lody
skład lodów
glikol dietylowy (płyn przeciw zamarzaniu i rozpuszczalnik do farb)stosowany w lodach zamiast jaj jajo substancja emulgująca
-aldehyd C-17 - (używany do produkcji barwników anilinowych, mas
plastycznych i gumy) nadający lodom smak wiśniowy ( C-18 - czekoladowy)
-piperonal - środek służący do zabijania wszy - odpowiedzialny za smak waniliowy
-aldehyd masłowy -
składnik klejów kauczukowych - "smak orzechowy"
-octan amylu - rozpuszczalnik farb olejnych - "smak bananowy"
-octan benzylu - rozpuszczalnik soli azotanowych - "smak truskawkowy"
W Polsce oczywiście zakazane jest dodawanie do
produktów żywnościowych glikolu dietylowego, jednakże jako emulgatory stosowane
są jego pochodne, a mianowicie glikole polioksyetylenowe, które u
zwierząt wywołały podobno nowotwory.
a tu jak zrobić własne lody
skład lodów
500ml mleka
8 żółtek
200g cukru
250 ml śmietany kremówki
żółtka ucieramy z cukrem ,wstawiamy do garnka z wrzątkiem
mleko zagotowujemy i wlewamy pomału małym strumykiem do naczynia z żółtkami cały czas ubijamy
studzimy dodajemy ubita śmietanę ,wkładamy do zamrażarki
przepis pochodzi z tego filmu
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem-lody,6095,2,11833,odcinek.html
Komentarz
No właśnie, a lody dla leniwych?
Znam wersję z zamrażaniem jogurtu...
Polecacie może jakieś pojemniczki, foremki?
Ja robię w upały namiętnie sernik na zimno:)))
)
---------------
Te wybrałam, mrożą się, zobaczymy co wyjdzie .
@Arletta