Mus burakowy: 2 średnie buraki zmielić na papkę dodać 1,5 łyżki śmietany, 1 lub 1,5 łyżki mascarpone, ocet, czosnek w proszku, ew. Sól i pieprz.( według smaku) Dać do małych pojemników i zostawić 2-3 godziny w lodówce. Osobiście udekorowałam zjajeczkiem przepiórczym + pietruszkę. Mmmm... Lecker lecker!Nawet dzieci lubiom
Zrobiliśmy już: zupę buraczkową buraczki pieczone buraczki na parze sok z kiszonych buraków placki z buraków buraczki na ciepło, z jabłkiem i śmietaną risotto z buraczkami
W słoiki (litrowe) to pakuję buraczki ugotowane i przetarte (trochę posolone) - potem przez całą zimę jem zasmażane z cebulką. Doraźnie robimy jeszcze: *sałatkę z buraków, gotowanej fasoli, zieleniny (pietruszka, szczypiorek) i majonezu czosnkowego *carpaccio z buraków - buraki upiec, pokroić w cieniutkie plasterki, rozłożyć na półmisku tak, żeby trochę na siebie nachodziły i pokryły cały półmisek, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką (niedużo, żeby zielone nie było), prażonym słonecznikiem oraz spryskać oliwą i octem balsamicznym. Zostawić chwilę do przegryzienia.
Komentarz
2 średnie buraki zmielić na papkę dodać 1,5 łyżki śmietany, 1 lub 1,5 łyżki mascarpone, ocet, czosnek w proszku, ew. Sól i pieprz.( według smaku)
Dać do małych pojemników i zostawić 2-3 godziny w lodówce.
Osobiście udekorowałam zjajeczkiem przepiórczym + pietruszkę.
Mmmm... Lecker lecker!Nawet dzieci lubiom
">
A frytki burakowe z surowych buraków się robi?
i tylko 40 min im wystarczy?
aż spróbuję jutro
Zrobiliśmy już:
zupę buraczkową
buraczki pieczone
buraczki na parze
sok z kiszonych buraków
placki z buraków
buraczki na ciepło, z jabłkiem i śmietaną
risotto z buraczkami
i nadal mamy dużo buraków
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Doraźnie robimy jeszcze:
*sałatkę z buraków, gotowanej fasoli, zieleniny (pietruszka, szczypiorek) i majonezu czosnkowego
*carpaccio z buraków - buraki upiec, pokroić w cieniutkie plasterki, rozłożyć na półmisku tak, żeby trochę na siebie nachodziły i pokryły cały półmisek, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką (niedużo, żeby zielone nie było), prażonym słonecznikiem oraz spryskać oliwą i octem balsamicznym. Zostawić chwilę do przegryzienia.