Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Szukam przepisu na buraczki

edytowano grudzień 2012 w Kuchnia
Był na forum przepis na frytki buraczkowe pieczone z czosnkiem. Ale nie pamiętam kto podawał i w którym oftopie ;) No i nie pamiętam szczegółów.

Przyznawać się szybciutko kto to robi!

W wątku o przepisach AniD ni ma :(

Komentarz

  • Ha.
    Ale pieczone...?
    To jednak nie ja. 
    Pieczone robi moja Mama, ale bez czosnku. :D
  • No na razie stoją w kolejce do piekarnika i już pachną obłędnie :D
  • Mus burakowy:
    2 średnie buraki zmielić na papkę dodać 1,5 łyżki śmietany, 1 lub 1,5 łyżki mascarpone, ocet, czosnek w proszku, ew. Sól i pieprz.( według smaku)
    Dać do małych pojemników i zostawić 2-3 godziny w lodówce.
    Osobiście udekorowałam zjajeczkiem przepiórczym + pietruszkę.
    Mmmm... Lecker lecker!Nawet dzieci lubiom
    :)
  • Przepraszam, ja nie w temacie tylko tytuł przeczytałam?
    :\">
    A frytki burakowe z surowych buraków się robi?
  • o to samo miałam zapytać :-)
  • i tylko 40 min im wystarczy?

    aż spróbuję jutro

  • Jak drobno pokroisz, to wystarczy.
  • ... buraczki pieczone w całości, nadziewane chrzanem. Wydawało mi się, że gdzieś widziałam przepis. Pamięta ktoś?
  • Czy kuleżanka widzi tytuł wywłątka, hę? Że ja BURACZKI nadziać chrzanem pragnę? ;)

    No i mi smaka narobiłaś, szlag.
  • Szukam dalszych inspiracji buraczkowych ;)

    Zrobiliśmy już:
    zupę buraczkową
    buraczki pieczone
    buraczki na parze
    sok z kiszonych buraków
    placki z buraków
    buraczki na ciepło, z jabłkiem i śmietaną
    risotto z buraczkami

    i nadal mamy dużo buraków ;)

    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

  • W słoiki (litrowe) to pakuję buraczki ugotowane i przetarte (trochę posolone) - potem przez całą zimę jem zasmażane z cebulką.
    Doraźnie robimy jeszcze:
    *sałatkę z buraków, gotowanej fasoli, zieleniny (pietruszka, szczypiorek) i majonezu czosnkowego
    *carpaccio z buraków - buraki upiec, pokroić w cieniutkie plasterki, rozłożyć na półmisku tak, żeby trochę na siebie nachodziły i pokryły cały półmisek, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką (niedużo, żeby zielone nie było), prażonym słonecznikiem oraz spryskać oliwą i octem balsamicznym. Zostawić chwilę do przegryzienia.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.