno stostowanych kromek bułki pociętych w kostkę.
Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek i marchewki. Wszystko razem ma się lekko poddusić. W między czasie zagotować 1 litr wody i wrzucić serki (śmietankowe albo ementaler lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucić podsmażone warzywa i zagotować. Doprawić przyprawami i natką pietruszki. Ugotowany uprzednio makaron (najlepiej średnie nitki) wyłożyć na talerz i zalać zupą.
Przygotować bulion. Brokuły ugotować, wystudzić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do wywaru. Dodać makaron. Pod koniec gotowania połączyć serek, mąkę i śmietankę, dodać do zupy i zagotować.
[cite] Pax:[/cite]Maciejka to dawaj tez przepis! :-)
O, przegapilam,daje teraz :
w garnku rozgrzewamy oliwe, dajemy na to posiekana cebule, 2-3 marchewki pokrojone w kostke, 2-3 zabki czosnku. Troche posmazyc, dodac dosyc sporo koncentratu pomidorowego, bazylie i oregano,, dolac wode i podgotowac pod przykryciem prawie do miekkosci
Dalej to juz improwizacja, ale normalnie daje sie kilka pieczarek, groszek zielony ( najlepszy swiezy albo mrozony, z puszki nie jest tak dobry), na sam koniec fasole czerwona z puszki. Ostatnio dojaje tez np. 1 cukinie (mala, mloda), paprykre, troche brokula. Zupa w zasadzie zniesie wszystkie resztki. Dobrze na koniec dodac czosnek rozgnieciony, jakies swieze ziola ( czesto robie z szalwia, bo rosnie mi caly rok). Mozna dosypac troche makaronu, albo podawac z grzankami, ale zupa sama w sobie jest bardzo pozywna.
Kasik - w kwestii koreczków -
klasyka:
ser żółty w kosteczkę
kabanos w małe kawałki
oliwki lub polówki orzechów włoskich
-nabijasz na wykałaczki
-następnie nabijasz na jabłko lub "półgłówkę" kapusty - i dekoracja też gotowa.
W pobliżu położyć talerzyk na "zjedzone" wykałaczki
Komentarz
Chrzciny bliźniaków były w marcu a ja oczywiście 2 ciepłe danie leczo, mój mąż z bratem na zakupach, wkłada do koszyka cukinię po 12 zł za kg, a mój brat czy ona zwarjowała:wink:
Lekcja ekonomii niezapomniana, ale wszystkim smakowało.
Sałatkę z paluszków krabowych.
Opakowanie paluchów krabowych
puszka kukurydzy
puszka ananasów
ryż ugotowany na sypko
majonez, sól i pieprz
Wszystko zdrabniamy na małe kawałki, paluszki kroimy zmrożone i od razu wszystko wrzucamy do miski, mieszamy .
Bardzo lubię tę sałatkę.
Sałatka krabowa
Składniki:
opakowanie paluszków krabowych gotowych do jedzenia (tu: 250g, nie mrożone, a ze sklepowej lodówki, mój dopisek-może mrożone też się sprawdzą? )
2 torebki ryżu
długi zielony ogórek
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
sól, pieprz
Paluszki krabowe i ogórka pokroić na cząstki, dodać ugotowany ryż. Wszystko połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku. :hungry:
ale moze zrobilabys cos w stylu minestrone? Zupa jest w zasadzie z wszystkich mozliwych warzyw (marchew, cebula, pieczarki, mozna dodac co sie ma pod reka np. papryke albo cukinie), fasoli i groszku. Dodaje sie pomidory, doprawia czosnkiem i ziolami. Bardzo pasuja do niej wlasnie grzanki. Kazdy znajdzie w niej cos co lubi. Jesli cie zainteresowal ten przepis, to moge pozniej wklepac.
Przysmażyć pokrojone w plasterki białe części kilku porów na masełku (ew. na oleju), wolno, żeby zmiękły. Pora powinno być dużo, właściwie ile się da.
Potem zalewa się to wodą lub bulionem (naprawdę, może być po prostu woda) i doprowadza do wrzenia. Na to wrzuca się dwa, trzy ziemniaki pokrojone byle jak i wszystko razem gotuje na wolnym ogniu. No i trzeba posolić do smaku.
Zamiast wody można też zalać wodą zmieszaną pół na pół z mlekiem.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, trzeba wszystko zmiksować, a potem dolać śmietanki.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku i tania, lekkostrawna i pyszna zupa gotowa.
