Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Suszenie

edytowano lipca 2012 w Kuchnia
Jak w temacie,proszę o rady jakie warzywa i owoce suszyliście?
Ja suszyłam śliwki, jabłka, gruszki,pomidory, wiśnie, pietruchę, marchew, koper.
Zastanawia mnie czy można suszyć kabaczki i ogórki, bo słoików mi brak,w zamrażarce też miejsca niewiele bo wiśnie się tam zadomowiły.

Proszę o rady co można suszyć.

Komentarz

  • Przyłączę się i chętnie podczytam

    Właśnie jak suszyć pomidory ,jakie odmiany śliwek polecacie,jak długo to trwa ,oooo jeszcze mi sie przypomniało jak to zrobić z bananami żeby były i białe  i chrupiące.Wyszły mi kiedyś ciemne i beznadziejne
  • edytowano lipca 2012
    O, myślałam o takim wątku :D

    Czy ktoś tu używa suszarek do owoców/warzyw/grzybów i wie, ile to-to żre prądu? Czy jest sens kupować?

    Anna&L - suszone truskawki są fajne, choć pewnie szybciej wychodzą poziomki :) Przypuszczam, że ogórki mają za dużo wody, by był w tym sens. Jeśli odczuwasz klęskę urodzaju sezonu ogórkowego, lepiej wymień się z kimś na warzywa, których nie masz :)
  • Pomidory suszyłam małe koktajlowe ze skórką i potem je dodawałam do sosów,a śliwki węgierki suszyłam
    .
  • Ja suszę w suszarce, mąż twierdzi że dużo prądu nie żre, ja też w rachunkach różnicy jakiejś nie widzę, kupiłam jakieś 7 lat temu i jestem zadowolona.
  • Tylko truskawek nie mam, a ogórki i kabaczki tak
    ;;)
  • edytowano lipca 2012
    No to się z kimś zamień :D

    Chętnie bym Ci sprezentowała słoiki, bo mam nadmiar :)  Mieszkasz/bywasz w W-wie?
  • Do Warszawy mam daaaaaaaaaaaaleko.

  • Tylko koktajlowe do suszenia ,inne nie -szkoda -trzeba soki gotować
    ;)
  • Do Warszawy mam daaaaaaaaaaaaleko.

    To szkoooooooooda :(
  • Beczki też brak :( a marchewkę po prostu umyłam, pokroiłam w plasterki i w suszarkę, a jak dodałam do zupy to nikt się nie zorientował że to ta suszona.
  • Wydaje mi się że z pół dnia, ale pewna nie jestem bo to w zeszłym roku suszyłam.

  • a zioła typu bazylia? Laik jestem więc się odważę pytać.. też  można w piekarniku? Mam najpierw umyć, osuszyć i do piekarnika?  :-?
  • związać w pęczek i powiesić na powale - powinna uschnąć :)
  • o to tak jak mięte?! NO to chyba się trochę zbłaźniłam pytaniem  :\">
  • Ziele też można suszyć,pietruszka (nać ) to nie zioło ale bardzo mi się fajnie suszyło i potem pokruszyłam i w woreczek, a osuszyć chyba nie trzeba.
  • Pietruszka i seler naciowe.
  • Ech, chyba się skuszę na susze ;) Tylko mój piecyk ma jeden feler - zamiast temperatury w stopniach ma skalę: 1, 1.5, 2 itd. czyli trzeba będzie metodą prób i błędów.

    A jak przechowujecie gotowy susz? W słoikach, puszkach, pudełkach? Lepiej, żeby było superszczelnie czy nie?
  • Kolega w zeszłym roku robił suszone w zalewie z tych takich mięsistych polnych. Pycha!!!
    Planuje tez w tym roku.

    Próbował ktoś przyprawiać jabłka cynamonem do suszenia?
  • a te pomidory to tak łopatologicznie jak suszyć ? :D
  • Ja w całości w suszarce suszyłam.
  • Kumpel kroił na pół i wycinał gniazda - przepis z netu.

    A ten syrop to w jakich proporcjach? Może się dopinguję
  • A czy jest sens suszyć rabarbar? Mam na myśli, czy do czegoś mógłby się przydać.
    Ktoś próbował, np.zastąpić nim rodzynki?


    I jeszcze pytanie do tych, co suszą w piekarniku. Rozsypać po prostu surowiec po blasze?
  • Czy pomidory takie mniejsze przekrojone na pół można suszyć .Pytam za nim coś zbebram bo dziś mi to najlepiej wychodzi
  • podbijam, bo się wkręcam w temat

    pytania w tym wątku padały 3 lata temu, ale mogę odpowiedzieć ;)

    @MartynaN
    po wysuszeniu jabłek w piekarniku posypałam je cynamonem - bardzo mi smakowały :)

    @Katia - ja układam plasterek przy plasterku, raczej żeby nie zachodziły na siebie, jak trochę się podsuszą to się kurczą, wtedy można jeszcze trochę dołożyć
    i ważne żeby na blachę położyć papier do pieczenia, bo do blachy się przyklejają
  • Chciałabym kupić suszarkę, ale nie wiem, czy ma to sens, skoro mogę suszyć w piekarniku.
    Podobno w suszarce wychodzą lepsze, bo jest lepsza wentylacja.
    Czy ktoś z Was ma porównanie?
    Na co zwrócić uwagę, czym się kierować, przy zakupie suszarki?
  • edytowano marca 2015
    otóż to, matematyka mnie przekonuje :)

    w Rossmanie są pyszne jabłka suszone po prawie 8zł za paczkę
    aby taką paczkę uzyskać trzeba ususzyć 3 jabłka
    Ja za kilo jabłek (4-5sztuk) płacę 1,50 zł...

    Ususzyłam 3 blaszki i poszło w dwa dni

    Ale suszenie w piekarniku trochę mi nie odpowiada, bo:
    - trzeba zamieniać blaszki miejscami
    - trzeba mieć papier do pieczenia
    - piekarnik musi być uchylony, co przy dzieciach i kocie trochę mnie stresuje
    - przypuszczam że wiele prądu na to idzie (ale nie wiem czy na suszarkę mniej...)
  • Ja suszę w suszarce, jabłka w plastrach mniej więcej suszy się cały dzień, koszty prądu nie zauważyłam by mi się zmieniły, więc dużo prądu ona nie bierze.
  • Zainspirowana właśnie wstawiłam do suszenia (w suszarce) chipsy jabłkowe :D
  • Suszy ktoś z Was jagody? Wystawiłam na balkon, ale widzę, że przyleciała osa.
    Może głupie pytanie, ale czy osa nie może zostawić na owocach jakiegoś jadu z żądła? Głupio by było, żeby zamiast pomóc na biegunkę, miało kogoś uśmiercić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.