Bede wpisywac rozne pomysly jakie przetestowalam,ale tez Was zachecam do pisania- na pewno macie wiele patentow;) Zasada jest taka- maja byc w miare proste i niewymagajace dlugiego czasu wykonania:)
Po prostu kroimy mango ( moze byc kilka sztuk- ja opisze z jednym) na kawalki- polecam sposob taki,ze polowe owocu obieramy ze skorki i nacinamy kratownice nozem i wten sposb scinamy kawalki do salaterek. Potem nakladamy jogurt grecki (wazne by byl naturalny i gesty ) i posypujemy pokrojonymi na male kawaleczki pistacjami.Mozna polac miodem jak ktos lubi- gotowe
PIECZONE JABLKA Z MUSLI
Po prostu wydracamy dziurki w jabkach i do nich ulubione musli dajemy -mozemy z brazowym cukrem- i czekamy az sie upieka - w 180st u mnie z 35 min i tez gotowe- ja lubie z jogurtem,maz z bita smietana
3 mango
2 żółtka
100 g cukru pudru
200 g kremówki
30 g płatków migdałowych
Mango obrać i pokroić na dość grube paski. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę, delikatnie wymieszać ze śmietanką. Przełożyć na owoce.
Posypać migdałami.
Zapiekać 10-15 minut w 180 st., aż się przyrumieni. Podawać na ciepło.
40 dag malin (kilka odłożyć do dekoracji)
4 łyżki cukru
20 dag śmietany 22%
20 dag jogurtu greckiego
do dekoracji:
listki mięty
Maliny rozgnieść widelcem, posypać cukrem, odstawić na 10 minut. Ubić śmietanę, dodając po trochu jogurt. Delikatnie wymieszać z malinami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
DESER BARDZO ULUBIONY ( nie pamietam nazwy-po prostu go robie)
kilka bezow- mozna zrobic samemu badz kupic
duza smietana kremowka
lody waniliowe
maliny,jezyny -czyli lesne owoce,maja byc kwasne,porzeczki itp-ja teraz mrozone
Wziac kieliszki do wina (tyle ile kieliszkow tyle bedzie porcji)
i rozkruszyc na dnie polowe bezow, potem ubic smietane i po lyzce do kieliszka, potem owoce, galka lodow i znow bezy,smietana,lody i owoce i na koniec pokruszone bezy .Zostawic na godzine w lodowce i podawac- uwielbiam:))) Ten smak bezow,smietany i owocow rewelacja:)))
2 pomarańcze
likier Grand Manier
około 40 dag truskawek
cukier
ocet balsamiczny
pieprz
Wycisnąć sok z pomarańczy i odparować na małym ogniu, tak, by została połowa. Dolać trochę Grand Manier.
W osobnym garnku odparować ocet i lekko dosłodzić.
Truskawki pokroić i oprószyć cukrem. Wylać na talerz sok pomarańczowy, wyłożyć truskawki, polać cienką strużką octu, posypać
pieprzem.
Krem Morelowy
Krem można podawać z biszkoptami.
25 dag suszonych moreli
4 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
2 szklanki mleka
Morele zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień dodać cukier i ugotować w wodzie w której się moczyły. Zmiksować blenderem.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W garnku zagotować wodę, ustawić na nim naczynie z masą żółtkową i ubijać na parze, dodając stopniowo zagotowane mleko. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć masę i ostudzić. Zimny krem połączyć z morelami, ochłodzić.
Podawać w pucharkach.
Ten przepis mam w komputerze i nigdy nie wykorzystalam,ale moze bedzie dla kogos inspiracja:
GALARETKA Z POMARANCZY
Składniki (na 4 porcje):
600ml świeżego soku pomarańczowego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 średnie pomarańcze
125g bezpestkowych białych lub czarnych winogron
Sposób przygotowania:
Do małej miski wlewamy cztery łyżki soku owocowego. Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Umieszczamy miseczkę na 3 minuty w garnku z gorącą wodą, a następnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem. Ostrym nożem obieramy pomarańcze, usuwając wszystkie białe włókna. Kroimy je nad dzbankiem, by zebrać dodatkowy sok. Kawałki pomarańczy oraz winogrona przekładamy do naczyń i zalewamy galaretką.
