Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Musaka czyli zapiekanka grecko - chorwacka

edytowano maj 2010 w Kuchnia
Ja ją robię tak:
Biorę:
60 dag mięsa mielonego
jednego bakłażana lub małą cukinię
kilo ziemniaków
puszkę pomidorów krojonych
cebulę
dwa ząbki czosnku
dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
3 łyżki startego sera żółtego
1 zółtko
1 białko
oliwa
olej
przyprawy: sól. pieprz, bazylia, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatołowa

Najpierw podsmażam cebulkę z czosnkiem, do tego dodaję mięso i smażę razem jakieś 10 minut, dodaję do mięsa puszkę pomidorów razem z zalewą. Duszę jakieś 5 minut i przyprawiam solą,pieprzem, bazylią, kminkiem i cynamonem.

Bakłażana vel Cukinię solę na ręczniku papierowym i czekam aż odcieknie woda, potem rumienię na oliwie

Robię sos beszamelowy: masło topię i dodaję doń dwie łyżki mąki. Kładę na gorący palnik i stopniowo mieszając dodaję mleko. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję to dodaję ser zółty, żółtko i ubite białko, i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ziemniaki obieram i kroję na talarki.

Wykładam naczynie żaroodporne i układam najpierw warstwę ziemniaków, potem mięso, bakłażana lub cukinię, ziemniaki i na to sos beszamelowy

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni na 30- 45 minut i można jeść.

Komentarz

  • Lubię przepisy wielodzietnych.  Szukałam pomysłu na zapiekankę z mięlonym mięsem. Mam :)
  • Robie podobnie, tylko baklazana/ cukinie w plasterkach smaruje oliwa i wkladam na blszce do piekarnika. Nie zalewam beszamelem, tylko duzym kubkiem jogurtu wymieszanym z jajkiem i przyprawami (cynamon, oregano, sol, piwprz). I na wierzch krusze fete.
  • ja robie musake z kwesti smaku i wszyscy ja uwielbiamy i robie regularnie co jakis czas :) 
  • ja też stamtąd robię :) mąż za nią szaleje ;)
  • Ja prawie identycznie jak Odrobinka, tyle że jak jest możliwość to z baraniny.
    Różnica smaku w stosunku do woła/wieprza - kolosalna!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.