Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Proste desery

PaxPax
edytowano lutego 2012 w Kuchnia
Bede wpisywac rozne pomysly jakie przetestowalam,ale tez Was zachecam do pisania- na pewno macie wiele patentow;) Zasada jest taka- maja byc w miare proste i niewymagajace dlugiego czasu wykonania:)
«1

Komentarz

  • MANGO Z JOGURTEM I PISTACJAMI

    Po prostu kroimy mango ( moze byc kilka sztuk- ja opisze z jednym) na kawalki- polecam sposob taki,ze polowe owocu obieramy ze skorki i nacinamy kratownice nozem i wten sposb scinamy kawalki do salaterek. Potem nakladamy jogurt grecki (wazne by byl naturalny i gesty ) i posypujemy pokrojonymi na male kawaleczki pistacjami.Mozna polac miodem jak ktos lubi- gotowe

    PIECZONE JABLKA Z MUSLI

    Po prostu wydracamy dziurki w jabkach i do nich ulubione musli dajemy -mozemy z brazowym cukrem- i czekamy az sie upieka - w 180st u mnie z 35 min i tez gotowe- ja lubie z jogurtem,maz z bita smietana
  • Jablka zapiekane z miodem i maslem. [moga by bez mala]

    o cos takiego chodzi? czy ciasta?
  • ZAPIEKANKA Z MANGO

    3 mango
    2 żółtka
    100 g cukru pudru
    200 g kremówki
    30 g płatków migdałowych

    Mango obrać i pokroić na dość grube paski. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    Kremówkę ubić na sztywno.
    Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę, delikatnie wymieszać ze śmietanką. Przełożyć na owoce.
    Posypać migdałami.
    Zapiekać 10-15 minut w 180 st., aż się przyrumieni. Podawać na ciepło.
  • DESER Z MALINAMI

    Przepis z miesięcznika â?žKuchniaâ?

    40 dag malin (kilka odłożyć do dekoracji)
    4 łyżki cukru
    20 dag śmietany 22%
    20 dag jogurtu greckiego

    do dekoracji:

    listki mięty

    Maliny rozgnieść widelcem, posypać cukrem, odstawić na 10 minut. Ubić śmietanę, dodając po trochu jogurt. Delikatnie wymieszać z malinami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

    DESER BARDZO ULUBIONY ( nie pamietam nazwy-po prostu go robie)
    kilka bezow- mozna zrobic samemu badz kupic
    duza smietana kremowka
    lody waniliowe
    maliny,jezyny -czyli lesne owoce,maja byc kwasne,porzeczki itp-ja teraz mrozone

    Wziac kieliszki do wina (tyle ile kieliszkow tyle bedzie porcji)
    i rozkruszyc na dnie polowe bezow, potem ubic smietane i po lyzce do kieliszka, potem owoce, galka lodow i znow bezy,smietana,lody i owoce i na koniec pokruszone bezy .Zostawic na godzine w lodowce i podawac- uwielbiam:))) Ten smak bezow,smietany i owocow rewelacja:)))
  • TRUSKAWKI BALSAMICO

    2 pomarańcze
    likier Grand Manier
    około 40 dag truskawek
    cukier
    ocet balsamiczny
    pieprz

    Wycisnąć sok z pomarańczy i odparować na małym ogniu, tak, by została połowa. Dolać trochę Grand Manier.
    W osobnym garnku odparować ocet i lekko dosłodzić.
    Truskawki pokroić i oprószyć cukrem. Wylać na talerz sok pomarańczowy, wyłożyć truskawki, polać cienką strużką octu, posypać
    pieprzem.

