Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roslinnego do ciasta.
Jeśli ktoś chce zamienić olej na inny tłuszcz, to zamiast 1 szklanki oleju daje się ok. kostki tłuszczu (250 g).
Krajanka daktylowo-kokosowa
2 szklanki mąki grahama
1 szklanka płatków owsianych
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki + 4 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
Wymieszać mąkę grahama, płatki, sól, kurkumę. Dodać olej, dobrze wymieszać łyżką, by nie było grudek. Odłożyć 1 szklankę suchego ciasta. Do większej porcji dodać 1/2 szklanki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Do mniejszej dodać wiórki, 4 łyżki wody, syrop słodowy lub miód, połączyć składniki. Powinno wyjść lekko sypkie ciasto. Obie części schłodzić w lodówce.
Większą częścią ciasta wylepić foremkę, wyłożyć na to masę, wysypać drugim ciastem i lekko je wcisnąć w masę. Piec w temp. 190°C do zrumienienia wierzchu.
Masa:
45 dag daktyli
1 banan
1 szklanka wody
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1 łyżka oleju
Daktyle zalać wodą, dodać plasterki banana, gotować 10 min, zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Dodać zapach i 1 łyżkę oleju, wymieszać.
Komentarz
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki grahama
1 1/2 szklanki mąki pszennej białej
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki kurkumy
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
szczypta soli
Wymieszać mąkę pszenną białą z mąką grahama, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego. Szybko zagnieść, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. ok. 190°C. Najlepsze są placki o średniej grubości, do ok. 1 cm.
Masa I:
1 1/2 kg winnych jabłek
syrop słodowy lub miód do smaku
Jabłka obrać, pokroić na plastry. Udusić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać syrop słodowy lub miód do smaku. Jabłka powinny być lekko winne. Gorącą masą smarować placek, przykryć drugim plackiem, na którym zostanie położona masa orzechowa i polewa.
Masa II:
2 szklanki orzechów włoskich
3/4-4/5 szklanki gorącego mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców lub innego)
1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
Orzechy zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić. Zalać gorącym mlekiem, wlać syrop słodowy lub miód i zmiksować (nie musi być gładka masa, mogą być kawałki orzechów, wtedy masa jest smaczniejsza).
Smarować wystudzoną masą orzechową wierzchni placek, rozpuszczoną czekoladą robić zawijasy na cieście. Schłodzić ciasto.
Polewa:
czekolada gorzka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki gorącej wody z rozpuszczoną kawą. Gorącą polewą tworzyć esy-floresy na wierzchu ciasta.
Połączenie w cieście orzechów z winnymi jabłkami i gorzką polewą czyni ciasto bardzo atrakcyjne w smaku.
1/2 kg mąki pszennej grahama
1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
kilka łyżek zimnej wody (lub więcej)
Do mąki wymieszanej z proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać syrop słodowy lub miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Upiec 5-6 placków w temp. 180°C (pieką się szybko, trzeba uważać, by ich nie przypalić). Placki powinny być bardzo cienkie, takie są najsmaczniejsze. Zimne placki przekładać gorącą masą, ostatni place polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Masa:
4 szklanki mleka roślinnego (sojowego, kokosowego lub innego)
1/2-3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki syropu słodowego lub miodu
10 dag wiórków kokosowych
1 1/2 łyżki karobu lub 3 łyżki kakao
Zagotować 3 szklanki mleka z syropem słodowym lub miodem, dodać wymieszaną kaszę w 1 szklance mleka. Gotować kilka minut. Dodać kakao i wiórki, wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze chwilę.
Polewa:
czekolada gorzka
Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1-2 łyżek wrzątku.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej grahama
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki oleju
ok. 1 szklanki zimnej wody
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki kurkumy
Wymieszać mąkę grahama, kaszę mannę, sól i kurkumę, dodać olej, posiekać. Gdy masa jest równomiernie wilgotna dodawać wodę siekając ciasto nożem, powinno być bardzo elastyczne i miękkie. Odstawić je na 30 min. Wyłożyć na blachę 3/4 ciasta, wylepić brzegi, na spód położyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch jabłek. Piec w temp. 180°C do zezłocenia brzegów ciasta.
Jabłka:
1 1/2 kg jabłek
1 szklanka rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, udusić w kilku łyżkach wody z rodzynkami, dodać cynamon. Schłodzić.
Ciasto:
3 3/4 szklanki mąki pszennej białej
2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki zapachu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju
duża szczypta kurkumy
szczypta soli
1 ugotowany ziemniak
8 g drożdży instant
2/3 szklanki rodzynek
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
olej
Połączyć mąkę z cukrem, mieszając dodawać olej, by kruszonka była zwarta.
