Jutro na obiad zupka chińska o smaku grzybów i nuggetsy z biedrony Nie zdążyłam sobie nic na dyżur przygotować, a bufet w szpitalu zamknęli z oszczędności. Dopcham kanapkami i kawą
Przyznam sie ze odkąd stosuje jarzynkę z jarzyn z solą to mi sie jezyk wyczulil na chemikalia... Z coraz wiekszym trudem pewne rzeczy zjadam.
Ale moje dzieci zjadają tyle, ze juz nic prawie nie idzie do zamrozenia (garnki mam za małe???) wiec kupuje takie badziewia na czarną godzinę znowu.....
Ja znam inna, równie pyszną-ale do sałaty używa się tylko makaronu: -makaron z 1-2 zupek (w zależności od ilości pozostałych składników) -piersi kurczaka -pekinka -cebula -migdały (płatki, słupki)+ sezam+pestki dyni (ew.słonecznika)
składniki na sos: brązowy cukier, oliwa, sół, pieprz, zioła itp.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę,posolić i popieprzyć, uśmażyc Pekinkę pokroić, cebulę też. Migdały podprazyć na suchej patelni.Dodać sezam (nie może się spalić).Makaron pokruszyć.
Wszystko wymieszać, polać sosem-ma być wyraźnie słodki z posmakiem słonawo-orientalnym
Ja dodaję jeszcze olej sezamowy.
Makaron zmięknie pod wpływem wilgoci. Sałatka jest pyszna
ja wieksze ilosci.... 5 zupek chinskich ( najlepiej vifon kurczak ostry), jablka z 4,4 ogorki kiszone, groszek z marchewka z 2 -3 sloje, kukurydza,4 jaja majonez... czyli w zasadzie tradycyjna z zupkami zamiast ziemniakow... mniaaaam
Komentarz
robiłam podobną na posiady ze znajomymi gdy jeszcze nie mieliśmy w kuchni nic oprócz czajnika elektrycznego
|)
Nie zdążyłam sobie nic na dyżur przygotować, a bufet w szpitalu zamknęli z oszczędności.
Dopcham kanapkami i kawą
-makaron z 1-2 zupek (w zależności od ilości pozostałych składników)
-piersi kurczaka
-pekinka
-cebula
-migdały (płatki, słupki)+ sezam+pestki dyni (ew.słonecznika)
składniki na sos: brązowy cukier, oliwa, sół, pieprz, zioła itp.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę,posolić i popieprzyć, uśmażyc
Pekinkę pokroić, cebulę też.
Migdały podprazyć na suchej patelni.Dodać sezam (nie może się spalić).Makaron pokruszyć.
Wszystko wymieszać, polać sosem-ma być wyraźnie słodki z posmakiem słonawo-orientalnym
Ja dodaję jeszcze olej sezamowy.
Makaron zmięknie pod wpływem wilgoci.
Sałatka jest pyszna
Czego nie wiecie o zupkach w proszku?
Tego nie wiecie o zupkach w proszku
HIT 2012: Niesamowite wrażenie robi zestawienie dwóch nagrań - tego, jak ludzki żołądek trawi zupkę chińską, a jak trawi rosół z makaronem domowej roboty. Lepiej sprawdź, zanim zjesz
HIT 2012: Niesamowite wrażenie robi zestawienie dwóch nagrań - tego, jak ludzki żołądek trawi zupkę chińską, a jak trawi rosół z makaronem domowej roboty. Lepiej sprawdź, zanim zjesz