Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

sposoby na warzywa i owoce

edytowano stycznia 2013 w Kuchnia
Jeśli był już gdzieś taki wątek, to proszę, przekierujcie mnie. 

Mam problem z jedzeniem owoców i warzyw, szczególnie surowych, ale nie tylko.  Tzn. oczywiście jak gotuję to używam, ale jakoś mam poczucie, że to mało... Co do surowych to przegryzanie "w między czasie" w ogóle mi nie wychodzi. Chyba, że M mi wciśnie do ręki obrane i pokrojone podczas naszych rozgrywek gier planszowych ;)

Szukam pomysłów i inspiracji, jak wprowadzić je do codziennego jadłospisu. 

Dlatego dziewczyny (i chłopaki oczywiście też) wrzucajcie pomysły na jakieś surówki, sałatki, dania jednogarnkowe, zapiekanki i inne warzywno - owocowe, które Wam przyjdą do głowy. 

Komentarz

  • edytowano stycznia 2013
    * jabłka zawsze dodaje do surówki z kiszonej kapusty + utarta marchew


    * czerwona kapusta zblanszowana (po poszatkowaniu oczywiście) + kilka jabłek w kosteczke + pomarańcze w kosteczkę + zaparzone wrzątkiem rodzynki. Jako dip do tego odrobina śmietany i majonezu, pół na pół - ale naprawdę malutko.
  • * kapusta pekińska + brzoskwinie + jabłka + śmietana
  • kurczak w kostkę na patelni (nawet bez oleju do tego duuużo cebuli i marchew w półplasterkach, może być papryka, seler inne warzywa, generalnie więcej warzyw niż mięsa - u nas dzieci to jedzą z apetytem

    i coś od czego jestem uzależniona przez większą część roku - pomidory, papryka, cebula polane łyżeczką oliwy z oliwek i octem balsamicznym, albo nawet same mogą być, można dodać też fety
  • * Marchewka w plasterkach duszona na maśle/oliwie z sezamem
  • brukselka gotowana na parze - mniamm

    sałatka warstwowa - brokuły, pomidory, jajka, feta, na wierzch sos majonezowo śmietanowy
  • Polecam wątek z przepisami AniD.
  • Najlepsze przepisy w sieci, posortowane wg warzyw/owocow (po prawej stronie), bardzo czesto korzystam:
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/zielony_srodek.html
  • jesienią nasuszyliśmy spadów od sąsiada... teraz robią furrorę
  • Mam trochę to bede wklejac.
  • dawałem Tobie?
  • Salatka z młodego fenkula
    Na plasterki fenkula dać czerwony pomarancz z segmentami i posolic,popieprzyc i winegret i oliwa i tyle.

    Baklazan posolic(plasterki) z oliwa i ma grill.Do tego dodać fete zmiazdzona z czosnkiem -pycha!

    Grilowany melon z salatka z melonem i ogorkiem(kulki) z serem kozim,z oliwa,sokiem z cytryny i kabanos pociety podsmazony i świeża kolendra.

    Salatka z buraczkow-upiec4 buraki obrać i poskroic w duża kostkę dodać segmenty pomarańczy z sokiem dodać orzechy laskowe bez skórki podpieczone i oliwe i grubo parmezan.


    Marokańska sałatka z ciecierzycy
    2 porcje jako danie główne lub 4 jako dodatek. Można ja przygotować z wyprzedzeniem i przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce.

    Składniki:
    100 g brązowego ryżu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki wody
    1 średnia cebula, pokrojona w plasterki,
    1 por, pokrojony w plasterki, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    1 łyżeczka mielonego kminu
    ½ łyżeczki mielonej kolendry
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    400g ciecierzycy z puszki, osączonej i przepłukanej zimną wodą
    50 g mrożonego zielonego groszku
    sok z cytryny
    2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
    50g liści młodego szpinaku

    Sposób przygotowania:
    Ryż wsypać do średniego garnka napełnionego zimną wodą i zagotować. Przykryć i bardzo wolno gotować przez 20-25 minut lub aż będzie miękki. W tym czasie w średniej patelni rozgrzać oliwę z wodą, wrzucić cebulę i por i delikatnie smażyć przez 8 minut. Domieszać czosnek i przyprawy, a następnie smażyć przez dalsze 2 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż odcedzić i przepłukać z zimną wodą. Ryż i usmażone przyprawy przełożyć do dużej miski. Dodać ciecierzycę, groszek, sok z cytryny i świeżą kolendrę. Wymieszać. Rozłożyć liście szpinaku na talerzach, a na nich umieścić porcje sałatki.