    Krem Morelowy

    Krem można podawać z biszkoptami.
    25 dag suszonych moreli
    4 łyżki cukru
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 żółtka
    2 szklanki mleka
    Morele zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień dodać cukier i ugotować w wodzie w której się moczyły. Zmiksować blenderem.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W garnku zagotować wodę, ustawić na nim naczynie z masą żółtkową i ubijać na parze, dodając stopniowo zagotowane mleko. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć masę i ostudzić. Zimny krem połączyć z morelami, ochłodzić.
    Podawać w pucharkach.
  • Ten przepis mam w komputerze i nigdy nie wykorzystalam,ale moze bedzie dla kogos inspiracja:
    GALARETKA Z POMARANCZY
    Składniki (na 4 porcje):

    600ml świeżego soku pomarańczowego
    4 łyżeczki żelatyny w proszku
    2 średnie pomarańcze
    125g bezpestkowych białych lub czarnych winogron

    Sposób przygotowania:
    Do małej miski wlewamy cztery łyżki soku owocowego. Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Umieszczamy miseczkę na 3 minuty w garnku z gorącą wodą, a następnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem. Ostrym nożem obieramy pomarańcze, usuwając wszystkie białe włókna. Kroimy je nad dzbankiem, by zebrać dodatkowy sok. Kawałki pomarańczy oraz winogrona przekładamy do naczyń i zalewamy galaretką.
    Wkładamy deser na 3 godziny do lodówki.
  • Promamo- wazne by bylo w kategori deser,ale dosc szybkie do zrobienia- no taka tylko mysl mialam;)
  • żona?
    w kubku?
  • "Czekolada mleczna totalnie"

    Super proste i super kaloryczne. Pucha mleka skondensowanego słodzonego kakaowego w kąpieli wodnej. Godzinka, albo i półtorej. Nic nie trzeba mieszać, tylko ew.dolać wody. (UWAGA! Nie zasypiać! Po dziś dzień mam czekoladę na suficie - nie daje się zlizać:cry:) Ciut przestudzić, żeby się dało otworzyć... i serwować :bigsmile: Fajnie smakuje z płatkami owsianymi, a człowiek ma wrażenie, że je coś zdrowszego. :ag:
  • @origami, my te same ciastka tylko z kawą i koniecznie Tatą:bigsmile:
  • Czesto robie na sniadanie albo deser:

    ubic smietane z jednym cukrem waniliowym
    dodac serek bialy (taki przemielony)
    kilka lyzek muesli (mieszanki)
    wymieszac i dac do szklanek/ pucharkow
    polac zmiksowanymi truskawakami
    i do lodowki na noc
    tyle :bigsmile:
  • Podbiję, a co!

    Z mojego najnowszego bloga ;))

    BUDYŃ PIERNICZKOWY

    2 szklanki mleka

    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki cukru

    1-1,5 łyżki kakao

    ulubione przyprawy korzenne

    Doprowadzić do wrzenia półtorej szklanki mleka. Sypkie składniki
    wymieszać z resztą mleka do “rozpuszczenia” mąki, połączyć i chwilę
    gotować, mieszając.

    Uwaga! Nie wiem na 100%, czy ilość mąki jest właściwa, bo budyń w moim domu jest pożerany na gorąco;)


  • Się nie powstrzymam...
    Kanapka z powidłami.
    Ukroić kromkę chleba, posmarować powidłami. Zjeść.
    ;-) :-D
  • U mnie latem najlepsze i najszybsze desery:
    dzieci krążą po działce pomiędzy krzakami porzeczek, malin, poziomek... nawet myć nie trzeba ;)

    Teraz z zamrażarki wyciągam mrożone owoce i tak zjadają :D

    Najzdrowsze wersje: bezcukrowe +bezśmietanowe
  • Płatki kukurydziane (a jak toksyczne, to musli) zalane odrobiną polewy czekoladowej lub czekoladą w wersji deluxe. Wstawione do lodówki i wsuwane później jako chrupiący blok :)
    Albo podgrzany lekko banan posypany kawą i cynamonem.

    Te jabłka od Lili brzmią kusząco...
  • Pompadurki


    Zagnieść kostkę twarogu, po 15 dkg mąki i masła, żółtko, trochę cukru lub miodu "na oko", można cukier waniliowy. Wstawić do lodówki lub jak ja od razu wałkować i formować kulki wielkości orzecha, następnie układać na posypanej mąką blasze lekko splaszczając. Posmarować białkiem i wstawić do pieca, wyjąć jak się zazłocą. 150°C.
  • Pompadurki


