Mam pewien pomysł na pracę. I nowe pytanie w związku z powyższym.
Czy świadcząc dla kogoś jakieś usługi (legalnie) trzeba mieć zarejestrowaną włamną firmę?
I czy będąc na urlopie wychowawczym mogę ewentualnie taką firmę załozyć bez konieczności rezygnowania z ww urlopu?
Komentarz
MOżesz świadczyć usługi jako osoba fizyczna bez działalności, a nawet umowę sobie zawrzeć (choć nie wiem jak to z wychowawczym), a jak czujesz taką potrzebę to odprowadzić podatek od tego takie drobne umowy są nie do wykrycia
jeżeli założysz działalność to musisz zarejestrować to w ZUS, odprowadzać składki, założyć konto firmowe, płacić podatki i wystawiać faktury, i prowadzić księgowość - i mogą CIę z tego rozliczać, nie wiem jak to się ma do wychowawczego, ale na macierzyńskim zawieszałam działalność
Może ktoś może mnie nauczyć takich podstaw ksiegowości? Albo podpowiedzieć gdzie cos takiego mogę zrobić?
sprawdzę czy mam jeszcze płytki z rzeczpospolitej z księgowością małych firm
Polecam szkolenia internetowe na PARPIE:
http://www.akademiaparp.gov.pl/szkolenia-internetowe.html
są bezpłatne. Ja robiłam to "jak założyć własną firmę", wprawdzie z zakładania firmy na razie się rozmyśliłam, ale oceniam je jako przydatne.
Mają też platformę wymiany doświadczeń dla przedsiębiorców, z tego, co pamiętam.
*MŚP - małe i średnie przedsiębiorstwa
mam płytkę "Małą księgowość" program do prowadzenia księgowości dla małych i średnich firm
z 2007 roku niestety