Dyniowate stanowią sporą i ciekawą grupę, do której należą dynie, cukinie, kabaczki, melony, arbuzy, ogórki, patisony... Wszystko to można z powodzeniem uprawiać w Polsce, oczywiście dobierając konkretne odmiany do lokalnych warunków. Zachęcam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
W tym roku po raz pierwszy posiałam u siebie melony i arbuzy i jestem pozytywnie zaskoczona plonami. Kupując nasiona kierowałam się głównie dlugością okresu wegetacji. Melony rosły i owocowały bez problemu, podobnie arbuzy. Dynie uprawiam od lat, z roku na rok powiększając ilość sprowadzanych odmian. W tym roku po raz pierwszy posiałam patisony. Znałam je już wcześniej, kupowałam owoce na targu, ale swoje uprawy to coś zupełnie innego. Można zrywać maleńkie owoce, które sa najsmaczniejsze i jeść je ze skórką. Patisony podbiły w tym roku moje serce. Dodawane do duszonych dań bardzo mi smakują, bo zostają chrupkie.
Komentarz
Patisony to smak mojego dziecinstwa. Rodzice bardzo duzo mieli ich na działce!!!
Uwielbiam, a od kilku lat juz ich nie jadlam... od 2 miesiecy chodza za mna... mmmmm
Nigdy nie kupowalam, nie wiem nawet, ze sa inne niz z jadalna i miekka
Moja tez!!!
Jeju ten smak dziecinstwa !!!
Maciejka, każda dynia jest jadalna, ale nie każda jest smaczna. bywają odmiany gorzkie. W tych małych jedzenia jest mało, a skórka zwykle twarda. Nie wiem, czy warto probówać.