Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wartościowe książki dla dzieci

edytowano kwietnia 2022 w Ogólna
Szukałam takiego wątku i nie znalazłam...

Myślę, że warto zebrać tu książki, które nie tylko są miłe, ale i WARTOŚCIOWE : uczą właściwych postaw moralnych, patriotycznych, społecznych.

Gorąco proszę by przy tytule podawać dla jakiego wieku są przeznaczone.

Nasze (może bardziej chłopięce) pozycje:

DZIECI LWOWA Helena Zakrzewska - jak syn wyrobiony w słuchaniu to i 7latek może być. Nasz 10-latek płakał przy tym.
image

IQBAL D'Adamo Francesco
- o wyzysku pakistańskich dzieci. Spokojnie od 9-10 lat. Przed przeczytaniem wyjaśniłam synowi sytuację społeczna by była klarowna. Trzeba zwrócić uwagę, że książka oparta jest na faktach.

Iqbal Masih - dwunastoletni chłopiec z Pakistanu na
całym świecie stał się symbolem walki przeciwko wyzyskiwaniu dzieci w
pracy, ale też symbolem walki o godność dziecka, o wolność, o
człowieczeństwo… Jedyny miał nadzieję, wolę walki, nie dał się zgnieść systemowi, narażał swe życie dla innych i... jedyny był chrześcijaninem.

Poruszająca prawdziwa historia życia Iqbala, którą czyta się z zapartym tchem, niejednokrotnie roniąc łzy wzruszenia.
image

MRÓWKA ANDY dla młodszych dzieci
image

I oczywiście W PUSTYNI I W PUSZCZY - do dziś mnie wzrusza dialog Stasia z Mahdim gdy nie zaparł się wiary. :-)

Dla niedużych dziewczynek mam deficyt... Dużo jest ładnych książek, ale... tylko ładnych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.