Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

lody

edytowano maj 2012 w Kuchnia
lody
skład lodów 
glikol dietylowy (płyn przeciw zamarzaniu i rozpuszczalnik do farb)stosowany w lodach zamiast jaj jajo substancja emulgująca



-aldehyd C-17 - (używany do produkcji barwników anilinowych, mas
plastycznych i gumy) nadający lodom smak wiśniowy ( C-18 - czekoladowy)



-piperonal - środek służący do zabijania wszy - odpowiedzialny za smak waniliowy



-aldehyd masłowy - składnik klejów kauczukowych - "smak orzechowy"



-octan amylu - rozpuszczalnik farb olejnych - "smak bananowy"



-octan benzylu - rozpuszczalnik soli azotanowych - "smak truskawkowy"



W Polsce oczywiście zakazane jest dodawanie do produktów
żywnościowych glikolu dietylowego, jednakże jako emulgatory stosowane
są jego pochodne, a mianowicie glikole polioksyetylenowe, które u
zwierząt wywołały podobno nowotwory.

a tu jak zrobić własne lody   
skład lodów

500ml mleka

8 żółtek
200g cukru

250 ml śmietany kremówki

żółtka ucieramy z cukrem ,wstawiamy do garnka z wrzątkiem

mleko zagotowujemy   i  wlewamy  pomału małym strumykiem   do naczynia z żółtkami cały czas ubijamy  

studzimy  dodajemy ubita śmietanę ,wkładamy do zamrażarki

przepis pochodzi  z tego filmu
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem-lody,6095,2,11833,odcinek.html

Komentarz

  • Polecam maszyny do lodów. Żaden nakład pracy, same się robią :)


  • Albo zamrożone owoce-banan,truskawki,melon itp i dodać jeden banan świeży i to zblendowac-lody rewelacyjne i bardzo zdrowe:-)
  • No właśnie, a lody dla leniwych?

    Znam wersję z zamrażaniem jogurtu...

    Polecacie może jakieś pojemniczki, foremki?

    Ja robię w upały namiętnie sernik na zimno:)))

  • Olesia, pochwal się przepisem
    :D
  • edytowano maj 2012
    A robił ktoś włoską granitę, moja mama ją ostatnio odkryła w jakiś programie kulinarnym, 
    zaleta jest to że nie trzeba mieć maszyny do lodów, 
    tylko dobrą pamięć by pamiętać o "przemieszaniu" co godzinę  ;)
    mi bardzo smakuje, jadłam taką robioną z syropu, a myślę, że najlepsza będzie ze świeżych owoców,
    czekam teraz by truskawki staniały

    na szybko znalazłam takie podpowiedzi w internecie:

  • mrożone truskawki+ niemrożona kremówka + mocny blender+ cukru na oko, jak kto lubi- 5 minut roboty, bądź 30 s, jak kto ma dużą siłę ostrzy. Pycha!
  • @juka - robię identycznie, tylko się nieco podtruwam, bo zamiast kremówki robię wersje tańszą - ze "śnieżkami". :D
  • uffffffffffff...myślałem że Braw założył wątek....
    :D
  • Czy wystarczy lodowka? Nie mam w szufladach miejsca.... :(
  • Brzmi prosto i smacznie...Teraz czekamy na truskawki!
  • Zagotować mleko, dodać do gotującego się jajka ubite z cukrem i budyniem, mieszać aż zgęstnieje, zamrozić.Smacznego.

  • O. Tego nie znam, muszę wypróbować. :)
  • Zagotować mleko, dodać do gotującego się jajka ubite z cukrem i budyniem, mieszać aż zgęstnieje, zamrozić.Smacznego.

    ile mleka? ile jajek? ile budyniu?
  • Maszyna do lodów - taki kondensator z mieszadłem. Wstawić pojemnik do zamrażalnika, a do lodówki jaja (więcej żółtek), śmietanę kremówkę i mrożone owoce np. Po kilku godzinach wyciągnąć, włączyć, mieszając się schładza (można zmiksować owoce wcześniej). Zamiast owoców, może być kakao, laska wanilii lub nic. Cukru nie dodaję - lody mają być zimne, a nie słodkie, owoce je słodzą ewentualnie. Proporcji nie podam, bo robię na oko. A teraz w ogóle nie robię, bo jestem na diecie cukrzycowej jeszcze jakis czas.
  • My ostatnio zaopatrzyliśmy się w jakąś maszynę - fajnie lody robią się same, nie trzeba mieć miejsca w zamrażarce, bo mrozi sama - za godzinkę gotowe - mniam, mniam - tylko maszyna stara, używana i już się popsuła :(
  • truskawki mrozone+ jogurt + cukier + blender = mniam..
  • i glukoza na haju
    :(
  • fruktoza lepsza - wyciąga smak owoców znakomicie
  • miałam na myśli, że po czymś takim cukier mi skacze...
  • ja w ciążach ;) ( i nie tylko) najbardziej lubie lody z truskawek zmiksowanych z bananem, same zmiksowane mrożone truskawki lub maliny, ew. z odrobina mleka dla konsystencji;) lub mrozonego banana zmiksowanego z zimnym mlekiem i cynamonem- taki koktajl lodowy wychodzi. Wszystko bez cukru.
  • Jak dla mnie, owoce nie wymagają dosładzania. No, chyba, że porzeczki, czy inna aronia...
  • ja w ciążach ;) ( i nie tylko) najbardziej lubie lody z truskawek zmiksowanych z bananem, same zmiksowane mrożone truskawki lub maliny, ew. z odrobina mleka dla konsystencji;) lub mrozonego banana zmiksowanego z zimnym mlekiem i cynamonem- taki koktajl lodowy wychodzi. Wszystko bez cukru.

    ---------------

    Te wybrałam, mrożą się, zobaczymy co wyjdzie :).

  • Uważajcie z tymi lodami. Grycanka nie uważała i zamieniła się w Grycanicę...

    image
  • edytowano kwiecień 2015
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.