Sól kuchenna, taka morska albo kamienna, oprócz wspomnianej czystej soli NaCl, zawiera inne mikroelementy. Jest więc bogatsza, choć... trochę mniej słona
Język reaguje na sole sodu i potasu, a właściwie na jony Na+ i K+ więc - zważywszy na dodatki substancji przeciwzbrylających do soli ze sklepu - naturalna sól kamienna może być nawet bardziej słona.
Naturalna sól kuchenna dostarcza więcej mikroelementów niż czysty NaCl (m.in. Mg, Ca, Fe, J), co jednak nie oznacza koniecznie, że laboratoryjnie czysta sól jest niezdrowa. Po prostu wymaga dostarczenia mikroelementów w innej postaci.
Kwestią dyskusyjną jest czy mikroelementy dostarczone w inny sposób są równie dobrze przyswajane, stąd najlepiej trzymać się tradycyjnego nauczania.
Komentarz
EDIT wulgaryzmy :shamed:
Naturalna sól kuchenna dostarcza więcej mikroelementów niż czysty NaCl (m.in. Mg, Ca, Fe, J), co jednak nie oznacza koniecznie, że laboratoryjnie czysta sól jest niezdrowa. Po prostu wymaga dostarczenia mikroelementów w innej postaci.
Kwestią dyskusyjną jest czy mikroelementy dostarczone w inny sposób są równie dobrze przyswajane, stąd najlepiej trzymać się tradycyjnego nauczania.