Wkładamy deser na 3 godziny do lodówki.
Super proste i super kaloryczne. Pucha mleka skondensowanego słodzonego kakaowego w kąpieli wodnej. Godzinka, albo i półtorej. Nic nie trzeba mieszać, tylko ew.dolać wody. (UWAGA! Nie zasypiać! Po dziś dzień mam czekoladę na suficie - nie daje się zlizać) Ciut przestudzić, żeby się dało otworzyć... i serwować :bigsmile: Fajnie smakuje z płatkami owsianymi, a człowiek ma wrażenie, że je coś zdrowszego. :ag:
ubic smietane z jednym cukrem waniliowym
dodac serek bialy (taki przemielony)
kilka lyzek muesli (mieszanki)
wymieszac i dac do szklanek/ pucharkow
polac zmiksowanymi truskawakami
i do lodowki na noc
tyle :bigsmile:
Doprowadzić do wrzenia półtorej szklanki mleka. Sypkie składniki wymieszać z resztą mleka do “rozpuszczenia” mąki, połączyć i chwilę gotować, mieszając.
Uwaga! Nie wiem na 100%, czy ilość mąki jest właściwa, bo budyń w moim domu jest pożerany na gorąco;)
Płatki kukurydziane (a jak toksyczne, to musli) zalane odrobiną polewy czekoladowej lub czekoladą w wersji deluxe. Wstawione do lodówki i wsuwane później jako chrupiący blok Albo podgrzany lekko banan posypany kawą i cynamonem.
Zagnieść kostkę twarogu, po 15 dkg mąki i masła, żółtko, trochę cukru lub miodu "na oko", można cukier waniliowy. Wstawić do lodówki lub jak ja od razu wałkować i formować kulki wielkości orzecha, następnie układać na posypanej mąką blasze lekko splaszczając. Posmarować białkiem i wstawić do pieca, wyjąć jak się zazłocą. 150°C.
Zagnieść kostkę twarogu, po 15 dkg mąki i masła, żółtko, trochę cukru lub miodu "na oko", można cukier waniliowy. Wstawić do lodówki lub jak ja od razu wałkować i formować kulki wielkości orzecha, następnie układać na posypanej mąką blasze lekko splaszczając. Posmarować białkiem i wstawić do pieca, wyjąć jak się zazłocą. 150°C.
A jaka ma byc konsystencja? Strasznie nie lubię przepisów "na oko", ja chyba po prostu mam jakieś nie takie oczy
twarożek mielony (taki jak do sernika) włożyć do kubeczków (małych), na to mus z jabłek, posypać cynamonem. nasz ulubiony deser z Francji (1 kg mus w słoiczku był tańszy niż kilo jabłek więc nie kusiło mnie żeby robić samemu). wcinaliśmy kilo musu i kilo serka na jeden deser:)
Dziś zrobiłam kisiel domowej roboty z suszonej żurawiny. Takie zalecenie pediatry było żeby młody jadł żurawiny(żeby mocz zakwasić), samych nie chciał jeść, a kisiel chętnie wciągnął:) A żurawina niekandyzowana kupiona na wagę w Biedronie. Polecam.
U mnie latem najlepsze i najszybsze desery: dzieci krążą po działce pomiędzy krzakami porzeczek, malin, poziomek... nawet myć nie trzeba
Teraz z zamrażarki wyciągam mrożone owoce i tak zjadają
Najzdrowsze wersje: bezcukrowe +bezśmietanowe
Ba, ale owoce to nie kategoria "deser", tylko "oczywistość". Latem faktycznie robienie deseru jest marnowaniem czasu A teraz jedzą w formie mrożonej, czy coś się z tym robi (galaretka, kompot surówkowy)?
Ba, ale owoce to nie kategoria "deser", tylko "oczywistość". Latem faktycznie robienie deseru jest marnowaniem czasu A teraz jedzą w formie mrożonej, czy coś się z tym robi (galaretka, kompot surówkowy)?
