Jeśli był już gdzieś taki wątek, to proszę, przekierujcie mnie.
Mam problem z jedzeniem owoców i warzyw, szczególnie surowych, ale nie tylko. Tzn. oczywiście jak gotuję to używam, ale jakoś mam poczucie, że to mało... Co do surowych to przegryzanie "w między czasie" w ogóle mi nie wychodzi. Chyba, że M mi wciśnie do ręki obrane i pokrojone podczas naszych rozgrywek gier planszowych
Szukam pomysłów i inspiracji, jak wprowadzić je do codziennego jadłospisu.
Dlatego dziewczyny (i chłopaki oczywiście też) wrzucajcie pomysły na jakieś surówki, sałatki, dania jednogarnkowe, zapiekanki i inne warzywno - owocowe, które Wam przyjdą do głowy.
Komentarz
* czerwona kapusta zblanszowana (po poszatkowaniu oczywiście) + kilka jabłek w kosteczke + pomarańcze w kosteczkę + zaparzone wrzątkiem rodzynki. Jako dip do tego odrobina śmietany i majonezu, pół na pół - ale naprawdę malutko.
i coś od czego jestem uzależniona przez większą część roku - pomidory, papryka, cebula polane łyżeczką oliwy z oliwek i octem balsamicznym, albo nawet same mogą być, można dodać też fety
sałatka warstwowa - brokuły, pomidory, jajka, feta, na wierzch sos majonezowo śmietanowy
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/zielony_srodek.html
Na plasterki fenkula dać czerwony pomarancz z segmentami i posolic,popieprzyc i winegret i oliwa i tyle.
Baklazan posolic(plasterki) z oliwa i ma grill.Do tego dodać fete zmiazdzona z czosnkiem -pycha!
Grilowany melon z salatka z melonem i ogorkiem(kulki) z serem kozim,z oliwa,sokiem z cytryny i kabanos pociety podsmazony i świeża kolendra.
Salatka z buraczkow-upiec4 buraki obrać i poskroic w duża kostkę dodać segmenty pomarańczy z sokiem dodać orzechy laskowe bez skórki podpieczone i oliwe i grubo parmezan.
Marokańska sałatka z ciecierzycy
2 porcje jako danie główne lub 4 jako dodatek. Można ja przygotować z wyprzedzeniem i przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Składniki:
100 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki,
1 por, pokrojony w plasterki, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego cynamonu
400g ciecierzycy z puszki, osączonej i przepłukanej zimną wodą
50 g mrożonego zielonego groszku
sok z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
50g liści młodego szpinaku
Sposób przygotowania:
Ryż wsypać do średniego garnka napełnionego zimną wodą i zagotować. Przykryć i bardzo wolno gotować przez 20-25 minut lub aż będzie miękki. W tym czasie w średniej patelni rozgrzać oliwę z wodą, wrzucić cebulę i por i delikatnie smażyć przez 8 minut. Domieszać czosnek i przyprawy, a następnie smażyć przez dalsze 2 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż odcedzić i przepłukać z zimną wodą. Ryż i usmażone przyprawy przełożyć do dużej miski. Dodać ciecierzycę, groszek, sok z cytryny i świeżą kolendrę. Wymieszać. Rozłożyć liście szpinaku na talerzach, a na nich umieścić porcje sałatki.
Zupa z soi i zielonego groszku (2 porcje)
Składniki:
dwie saszetki zupy miso lub kostki bulionowe
2 (40 g) szczypiory
2 łodygi selera naciowego
125g mrożonych ziaren soi
125g mrożonego zielonego groszku
garść świeżych liści mięty
Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Zupę miso umieścić w średnim garnku i zalać 500 ml wrzątku. Umieścić garnek na dużym ogniu i doprowadzić zupę miso do wrzenia. W tym czasie pokroić szczypior i seler w cienkie plasterki. Zielony czubek szczypioru i garstkę selera zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do gotującej się zupy. Odważyć potrzebne ilości soi i groszku i wrzucić do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i wówczas dodać miętę. Nakryć garnek pokrywką i zostawić na bardzo małym ogniu na 4 minuty. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Nalać do dwóch misek, posypać szczypiorem i selerem, po czym podawać. Uwaga: jeśli miksujesz zupę w szklanym lub plastikowym naczyniu miksera albo robota kuchennego, musisz ją najpierw nieco ostudzić.
Przepraszam za gramatyke ale mam w tel te przepisy bo czasem cos zobaczę i od razu pisze.
- ogorki kiszone
- kukurydza
- papryka czerwona
- fasolka czarna (ewentualnie taka ciemnoczerwona) - z puszki lub mozna samemu ugotowac
- sloiczek selera z ananasem
- szynka pokrojona w kosteczke
- eentualnie pomidory
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- biala czesc pora, sparzona po pokrojeniu
- tarty zolty ser
- majonez
- sol, pieprz
Ukladac warstwami, co druga warstwe dac 2-3 lyzki majonezu. Bardzo ladnie sie prezentuje w szklanej przezroczystej salaterce. Mozna ewentualnie niektóre warstwy dac dla koloru 2 razy.
- 25 dag kaszy kuskus (przyrzadzic wg przepisy na opakowaniu)
- mały słoik czarnych oliwek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 6 pomidorów
- 6 ogorków kiszonych
- duzy zielony ogorek
- sol, pieprz, natka
- majonez, moze byc polaczony z jogurtem naturalnym
Kasze ostudzic, dodac warzywa pokrojone w kostkę, wymieszac z majonezem. Ja do majonezu z jogurtem dodaje czasem sos tysiaca wysp, też wychodzi bardzo smacznie.
- ugotowana róza brokułów
- puszka kukurydzy
- kilka pomidorów
sos:
- kilka łyżek oliwy
- sok z połowki cytryny
- kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
- sól, pieprz
wystudzone brokuły podzielić na małe różyczki, dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory, polać sosem
- opakowanie rukoli (lub roszponki lub szpinaku o drobnych lisiach)
- słoiczek czosnku marynowanego
- sloik suszonych pomidorów
- oliwa, sól, pieprz, ewentualnie można skropić sokiem z cytryny