Jak w temacie,proszę o rady jakie warzywa i owoce suszyliście?
Ja suszyłam śliwki, jabłka, gruszki,pomidory, wiśnie, pietruchę, marchew, koper.
Zastanawia mnie czy można suszyć kabaczki i ogórki, bo słoików mi brak,w zamrażarce też miejsca niewiele bo wiśnie się tam zadomowiły.
Proszę o rady co można suszyć.
Komentarz
Właśnie jak suszyć pomidory ,jakie odmiany śliwek polecacie,jak długo to trwa ,oooo jeszcze mi sie przypomniało jak to zrobić z bananami żeby były i białe i chrupiące.Wyszły mi kiedyś ciemne i beznadziejne
Czy ktoś tu używa suszarek do owoców/warzyw/grzybów i wie, ile to-to żre prądu? Czy jest sens kupować?
Anna&L - suszone truskawki są fajne, choć pewnie szybciej wychodzą poziomki Przypuszczam, że ogórki mają za dużo wody, by był w tym sens. Jeśli odczuwasz klęskę urodzaju sezonu ogórkowego, lepiej wymień się z kimś na warzywa, których nie masz
.
;;)
Chętnie bym Ci sprezentowała słoiki, bo mam nadmiar Mieszkasz/bywasz w W-wie?
A jak przechowujecie gotowy susz? W słoikach, puszkach, pudełkach? Lepiej, żeby było superszczelnie czy nie?
Ktoś próbował, np.zastąpić nim rodzynki?
I jeszcze pytanie do tych, co suszą w piekarniku. Rozsypać po prostu surowiec po blasze?
pytania w tym wątku padały 3 lata temu, ale mogę odpowiedzieć
@MartynaN
po wysuszeniu jabłek w piekarniku posypałam je cynamonem - bardzo mi smakowały
@Katia - ja układam plasterek przy plasterku, raczej żeby nie zachodziły na siebie, jak trochę się podsuszą to się kurczą, wtedy można jeszcze trochę dołożyć
i ważne żeby na blachę położyć papier do pieczenia, bo do blachy się przyklejają
Podobno w suszarce wychodzą lepsze, bo jest lepsza wentylacja.
Czy ktoś z Was ma porównanie?
Na co zwrócić uwagę, czym się kierować, przy zakupie suszarki?
w Rossmanie są pyszne jabłka suszone po prawie 8zł za paczkę
aby taką paczkę uzyskać trzeba ususzyć 3 jabłka
Ja za kilo jabłek (4-5sztuk) płacę 1,50 zł...
Ususzyłam 3 blaszki i poszło w dwa dni
Ale suszenie w piekarniku trochę mi nie odpowiada, bo:
- trzeba zamieniać blaszki miejscami
- trzeba mieć papier do pieczenia
- piekarnik musi być uchylony, co przy dzieciach i kocie trochę mnie stresuje
- przypuszczam że wiele prądu na to idzie (ale nie wiem czy na suszarkę mniej...)
Może głupie pytanie, ale czy osa nie może zostawić na owocach jakiegoś jadu z żądła? Głupio by było, żeby zamiast pomóc na biegunkę, miało kogoś uśmiercić.