Taju jeśli masz w miarę ciepłe miejsce to wyjdzie Ci,tylko kup dobre polskie jabłka.Ja mam jakieś półtorej litra to przesłać Ci mogę.Woda niegazowana może być.
[cite] Bridget:[/cite]Taju jeśli masz w miarę ciepłe miejsce to wyjdzie Ci,tylko kup dobre polskie jabłka.Ja mam jakieś półtorej litra to przesłać Ci mogę.Woda niegazowana może być.
Ale masz 1,5 litra tej magicznej wody?
Mam polskie, takie z działki mej babci jabłka! Dlatego też się chcę skusić na ten ocet
"Ocet jabłkowy ( na 4 litry octu) by Bridget
Przygotowanie: 1 godzina. Fermentacja: 40 dni.
Składniki:
... 2 kg jabłek, 2 litry wody, 400 g miodu, 40 g drożdży, kromka suchego chleba razowego, 200 g cukru.
Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą,usunąć ogonki (nie obierać ze skórki i nie wycinać gniazd nasiennych). Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
2. Wodę (najlepiej oligoceńską) zagotować i ostudzić do 32-35 stopni.
Jabłka przełożyć do szerokiego naczynia emaliowanego lub kamiennego, wlać wodę, dodać miód i drożdże, wymieszać. Wrzucić kromkę chleba.
3. Naczynie z masą jabłeczną odstawić na 10 dni do ciepłego, ciemnego pomieszczenia. Codziennie 2-3 razy zamieszać pulpę drewnianą łyżką. W tym czasie następuje bardzo burzliwa fermentacja.
4. Płyn przelać przez gęste sito, odciskając sok, wlać do butelki lub słoja. Dodać cukier, wymieszać. Naczynie obwiązać gazą, odstawić na 40-50 dni w ciepłe miejsce, aby ocet nabrał pięknego zapachu i stał się klarowny.
5. Ocet zlać do niedużych butelek, szczelnie zakorkować. Do każdej butelki można włożyć odrobinę ziół: melisy, tymianku, estragonu, goździków. Zioła nadadzą przyprawie dodatkowego smaku i aromatu.
! Podczas fermentacji sok jabłkowy, zasobny w witaminy i mikroelementy, wzbogaca się o kwasy organiczne, witaminę H (zapobiegającą między innymi wrzodom żołądka) oraz witaminy B6 i B12.
Ocet jabłkowy ma właściwości odwadniające, zalecany jest więc w dietach odchudzających.
Octu jabłkowego, tak jak cytryny,używa się do przyprawiania potraw, od zup i sałatek poczynając, a na deserach kończąc."
[cite] Bridget:[/cite]Taju jeśli masz w miarę ciepłe miejsce to wyjdzie Ci,tylko kup dobre polskie jabłka.Ja mam jakieś półtorej litra to przesłać Ci mogę.Woda niegazowana może być.
Ale masz 1,5 litra tej magicznej wody?
Mam polskie, takie z działki mej babci jabłka! Dlatego też się chcę skusić na ten ocet
Ocet jabłkowy Obierzyny z jabłek (najlepiej kwaśnych) wrzucamy do słoja, zalewamy przegotowaną, chłodną, osłodzoną wodą (2 łyżki cukru złocistego lub miodu na szklankę wody), pozostawiamy na 3 tygodnie w kuchni, a następnie przelewamy do butelek â?? ocet jest klarowny, ma kolor słomkowy. Taki ocet zawiera dużo łatwo przyswajalnego potasu, doskonale oczyszcza nerki, rozrzedza krew, wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Nap6 miodowo-octowy: Wieczorem do szklanki przegotowanej, chłodnej wody dodać 1 łyżkę miodu wymieszać, pozostawić na noc, rano podgrzać, wlać I łyżkę octu jabłkowego, wypić przed śniadaniem lub przed obiadem.
Komentarz
chyba że mi ten ocet nie wyjdzie...
co jest bardzo prawdopodonne
Ale przecież 2 kilo jabłek możesz poświęcić, najwyżej będziesz miała tonic do twarzy.
a to co? bo zachęcanie raczej nie:gx:
:ad:
a ta woda oligoceńska to co to? i gdzie to kupić?
Ale masz 1,5 litra tej magicznej wody?
Mam polskie, takie z działki mej babci jabłka! Dlatego też się chcę skusić na ten ocet
"Ocet jabłkowy ( na 4 litry octu) by Bridget
Przygotowanie: 1 godzina. Fermentacja: 40 dni.
Składniki:
... 2 kg jabłek, 2 litry wody, 400 g miodu, 40 g drożdży, kromka suchego chleba razowego, 200 g cukru.
Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą,usunąć ogonki (nie obierać ze skórki i nie wycinać gniazd nasiennych). Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
2. Wodę (najlepiej oligoceńską) zagotować i ostudzić do 32-35 stopni.
Jabłka przełożyć do szerokiego naczynia emaliowanego lub kamiennego, wlać wodę, dodać miód i drożdże, wymieszać. Wrzucić kromkę chleba.
3. Naczynie z masą jabłeczną odstawić na 10 dni do ciepłego, ciemnego pomieszczenia. Codziennie 2-3 razy zamieszać pulpę drewnianą łyżką. W tym czasie następuje bardzo burzliwa fermentacja.
4. Płyn przelać przez gęste sito, odciskając sok, wlać do butelki lub słoja. Dodać cukier, wymieszać. Naczynie obwiązać gazą, odstawić na 40-50 dni w ciepłe miejsce, aby ocet nabrał pięknego zapachu i stał się klarowny.
5. Ocet zlać do niedużych butelek, szczelnie zakorkować. Do każdej butelki można włożyć odrobinę ziół: melisy, tymianku, estragonu, goździków. Zioła nadadzą przyprawie dodatkowego smaku i aromatu.
! Podczas fermentacji sok jabłkowy, zasobny w witaminy i mikroelementy, wzbogaca się o kwasy organiczne, witaminę H (zapobiegającą między innymi wrzodom żołądka) oraz witaminy B6 i B12.
Ocet jabłkowy ma właściwości odwadniające, zalecany jest więc w dietach odchudzających.
Octu jabłkowego, tak jak cytryny,używa się do przyprawiania potraw, od zup i sałatek poczynając, a na deserach kończąc."
Obierzyny z jabłek (najlepiej kwaśnych) wrzucamy do słoja, zalewamy przegotowaną, chłodną, osłodzoną wodą (2 łyżki cukru złocistego lub miodu na szklankę wody), pozostawiamy na 3 tygodnie w kuchni, a następnie przelewamy do butelek â?? ocet jest klarowny, ma kolor słomkowy.
Taki ocet zawiera dużo łatwo przyswajalnego potasu, doskonale oczyszcza nerki, rozrzedza krew, wzmacnia naczynia krwionośne i serce.
Nap6 miodowo-octowy: Wieczorem do szklanki przegotowanej, chłodnej wody dodać 1 łyżkę miodu wymieszać, pozostawić na noc, rano podgrzać, wlać I łyżkę octu jabłkowego, wypić przed śniadaniem lub przed obiadem.