*kilka listków drobno posiekanej bazylii (w oryginale była natka pietruszki)
Wykonanie:
Patisona umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oliwie posiekany czosnek do złotego koloru. Dodać patisona, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przykryć patelnię. Podsmażać na średnio małym ogniu przez 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i kapary, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.
Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywkę i dodać natkę / bazylię. Podawać gorące jako sos do krótkiego makaronu (penne, fusilli, conchiglie) lub jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ryb.
Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym. przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.
uwagi:
Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.
Komentarz
Składniki:
*1 średni patison
*3 ząbki czosnku drobno posiekane
*oliwa extra vergine
*sól i świeżo zmielony pieprz
*3 średnie pomidory pokrojone
*2 łyżeczki małych kaparów
*kilka listków drobno posiekanej bazylii (w oryginale była natka pietruszki)
Wykonanie:
Patisona
umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na dużej
patelni podsmażyć na oliwie posiekany czosnek do złotego koloru. Dodać
patisona, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dobrze
wymieszać i przykryć patelnię. Podsmażać na średnio małym ogniu przez 15
minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i kapary, dobrze wymieszać i
dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.
Na
ostatnie 5 minut zdjąć pokrywkę i dodać natkę / bazylię. Podawać gorące
jako sos do krótkiego makaronu (penne, fusilli, conchiglie) lub jako
dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ryb.
Smacznego
ale rozumiem że czekasz na coś sprawdzonego
dostałaś moją wiadomość? bo się zastanawiam czy wysłałam, czy przytłoczył Cię mój wczorajszy nastrój
cebula
marchewka
ziele angielskie
pieprz
biała gorczyca
liście laurowe
ziarna pieprzu
ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól
przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.