Mrożone owoce (truskawki, maliny itp) zalewamy gorącą galaretką. Galaretka szybko tężeje, a owoce -rozmarzają. Można dać kleks z bitej śmietany jak ktoś lubi
@Fabulosita tylko cukier dać jak kto lubi. Konsystencja jak masa solna powiedzmy W przepisie było, aby zemleć twaróg, albo trzymać surowe ciasto 3 godz. w lodówce, ale ja pominelam te czasochłonne fragmenty przepisu i też było smaczne, a przede wszystkim szybko a no i dzieci mogą rozrabiać ciasto, formować kulki, bo i tak się ciężko walkuje
Albo szybka tarta: 20 dkg mąki, 15 deko masła, trochę cukru, edit DWA ŻÓŁTKA-a nie jedno żółtko zagnieść, podwałkować, wyłożyć formę do tarty, wyłożyć na 5-10 min. do piekarnika na 180 stopni. Ubić pianę z DWÓCH BIAŁEK a nie jednego białka, dodać trochę cukru i wmieszać delikatnie dwie szklanki owoców, ułożyć na upieczonym cięcie i wstawić do piekarnika na 150 stopni na ok.10 min. aż się przytuleni lekko ścięta piana.
Komentarz
Po prostu kroimy mango ( moze byc kilka sztuk- ja opisze z jednym) na kawalki- polecam sposob taki,ze polowe owocu obieramy ze skorki i nacinamy kratownice nozem i wten sposb scinamy kawalki do salaterek. Potem nakladamy jogurt grecki (wazne by byl naturalny i gesty ) i posypujemy pokrojonymi na male kawaleczki pistacjami.Mozna polac miodem jak ktos lubi- gotowe
PIECZONE JABLKA Z MUSLI
Po prostu wydracamy dziurki w jabkach i do nich ulubione musli dajemy -mozemy z brazowym cukrem- i czekamy az sie upieka - w 180st u mnie z 35 min i tez gotowe- ja lubie z jogurtem,maz z bita smietana
o cos takiego chodzi? czy ciasta?
3 mango
2 żółtka
100 g cukru pudru
200 g kremówki
30 g płatków migdałowych
Mango obrać i pokroić na dość grube paski. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę, delikatnie wymieszać ze śmietanką. Przełożyć na owoce.
Posypać migdałami.
Zapiekać 10-15 minut w 180 st., aż się przyrumieni. Podawać na ciepło.
Przepis z miesięcznika â?žKuchniaâ?
40 dag malin (kilka odłożyć do dekoracji)
4 łyżki cukru
20 dag śmietany 22%
20 dag jogurtu greckiego
do dekoracji:
listki mięty
Maliny rozgnieść widelcem, posypać cukrem, odstawić na 10 minut. Ubić śmietanę, dodając po trochu jogurt. Delikatnie wymieszać z malinami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
DESER BARDZO ULUBIONY ( nie pamietam nazwy-po prostu go robie)
kilka bezow- mozna zrobic samemu badz kupic
duza smietana kremowka
lody waniliowe
maliny,jezyny -czyli lesne owoce,maja byc kwasne,porzeczki itp-ja teraz mrozone
Wziac kieliszki do wina (tyle ile kieliszkow tyle bedzie porcji)
i rozkruszyc na dnie polowe bezow, potem ubic smietane i po lyzce do kieliszka, potem owoce, galka lodow i znow bezy,smietana,lody i owoce i na koniec pokruszone bezy .Zostawic na godzine w lodowce i podawac- uwielbiam:))) Ten smak bezow,smietany i owocow rewelacja:)))
2 pomarańcze
likier Grand Manier
około 40 dag truskawek
cukier
ocet balsamiczny
pieprz
Wycisnąć sok z pomarańczy i odparować na małym ogniu, tak, by została połowa. Dolać trochę Grand Manier.
W osobnym garnku odparować ocet i lekko dosłodzić.
Truskawki pokroić i oprószyć cukrem. Wylać na talerz sok pomarańczowy, wyłożyć truskawki, polać cienką strużką octu, posypać
pieprzem.
Krem Morelowy
Krem można podawać z biszkoptami.
25 dag suszonych moreli
4 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
2 szklanki mleka
Morele zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień dodać cukier i ugotować w wodzie w której się moczyły. Zmiksować blenderem.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W garnku zagotować wodę, ustawić na nim naczynie z masą żółtkową i ubijać na parze, dodając stopniowo zagotowane mleko. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć masę i ostudzić. Zimny krem połączyć z morelami, ochłodzić.
