Ja ją robię tak:
Biorę:
60 dag mięsa mielonego
jednego bakłażana lub małą cukinię
kilo ziemniaków
puszkę pomidorów krojonych
cebulę
dwa ząbki czosnku
dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
3 łyżki startego sera żółtego
1 zółtko
1 białko
oliwa
olej
przyprawy: sól. pieprz, bazylia, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatołowa
Najpierw podsmażam cebulkę z czosnkiem, do tego dodaję mięso i smażę razem jakieś 10 minut, dodaję do mięsa puszkę pomidorów razem z zalewą. Duszę jakieś 5 minut i przyprawiam solą,pieprzem, bazylią, kminkiem i cynamonem.
Bakłażana vel Cukinię solę na ręczniku papierowym i czekam aż odcieknie woda, potem rumienię na oliwie
Robię sos beszamelowy: masło topię i dodaję doń dwie łyżki mąki. Kładę na gorący palnik i stopniowo mieszając dodaję mleko. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję to dodaję ser zółty, żółtko i ubite białko, i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki obieram i kroję na talarki.
Wykładam naczynie żaroodporne i układam najpierw warstwę ziemniaków, potem mięso, bakłażana lub cukinię, ziemniaki i na to sos beszamelowy
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni na 30- 45 minut i można jeść.
Komentarz
Różnica smaku w stosunku do woła/wieprza - kolosalna!