Owoce:
3/4 kg truskawek, śliwek lub innych owoców
Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę, sól i drożdże. Dodać ciepłe mleko, zapach i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na wierzch wyłożyć owoce i posypać je kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto urośnie włączyć piecyk (bez wyjmowania ciasta). Piec w temp. 180°C, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło.
Ciasto doskonale smakuje również bez owoców, z samą kruszonką i rodzynkami. Można je wyrabiać w maszynie.
I. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej grahama
1/3 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki syropu słodowego lub miodu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki w temp. 170°C, w tym dwa piec z orzechami i miodem.
II. Masa:
3 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka kaszy manny
1/3 szklanki oleju
6 łyżek syropu słodowego lub miodu
szczypta soli
Zagotować mleko, dodać kaszę jaglaną i mannę, gotować na małym ogniu ok. 35 min. Dodać syrop słodowy lub miód, olej, sól i zmiksować. Gorącą masą przekładać placki (pierwszy i trzeci).
III. Kwaskowaty dżem (porzeczki, wiśnie lub morele)
IV. Warstwa orzechowa:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oleju
4 łyżki syropu słodowego lub miodu
Orzechy pokroić. Na patelni rozpuścić syrop słodowy lub miód, dodać olej i orzechy, mieszać trzymając na ogniu przez ok. 3 min. Wyłożyć je na dwa surowe placki i upiec je z orzechami.
Kłaść upieczone placki na blaszce, smarować pierwszy masą, drugi (z orzechami) dżemem, trzeci masą. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.
Ciasto:
2 szklanki mąki grahama
1 szklanka mąki owsianej
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 szklanka zimnej wody
Mąkę grahama i owsianą wymieszać w misce z solą i kurkumą. Dodać olej, wymieszać łyżką aż nie będzie grudek, dodać wodę, szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na to masę makową, starte jabłka i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 180°C.
Doskonałe ciasto, smaczne i nie wygląda na razowe.
Mak:
2 szklanki suchego maku
3/4 - 1 szklanki mleka roślinnego (kokosowego, sojowego lub innego)
ok. 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
2 łyżki oleju
Mak zagotować, zostawić do ostygnięcia, starannie odcedzić. Przekręcić 3 razy przez maszynkę, dodać mleko, syrop słodowy lub miód, zapach i olej, wymieszać.
Jabłka:
6 winnych jabłek
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3 szklanki mąki pszennej białej
1/3 szklanki mąki z amarantusa
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki sody
2 szklanki rodzynek
3 łyżki syropu słodowego lub miodu
3 łyżki karobu lub kakao
1/2 szklanki oleju
2 szklanki zimnej wody
2 łyżki kwaśnego dżemu lub soku z cytryny
5 jabłek
Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę z amarantusa, karob (lub kakao), sól i sodę. Rodzynki zalać zimną wodą i zmiksować. Dodać do ciasta rodzynki, syrop słodowy lub miód, olej i dżem lub sok z cytryny. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dużą wysmarowaną olejem i poprószoną mąką okrągłą foremkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wcisnąć do ciasta. Piec w temp. 180°C. Sprawdzić patyczkiem środek ciasta, powinien być suchy.
Mario, ja bym dała mniej drożdży, nie ma potrzeby dawać ich az tyle. Zwykle 2 dag wystarczają, tym bardziej, że tu jest mało mąki. Ja daję nawet na kg mąki ok. 2 dag. Na pewno daje się tak tyle cukru? Półtorej szklanki na pół kg mąki to bardzo dużo.
http://mojekucharzenie.blox.pl/2009/01/Ciasto-bananowe.html
jakoś mi się wydaje że mleko łatwiej obejść niż jajka, dziś próbowałam takie muffinkowe bez mleka i jajek i wyszedł zakalec, ale w sumie też smaczny
Ja robie bezjajkowe...
bezprzepisowe...
potrzeba miec 3 szkl. składników suchych(maka razowa orkiszowa lub graham, płatki owsiane, orzechy) plus 2/3 szkl.cukru i 2 ł.sody(ew. 2 łyżki kakao)
oraz
1/2 szkl oleju i 1 i1/2 szkl płynu(mleko, mleko roslinne, sok pomarańczowy, bananowy, rozgotowana dynia itp)
ew.dodatki(2 starte jablka, maliny, posiekana czekolada).
zmieszac osobno suche, osobno mokre, połączyć, upiec.
I już.
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=11236&page=1