Podawać w pucharkach.
GALARETKA Z POMARANCZY
Składniki (na 4 porcje):
600ml świeżego soku pomarańczowego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 średnie pomarańcze
125g bezpestkowych białych lub czarnych winogron
Sposób przygotowania:
Do małej miski wlewamy cztery łyżki soku owocowego. Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Umieszczamy miseczkę na 3 minuty w garnku z gorącą wodą, a następnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem. Ostrym nożem obieramy pomarańcze, usuwając wszystkie białe włókna. Kroimy je nad dzbankiem, by zebrać dodatkowy sok. Kawałki pomarańczy oraz winogrona przekładamy do naczyń i zalewamy galaretką.
Wkładamy deser na 3 godziny do lodówki.
w kubku?
Super proste i super kaloryczne. Pucha mleka skondensowanego słodzonego kakaowego w kąpieli wodnej. Godzinka, albo i półtorej. Nic nie trzeba mieszać, tylko ew.dolać wody. (UWAGA! Nie zasypiać! Po dziś dzień mam czekoladę na suficie - nie daje się zlizać) Ciut przestudzić, żeby się dało otworzyć... i serwować :bigsmile: Fajnie smakuje z płatkami owsianymi, a człowiek ma wrażenie, że je coś zdrowszego. :ag:
ubic smietane z jednym cukrem waniliowym
dodac serek bialy (taki przemielony)
kilka lyzek muesli (mieszanki)
wymieszac i dac do szklanek/ pucharkow
polac zmiksowanymi truskawakami
i do lodowki na noc
tyle :bigsmile:
Z mojego najnowszego bloga )
BUDYŃ PIERNICZKOWY
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1-1,5 łyżki kakao
ulubione przyprawy korzenne
Doprowadzić do wrzenia półtorej szklanki mleka. Sypkie składniki
wymieszać z resztą mleka do “rozpuszczenia” mąki, połączyć i chwilę
gotować, mieszając.
Uwaga! Nie wiem na 100%, czy ilość mąki jest właściwa, bo budyń w moim domu jest pożerany na gorąco;)
Kanapka z powidłami.
Ukroić kromkę chleba, posmarować powidłami. Zjeść.
;-) :-D
dzieci krążą po działce pomiędzy krzakami porzeczek, malin, poziomek... nawet myć nie trzeba
Teraz z zamrażarki wyciągam mrożone owoce i tak zjadają
Najzdrowsze wersje: bezcukrowe +bezśmietanowe
Albo podgrzany lekko banan posypany kawą i cynamonem.
Te jabłka od Lili brzmią kusząco...
Zagnieść kostkę twarogu, po 15 dkg mąki i masła, żółtko, trochę cukru lub miodu "na oko", można cukier waniliowy. Wstawić do lodówki lub jak ja od razu wałkować i formować kulki wielkości orzecha, następnie układać na posypanej mąką blasze lekko splaszczając. Posmarować białkiem i wstawić do pieca, wyjąć jak się zazłocą. 150°C.
Wczoraj na deser był jogurt naturalny zmiksowany z mrożonymi czarnymi malinami (nie mylić z jezynami )
Dzieci puszczały z zachwytu.
)
Bańki nosami :-D ;-)
P I S Z C Z A Ł Y miało być
A teraz jedzą w formie mrożonej, czy coś się z tym robi (galaretka, kompot surówkowy)?
albo zmiksowane z jogurtem.
Im mniej roboty, tym lepiej.
A i Wielki Post temu sprzyja
Owoce z zamrażarki zmiksować w malakserze, w zależności od kwaśności można cukru dodać
Pychą!
I jeszcze polecam sposób Katarzyny mrozone owoce + surowy banan miksujemy i jemy
Ubić pianę z DWÓCH BIAŁEK a nie jednego białka, dodać trochę cukru i wmieszać delikatnie dwie szklanki owoców, ułożyć na upieczonym cięcie i wstawić do piekarnika na 150 stopni na ok.10 min. aż się przytuleni lekko ścięta piana.