Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

j. niemiecki.../edit-albo angielski...

edytowano lutego 2012 w Pomagajmy sobie
Konto skasowane na prośbę użytkownika.

Komentarz

  • dry yeast to drożdże sypkie, takie w torebce lub puszce, fresh to zwykłe.
    Zmieszaj mieszankę, drożdże w misce, dodaj wodę. Wprzypadku świeżych drożdży, rozpuść je w wodzie i wlej do mąki. WYmieszaj masę plastikową łyżką i powoli dodawaj sól i olej. Wyraiaj ok. 8-10min aż do jednolitej konsystencji. Mieszając elektrycznie wyrabiaj 4-5 min krócej.

    Zaraz skończę.
  • (edit - widzę że już nie trza)
  • Masę dać do naoliwionej i posypanej mąką blachy i wygładzić powierzchnię. Przykryć wilgotną szmatką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, ok 30 min.
    Żaroodporne naczynie z wodą wstawić do pieca i nagrzać na 200st.
    posmarować masę jakiem roztrzepanym lub mlekiem.
    Piec ok. 50 min, nie otwierać pieca podczas pieczenia, studzić na kratce.
  • lukewarm water to ciepła, letnia woda.
    oil = olej, salt - sól oczywiście
  • o, część drugą widzę.

    Wszystkie składniki mają poleżec w temp. pokojowej, w tym czasie rozgrzac piec.

    Wyrobić wszytskie składniki na gładką masę. Następnie przenieśc masę na powierzchnię i rękami posypanymi mąka wyrabiac dalej.
    Bułki: uformuj równe bułki, położ na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj wilgotną ścierką, do podwojenia objetości. Piec na środkowej pólce ok. 25 min 200st.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.