Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

ciastolina - przepis

edytowano lutego 2013 w Pomagajmy sobie
Nie mogę znaleźć stosownego wątku, więc zakładam nowy. Przepis sprawdzony.
Masa jest rewelacyjna.

Składniki

2 szkl maki

1 szkl soli

2 szkl cieplej wody

2 lyzki oleju

1 lyzka kwasku cytrynowego

Wymieszac w garnku.Podgrzewac na malym ogniu, nieprzerywajac
mieszania.

Najlepiej mieszac drewniana lyzka albo trzepaczka.

Masa powinna wyraznie zgęstnieć. Będzie gotowa kiedy uzyska
konsystencje puree zmieniaczanego a urwany kawalek nie będzie kleil się do
palcow.

Pozostawic do ostygniecia.

Ciepla ciastoline wyrabiac na stolnicy. Im dłużej, tym
będzie bardziej elastyczna(3-5 min)

Podzielic, dodac barwniki (szczyptę!). Przechowywac w
szczelnie zamkniętych pojemnikach.


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.