Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Syrop buraczany

TawTaw
edytowano marca 2012 w Kuchnia
Tak sobie pomyślałem czemu nie jest rozpowszechniony... przynajmniej tak jak syrop klonowy.

Kilkanaście buraków
cukrowych zakupionych na targowisku dobrze myjemy, obieramy delikatnie i
kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i
zostawiamy na kilka godzin na wolnym ogniu (wodę trzeba uzupełniać). Po
jakimś czasie z buraków zacznie wydobywać się ciecz początkowo szara,
następnie koloru miodu, wreszcie ta właściwa – brunatna jak mocna
herbata. Po ostudzeniu zlewamy do butelek lub słoików. Wygotowane buraki
z garnka spożywamy po trochu rozkoszując się naturalnym smakiem, który
nasz wymęczony sztucznościami organizm przyjmie jak błogosławieństwo.
Amatorom jeszcze bardziej wyrafinowanych wrażeń smakowych polecam
wzbogacenie syropu rumem (na pięć litrów syropu pół litra rumu). Taki
eliksir dodany do porannej dobrze zaparzonej, mocnej herbaty dostarczy
nam zasobów energii bez uciekania się do szkodliwej kawy i jeszcze
bardziej szkodliwego cukru.OGPNZŻ
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.