    Zupa z soi i zielonego groszku (2 porcje)

    Składniki:
    dwie saszetki zupy miso lub kostki bulionowe
    2 (40 g) szczypiory
    2 łodygi selera naciowego
    125g mrożonych ziaren soi
    125g mrożonego zielonego groszku
    garść świeżych liści mięty

    Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Zupę miso umieścić w średnim garnku i zalać 500 ml wrzątku. Umieścić garnek na dużym ogniu i doprowadzić zupę miso do wrzenia. W tym czasie pokroić szczypior i seler w cienkie plasterki. Zielony czubek szczypioru i garstkę selera zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do gotującej się zupy. Odważyć potrzebne ilości soi i groszku i wrzucić do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i wówczas dodać miętę. Nakryć garnek pokrywką i zostawić na bardzo małym ogniu na 4 minuty. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Nalać do dwóch misek, posypać szczypiorem i selerem, po czym podawać. Uwaga: jeśli miksujesz zupę w szklanym lub plastikowym naczyniu miksera albo robota kuchennego, musisz ją najpierw nieco ostudzić.

    Przepraszam za gramatyke ale mam w tel te przepisy bo czasem cos zobaczę i od razu pisze.



  • pomidor + awokado + oliwa + ocet balsamiczny + sól (można też dodać ewentualnie cebulę albo czosnek)


    salatka warstwowa:

    - ogorki kiszone
    - kukurydza
    - papryka czerwona
    - fasolka czarna (ewentualnie taka ciemnoczerwona) - z puszki lub mozna samemu ugotowac
    - sloiczek selera z ananasem
    - szynka pokrojona w kosteczke
    - eentualnie pomidory
    - 3-4 jajka ugotowane na twardo
    - biala czesc pora, sparzona po pokrojeniu
    - tarty zolty ser
    - majonez
    - sol, pieprz

    Ukladac warstwami, co druga warstwe dac 2-3 lyzki majonezu. Bardzo ladnie sie prezentuje w szklanej przezroczystej salaterce. Mozna ewentualnie niektóre warstwy dac dla koloru 2 razy.
  • sałatka warzywna z kaszą kuskus:
    (w wersji zdrowszej można zastąpić kuskus kaszą jaglaną)

    - 25 dag kaszy kuskus (przyrzadzic wg przepisy na opakowaniu)
    - mały słoik czarnych oliwek
    - puszka kukurydzy
    - puszka czerwonej fasoli
    - 6 pomidorów
    - 6 ogorków kiszonych
    - duzy zielony ogorek
    - sol, pieprz, natka
    - majonez, moze byc polaczony z jogurtem naturalnym

    Kasze ostudzic, dodac warzywa pokrojone w kostkę, wymieszac z majonezem. Ja do majonezu z jogurtem dodaje czasem sos tysiaca wysp, też wychodzi bardzo smacznie.
  • korolowa sałatka warzywna - swietnie nadaje sie jako jarzynka do obiadu i bardzo efektownie się prezentuje:

    - ugotowana róza brokułów
    - puszka kukurydzy
    - kilka pomidorów

    sos:
    - kilka łyżek oliwy
    - sok z połowki cytryny
    - kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    - sól, pieprz

    wystudzone brokuły podzielić na małe różyczki, dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory, polać sosem
  • inna kolorowa sałatka, do tego bardzo prosta w przygotowaniu:

    - opakowanie rukoli (lub roszponki lub szpinaku o drobnych lisiach)
    - słoiczek czosnku marynowanego
    - sloik suszonych pomidorów
    - oliwa, sól, pieprz, ewentualnie można skropić sokiem z cytryny
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.