Macie pomysł skąd wziąć większą ilość kartonów? (do przeprowadzki potrzebuję). Zdobycie ich w sklepach okazało się mało skuteczne. Może ktoś z Was ma sklep albo coś? Albo jakieś kartonowe wskazówki?
@Haku, mamy. Na przeciwko nas jest sklep muzyczny i tam codziennie są góry kartonów. Zapytam, co oni z tymi kartonami robią.
Jak my sie przeprowadzaliśmy podjechaliśmy do Janek, do JYSK-u i dostaliśmy taką ilość kartonów, że wystarczyło dla naszej ósemki i dla przyjaciół, którzy tez się wtedy przeprowadzali.
Potrzebowałam dużego kartonu na rower. Umówiłam się w Decatlonie (telefonicznie), że mi odłożą i że się zgłoszę po niego tuż po otwarciu sklepu.
Można też kartony kupować (np. w IKEI). Mają tam zgrabne pudełka po 1,99, takie jak pudełka po ryzach papieru, z przykrywką i otworami po bokach do przenoszenia.
Te kartony mi się w wielu domowych sytuacjach przydają, są stosunkowo tanie. Ale ogólnie to uważam, że nie warto kupować kartonów na samą przeprowadzkę.
wszystkie okoliczne hipermarkety zgniatają. W sklepach dookoła kilka mi obiecali, ale mało generalnie mamy. Kiedyś braliśmy z Hali Banacha, teraz nic tam nie było - no mogiła normalnie trzeba by kupić w ikea za 15zł za 2 szt
@apowojku - zapytaj, podjedziemy gdzie trzeba! A w Jysku poprosiliście sprzedawców czy jak?
@Amica (cyt.)Ale ogólnie to uważam, że nie warto kupować kartonów na samą przeprowadzkę.
Zależy od sytuacji. Profesjonalne kartony są bardzo wytrzymałe i mają solidne uszy do noszenia, tak że można je naładować maksymalnie nie martwiąc się czy dno się oberwie. My właśnie teraz przenosimy się do innego domu tymczasowo, więc kartony będą jeszcze raz używane. A potem można je po prostu odsprzedać.
A jakieś markety osiedlowe niewielkie? Jak Teściowa się przeprowadzała, to poszłyśmy do pobliskiego marketu i dostałyśmy pudła po alkoholu na ten przykład...
wszystkie okoliczne hipermarkety zgniatają. W sklepach dookoła kilka mi obiecali, ale mało generalnie mamy. Kiedyś braliśmy z Hali Banacha, teraz nic tam nie było - no mogiła normalnie trzeba by kupić w ikea za 15zł za 2 szt
@apowojku - zapytaj, podjedziemy gdzie trzeba! A w Jysku poprosiliście sprzedawców czy jak?
tak w JYSKu zagadaliśmy ze sprzedawcami, mąż podjechał od zaplecza i dali nam w takim wieeelkim worze poskładane pudełka.
W tym muzycznym to oni szaleją z pudłami rano, chyba. Zapytam.
Haku, a na kiedy potrzebujecie? ja takie niewielkie - po papierze xero i jakichś paluszkach mogłabym w szkole odłożyć. Małe są, ale przynajmniej łatwo je nosić ;-) (włączyli mnie do sieci-coraz szybciej im to idzie!)
Komentarz
sklepy już brykietuja... więc ciężko
szukaj w zakladach - tam moze szybciej...
albo wbij się na zaplecze do hipermarketa jakiego
Ja w ten sposób też część kartonów do przeprowadzki zdobyłam, resztę niestety musiałam dokupić w specjalnym sklepie, który posiada takie utensylia.
Można też kartony kupować (np. w IKEI). Mają tam zgrabne pudełka po 1,99, takie jak pudełka po ryzach papieru, z przykrywką i otworami po bokach do przenoszenia.
Te kartony mi się w wielu domowych sytuacjach przydają, są stosunkowo tanie. Ale ogólnie to uważam, że nie warto kupować kartonów na samą przeprowadzkę.
W sklepach dookoła kilka mi obiecali, ale mało generalnie mamy.
Kiedyś braliśmy z Hali Banacha, teraz nic tam nie było - no mogiła normalnie trzeba by kupić w ikea za 15zł za 2 szt
@apowojku - zapytaj, podjedziemy gdzie trzeba!
A w Jysku poprosiliście sprzedawców czy jak?
(cyt.)Ale ogólnie to uważam, że nie warto kupować kartonów na samą przeprowadzkę.
Zależy od sytuacji. Profesjonalne kartony są bardzo wytrzymałe i mają solidne uszy do noszenia, tak że można je naładować maksymalnie nie martwiąc się czy dno się oberwie. My właśnie teraz przenosimy się do innego domu tymczasowo, więc kartony będą jeszcze raz używane. A potem można je po prostu odsprzedać.
Ok - idziemy niedługo na żer, jak Fela się obudzi