    Zagnieść kostkę twarogu, po 15 dkg mąki i masła, żółtko, trochę cukru lub miodu "na oko", można cukier waniliowy. Wstawić do lodówki lub jak ja od razu wałkować i formować kulki wielkości orzecha, następnie układać na posypanej mąką blasze lekko splaszczając. Posmarować białkiem i wstawić do pieca, wyjąć jak się zazłocą. 150°C.
    A jaka ma byc konsystencja? Strasznie nie lubię przepisów "na oko", ja chyba po prostu mam jakieś nie takie oczy :(
  • na oko to tylko miód/cukier, reszta to rozumiem po 15dkg.
  • twarożek mielony (taki jak do sernika) włożyć do kubeczków (małych), na to mus z jabłek, posypać cynamonem. nasz ulubiony deser z Francji (1 kg mus w słoiczku był tańszy niż kilo jabłek więc nie kusiło mnie żeby robić samemu). wcinaliśmy kilo musu i kilo serka na jeden deser:)
  • Dziś zrobiłam kisiel domowej roboty  z suszonej żurawiny. Takie zalecenie pediatry było żeby młody jadł żurawiny(żeby mocz zakwasić), samych nie chciał jeść, a kisiel chętnie wciągnął:) A żurawina niekandyzowana kupiona na wagę w Biedronie. Polecam.
  • Wczoraj na deser był jogurt naturalny zmiksowany z mrożonymi czarnymi malinami (nie mylić z jezynami ;) )

    Dzieci puszczały z zachwytu.

  • co puszczały?
    =))
  • co puszczały?
    =))

    Bańki nosami :-D ;-)
  • co puszczały?
    =))
    O kurka! Z telefonu pisałam i znów mi edytował :))

    P I S Z C Z A Ł Y miało być ;)
  • U mnie latem najlepsze i najszybsze desery:
    dzieci krążą po działce pomiędzy krzakami porzeczek, malin, poziomek... nawet myć nie trzeba ;)

    Teraz z zamrażarki wyciągam mrożone owoce i tak zjadają :D

    Najzdrowsze wersje: bezcukrowe +bezśmietanowe
    Ba, ale owoce to nie kategoria "deser", tylko "oczywistość". Latem faktycznie robienie deseru jest marnowaniem czasu :D
    A teraz jedzą w formie mrożonej, czy coś się z tym robi (galaretka, kompot surówkowy)?


  • Ba, ale owoce to nie kategoria "deser", tylko "oczywistość". Latem faktycznie robienie deseru jest marnowaniem czasu :D
    A teraz jedzą w formie mrożonej, czy coś się z tym robi (galaretka, kompot surówkowy)?
    Jedzą w formie mrożonej - twierdzą, że najlepsze ;)

    albo zmiksowane z jogurtem.

    Im mniej roboty, tym lepiej.

    A i Wielki Post temu sprzyja :D
  • lody owocowe

    Owoce z zamrażarki zmiksować w malakserze, w zależności od kwaśności można cukru dodać

    Pychą!

    I jeszcze polecam sposób Katarzyny mrozone owoce + surowy banan miksujemy i jemy
  • Mrożone owoce (truskawki, maliny itp) zalewamy gorącą galaretką. Galaretka szybko tężeje, a owoce -rozmarzają. Można dać kleks z bitej śmietany jak ktoś lubi
  • @Fabulosita tylko cukier dać jak kto lubi. Konsystencja jak masa solna powiedzmy :) W przepisie było, aby zemleć twaróg, albo trzymać surowe ciasto 3 godz. w lodówce, ale ja pominelam te czasochłonne fragmenty przepisu i też było smaczne, a przede wszystkim szybko :) a no i dzieci mogą rozrabiać ciasto, formować kulki, bo i tak się ciężko walkuje :)
  • edytowano marca 2013
    Albo szybka tarta: 20 dkg mąki, 15 deko masła, trochę cukru, edit DWA ŻÓŁTKA-a nie jedno żółtko zagnieść, podwałkować, wyłożyć formę do tarty, wyłożyć na 5-10 min. do piekarnika na 180 stopni.
    Ubić pianę z DWÓCH BIAŁEK a nie jednego białka, dodać trochę cukru i wmieszać delikatnie dwie szklanki owoców, ułożyć na upieczonym cięcie i wstawić do piekarnika na 150 stopni na ok.10 min. aż się przytuleni lekko ścięta piana.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.