Ta zupa lepiej smakuje na drugi dzień.
Do niej można dodać groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy, albo paszteciki, cebularze, albo po prostu małe grzanki zrobione w mocno stostowanych kromek bułki pociętych w kostkę.
Kremowa zupa z pieczarkami
Składniki:
3 serki topione bloczki
40-50 dag pieczarek
2 średnie marchewki
cebula
makaron
natka pietruszki
sól, pieprz
woda/ wywar mięsny/ bulion
Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek i marchewki. Wszystko razem ma się lekko poddusić. W między czasie zagotować 1 litr wody i wrzucić serki (śmietankowe albo ementaler lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucić podsmażone warzywa i zagotować. Doprawić przyprawami i natką pietruszki. Ugotowany uprzednio makaron (najlepiej średnie nitki) wyłożyć na talerz i zalać zupą.
Krem brokułowy
Składniki:
brokuły
serek topiony "w kiełbasce" (niekoniecznie)
drobny makaron / makaron-zacierka
łyżka mąki do zagęszczenia
śmietanka słodka
sól, pieprz
bulion
Przygotować bulion. Brokuły ugotować, wystudzić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do wywaru. Dodać makaron. Pod koniec gotowania połączyć serek, mąkę i śmietankę, dodać do zupy i zagotować.
@IrenaB a można tę zupę karmiąc piersią???:dw:
soczewice czerwoną surową? tzn nieugotowaną? pytam, bo ja mam talent do takich dylematów...:shamed:
E:ort:confused:
Jeśli nie ma uczulenia na nabiał, to jasne, że można. Por, choć to ta sama rodzina, co cebula, jest po ugotowaniu lekkostrawny.
A jeśli jest uczulenie na nabiał, to można i bez mleka lub śmietany. Ziemniaki i tak zapewniają fajną, aksamitną konsystencję.
:bigsmile:
O, przegapilam,daje teraz :
w garnku rozgrzewamy oliwe, dajemy na to posiekana cebule, 2-3 marchewki pokrojone w kostke, 2-3 zabki czosnku. Troche posmazyc, dodac dosyc sporo koncentratu pomidorowego, bazylie i oregano,, dolac wode i podgotowac pod przykryciem prawie do miekkosci
Dalej to juz improwizacja, ale normalnie daje sie kilka pieczarek, groszek zielony ( najlepszy swiezy albo mrozony, z puszki nie jest tak dobry), na sam koniec fasole czerwona z puszki. Ostatnio dojaje tez np. 1 cukinie (mala, mloda), paprykre, troche brokula. Zupa w zasadzie zniesie wszystkie resztki. Dobrze na koniec dodac czosnek rozgnieciony, jakies swieze ziola ( czesto robie z szalwia, bo rosnie mi caly rok). Mozna dosypac troche makaronu, albo podawac z grzankami, ale zupa sama w sobie jest bardzo pozywna.
no co Ty?! kokietujesz nas tu :updown::ad:
Ja też właśnie dziś muszę usiąść i logistycznie opracować co i jak.... od piątku mam już gości... :bigsmile:
A jak ktoś chce wersję na bardziej słodko i alkoholicznie, to zapraszam poniżej:
RAFAELLO Z KRAKERSAMI
przepis mej koleżanki Agnieszki, co bosko gotuje i piecze
MASA:
2 + 1 szkl. mleka
3 żółtka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag masła
25 dag kokosu
1 szkl. adwokata
2 duże paczki krakersów lajkonik + 1 mała
W 1 szkl. mleka roztrzepać żółtka i mąki. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać mleko + mąkę + żółtka. Ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodawać po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat.
PRZEŁOŻENIE:
papier - krakersy â?? masa â?? krakersy â?? masa â?? krakersy â?? masa â?? kokos
Trzymać w chłodzie.
Najlepsze na drugi i kolejne dni, jak się przegryzie!
k.
klasyka:
ser żółty w kosteczkę
kabanos w małe kawałki
oliwki lub polówki orzechów włoskich
-nabijasz na wykałaczki
-następnie nabijasz na jabłko lub "półgłówkę" kapusty - i dekoracja też gotowa.
W pobliżu położyć talerzyk na "zjedzone" wykałaczki
no teraz to chyba krem z pomidorów
ewentualnie jeszcze krem ze szparagów z grzankami mmmmmmmmmmmmmmmmmm
tak się powymądrzam bo sama nie mam pomysłu