Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chlorek sodu.... to sól czy zastępnik soli???

edytowano stycznia 2012 w Kuchnia
Odkad odkrylam ze kwas cytrynowy z cytryna nie ma nic wspolnego.. zastanawiam sie czy chlorek sodu z solą tez?

Moze pytanie glupie... wybaczcie

Komentarz

  • albo picie w Szczawnicy ze szczaniem w piwnicy...?
  • Szczaw i szczanie.... pianino i pianie.... gadanie i gdakanie....

    EDIT wulgaryzmy :shamed:
  • Czysta sól to NaCl, czyli chlorek sodu.
  • Sól kuchenna, taka morska albo kamienna, oprócz wspomnianej czystej soli NaCl, zawiera inne mikroelementy. Jest więc bogatsza, choć... trochę mniej słona
  • Ale taka naturalna NaCl to to samo, co wytworzona sztucznie??
  • Język reaguje na sole sodu i potasu, a właściwie na jony Na+ i K+ więc - zważywszy na dodatki substancji przeciwzbrylających do soli ze sklepu - naturalna sól kamienna może być nawet bardziej słona.

    Naturalna sól kuchenna dostarcza więcej mikroelementów niż czysty NaCl (m.in. Mg, Ca, Fe, J), co jednak nie oznacza koniecznie, że laboratoryjnie czysta sól jest niezdrowa. Po prostu wymaga dostarczenia mikroelementów w innej postaci.
    Kwestią dyskusyjną jest czy mikroelementy dostarczone w inny sposób są równie dobrze przyswajane, stąd najlepiej trzymać się tradycyjnego nauczania.:wink:
  • Od razu widac ze chłop nie jeden wagon z Wieliczki wylizał...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.