@mańka, zrobiłam wczoraj ciasteczka, suuuper pyszne. Mam jednak pytanie, moje wyszły bardzo twarde. To tak ma być? Mieszałam mąkę pszenna pół na pół razowa i 650-tkę.
@mańka, zrobiłam wczoraj ciasteczka, suuuper pyszne. Mam jednak pytanie, moje wyszły bardzo twarde. To tak ma być? Mieszałam mąkę pszenna pół na pół razowa i 650-tkę.
@blaekie obstawiam się, że zawiniła mąka żytnia.Ona jest wodożerna.Przy żytniej trzeba więcej wody.
A co zrobić żeby boki tarty nie odpadły? I w tej na slono i na ssłodko brzegi zjrchaly do srodka i nadzienie mi wycieknie:/
@uJa może w zbyt niskiej temperaturze piekłaś? Spód na tartę najlepiej wrzucać do nagrzanego piekarnika i piec w 200-220 stopniach. A jeśli nie ,to może zbyt dużo tłuszczu w stosunku do mąki (albo na odwrót zbyt mało mąki w stosunku do tłuszczu ).
A co zrobić żeby boki tarty nie odpadły? I w tej na slono i na ssłodko brzegi zjrchaly do srodka i nadzienie mi wycieknie:/
Ja robie w ten sposób, że ciasto "wyciagam" ponad brzeg aż się niemal na drugą stronę zawinie . Te brzegi się szybciej przypieką wiec je potem obcinam (lub ukruszam) i dopiero potem zapiekanka z nadzieniem. Kiedyś próbowałam z taką hand made "obręczą " z folii aluminiowej
@blaekie o matko,jedno myślę drugie piszę.No tak tak, o razową mi chodziło.Ona tak samo jak żytnia,wciąga więcej wody.Ale jeśli nie to ,to może być też zbyt wysoka temperatura i cukier zbyt mocno skarmelizował.
ps.@uJa a jeszcze mi tak do głowy przyszło...Ty foremkę tak po prostu wyłożyłaś czy przyklejałaś boki do blaszki? Zawsze przyklejam boki palcem wskazującym,raz przy razie ,dookoła blaszki i jeszcze nigdy mi nie spłynęły.Może to jest klucz?
moja obecnie ulobiona tarta jest tarta ze szparagami. Zjadłam jej tyle ze później 5 dni chorowałam. Nie mniej na podpieczone ciasto daje podgotiwane, zielone szparagi, szynkę parmeńska drobno pokrojona, liście szpinaku i zalewam jajkiem rozbeltanym ze smiatna. Pieprze, podsypuje jakimś fajnym twardym serem i piekę. Pyszne.
fajna tez z łososiem wędzonym, burakiem i kozim serem lub feta. Do tego szpinak. Zalewa jak wyżej. Burak musi być upieczony i pokrojony cieniutki. Tez super.
spróbuj tej ze szparagami, a jak nie dostaniesz szparagów to zastąp brokułem. Trz będzie pyszne! Ta z łososiem i burakami to już taka bardziej specyficzna jest. A na słodko tez lepubie ale nabardziej z budyniem, jakimś owocem świeżym i odrobina galaretki.
Komentarz
będzie smaczna?
Ja tak robilam ale podpieczonego nie chowałam do lodówki żeby nie zmiękło
@uJa może w zbyt niskiej temperaturze piekłaś?
Spód na tartę najlepiej wrzucać do nagrzanego piekarnika i piec w 200-220 stopniach.
A jeśli nie ,to może zbyt dużo tłuszczu w stosunku do mąki (albo na odwrót zbyt mało mąki w stosunku do tłuszczu ).
Kiedyś próbowałam z taką hand made "obręczą " z folii aluminiowej
ps.@uJa a jeszcze mi tak do głowy przyszło...Ty foremkę tak po prostu wyłożyłaś czy przyklejałaś boki do blaszki?
Zawsze przyklejam boki palcem wskazującym,raz przy razie ,dookoła blaszki i jeszcze nigdy mi nie spłynęły.Może to jest klucz?
Może to zależy od piekarnika albo od naczynia?
do tego bita śmietana i kawusiaa......
wiesz, nałóg
a te łzy to nie z powodu uzależnienia, tylko tego,że nie mam towarzystwa do kawy
e.
Tarta z borówkami była pyszna
Zapieczone borówki, to zdecydowanie mój smak