dry yeast to drożdże sypkie, takie w torebce lub puszce, fresh to zwykłe.
Zmieszaj mieszankę, drożdże w misce, dodaj wodę. Wprzypadku świeżych drożdży, rozpuść je w wodzie i wlej do mąki. WYmieszaj masę plastikową łyżką i powoli dodawaj sól i olej. Wyraiaj ok. 8-10min aż do jednolitej konsystencji. Mieszając elektrycznie wyrabiaj 4-5 min krócej.
Masę dać do naoliwionej i posypanej mąką blachy i wygładzić powierzchnię. Przykryć wilgotną szmatką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, ok 30 min.
Żaroodporne naczynie z wodą wstawić do pieca i nagrzać na 200st.
posmarować masę jakiem roztrzepanym lub mlekiem.
Piec ok. 50 min, nie otwierać pieca podczas pieczenia, studzić na kratce.
Wszystkie składniki mają poleżec w temp. pokojowej, w tym czasie rozgrzac piec.
Wyrobić wszytskie składniki na gładką masę. Następnie przenieśc masę na powierzchnię i rękami posypanymi mąka wyrabiac dalej.
Bułki: uformuj równe bułki, położ na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj wilgotną ścierką, do podwojenia objetości. Piec na środkowej pólce ok. 25 min 200st.
Komentarz
Zmieszaj mieszankę, drożdże w misce, dodaj wodę. Wprzypadku świeżych drożdży, rozpuść je w wodzie i wlej do mąki. WYmieszaj masę plastikową łyżką i powoli dodawaj sól i olej. Wyraiaj ok. 8-10min aż do jednolitej konsystencji. Mieszając elektrycznie wyrabiaj 4-5 min krócej.
Zaraz skończę.
Żaroodporne naczynie z wodą wstawić do pieca i nagrzać na 200st.
posmarować masę jakiem roztrzepanym lub mlekiem.
Piec ok. 50 min, nie otwierać pieca podczas pieczenia, studzić na kratce.
oil = olej, salt - sól oczywiście
Wszystkie składniki mają poleżec w temp. pokojowej, w tym czasie rozgrzac piec.
Wyrobić wszytskie składniki na gładką masę. Następnie przenieśc masę na powierzchnię i rękami posypanymi mąka wyrabiac dalej.
Bułki: uformuj równe bułki, położ na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj wilgotną ścierką, do podwojenia objetości. Piec na środkowej pólce ok. 25 min 200st.