Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

domowe batoniki muesli i ciasteczka pełnoziarniste

edytowano lutego 2013 w Kuchnia
Czy ktoś ma może przepis na domowe batoniki z płatkami, ziarnami, rodzynkami itp. albo na ciasteczka pełnoziarniste z różnymi dodatkami? Najlepiej bez cukru? Byliśmy niedawno z synkiem w warszawskiej fundacji Sto Pociech, tam były do kupienia takie pyszności. Chętnie bym spróbowała zrobić w domu, tylko przepisu brak :(

Komentarz

  • :-j :-j :-j
  • @AB, dzięki, chyba jutro "zmałpię"
  • Przepis na ciasteczka owsiane 
    250 g płatków owsianych
    100 g margaryny/masła
    60 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    jedno opakowanie cukru waniliowego
     1/2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
    2-3 jaja
    szczypta soli
    garść słonecznika łuskanego lub posiakane orzechy
    garść śliwek suszonych lub rodzynek
    można dodać wiórki kokosowe, ale u nas jest alergia na orzechy, więc nie dodaję ich.

     Rozpuszczamy margarynę na patelni, na to wsypujemy płatki owsiane, prażymy je aż lekko się ze złocą. Wyłączamy gaz i wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił. W międzyczasie sparzamy śliwki/rodzynki, śliwki siekamy na małe kawałki. Przesypujemy płatki do miski, w drugiej misce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy płatki, mieszamy i dodajemy jaja. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciastka, pieczemy 16 min w piecyku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
  • Dorunia, dziekuje. Znalazłam w watku o pieczywie bezglutenowym Twoj przepis na batoniki bezglutenowe, pozwole sobie tu skopiowac dla porzadku:

    Szklanka otrębów gryczanych, szklanka amarantusa ekspandowanego, 1/2 szklanki słonecznika, siemienia, sezamu, szklanka rodzynek. Wszystkie nasionka prażyłam na suchej patelni, na koniec dodałam sparzone rodzynki. Przesypałam do miski i zabrałam się za spoiwo - 100 g masła (ja użyłam margaryny), 6 łyżek cukru, 2 łyżki miodu. Rozpuściłam wszystko, potem wymieszałam z nasionkami i wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno łapkami wklepałam w blachę mazie i do lodówki, po godzince nadają się do krojenia.  
  • Ostatnio wypróbowałam takie batoniki (przepis na ok. 8 sztuk):

    - szklanka płatków owsianych górskich
    - pół szklanki suszonej żurawiny (dałam rodzynki zamiast, bo akurat nie miałam)
    - łyżka miodu
    - 250g słodkich jabłek (2 średnie sztuki)
    - łyżka soku z cytryny
    - pół łyżeczki soli
    - 0,25 szklanki ziaren słonecznika
    -0,25 szklanki płatków migdałowych

    Zurawine przelać wrzątkiem, następnie posiekać na drobne kawałki. Jablka utrzeć na tarce (drobne oczka). Dodać do rozdrobnionej żurawiny razem z solą, miodem i sokiem z cytryny oraz płatkami owsianymi. Dokładnie wymieszać i odłożyć pod przykryciem na noc do lodówki. 

    Następnego dnia uprażyć na patelni ziarna słonecznika, dodać migdały i jeszcze chwile prażyć. Całość wymieszać z przygotowaną wcześniej masą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie przycisnąć. Piec w 200 st. ok. 30 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygniecia, pokroić.

    Przepis skądś z Internetu, ale skąd dokładnie, to już nie pamiętam. Całkiem niezłe wyszły, chociaż nie były aż tak dobre, jak te z cukrem z Fundacji. 
  • w bezglutenowym wątku kiedyś były.
    Ja robię tak: rozgniatam banana(albo dwa) dodaję trochę miodu, oleju(ok.2 łyżek) i wsypuję tyle płątków i bakalii żeby mieć sklejone dobrze. Wykłądam na blaszkę na grubośc ok. 0,5 cm, ugniatam mocno i pieke do lekkiego zrumienienia. Kroję na batoniki. Pewnie można też upiec jako ciastka.
    zrobiłam podobnie, ale zamiast bananów dałam jabłka i 2 łyżki kakao - wyszły fajne miękkie
  • Jeszcze jeden pomysł na spoiwo wypróbowałam wczoraj - rozgotowane i zmiksowane daktyle. Dobre, ale jednak te z cukrem lepsze. :(

  • Ciasto owsiane (z płatków):

    Potrzebne składniki:

    - 200 g płatków owsianych rozdrobnionych, 170 g cukru, małe opakowanie jogurtu naturalnego (plus minus 180 g), 3 jajka, sok z cytryny (opcjonalnie)


    Jajka ubij z cukrem. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu i płatków. Możesz też dodać sok z cytryny.

    Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut. 

    Może się przyda. Robiłam w sobotę, jest ciekawe w smaku. 

  • Czyli spoiwem musi być albo cukier, albo miód albo ostatecznie te daktyle? Innych propozycji niet :( ?
  • polecam
    www.mojewypieki.com
    korzystałam wielokrotnie, super przepisy na ciasteczka
  • Zrobiłam wczoraj ciasteczka zbożowe z przepisu @Dorunia. Wyszły rewelacyjne! Dzięki za przepis - nigdy nie jadłam lepszych. :D
  • Ja robie ciastka z platkow owsianych (moga byc kazde inne) I jako spoiwo jest jajko. Platki I to co mam z bakalii wrzucam do miski, dodaje czasem cukier trzcinowy, ale jak duzo jest rodzynek I daktyli to I tak jest slodkie, do tego jajko I mieszma, potem formuje kulki lub plaskie ciastka, na blache z papierem do pieczenia I pieke w 180 stopniach ok 15 minut.
  • ostatnio w programie "wiem co jem" Bosackiej była taka propozycja:
    ugotowana kasza jaglana, płatki owsiane, rodzynki i inne bakalie wg uznania, jako spoiwo miód...może być wersja z kakao

    lepić kulki i piec w 180 st do zrumienienia
  • no lepiej jajko czy ubite bialko? chce chyba kokosanki zrobic ale inne tez mam : migdaly, rodzynki, orzechy do wylupania.... ma ktos sprawdzony na pyszne kokosanki? bo mi rozne wychodzily
  • Ja do ciastek z platkow dodawalam cale jajko, ale w sumie opcja z ubitym bialkiem to tez pomysl. Chodzi mi po glowie, zeby zrobic w formie batonikow dla dzieci, wiec moze wyprobuje w najblizszym czasie z piana.
  • ja robiłam z "moich wypieków", super proste, super szybkie.
    Także w wersji z płatkami owsianymi i tym, co się pod rękę nawinęło.
    http://www.mojewypieki.com/post/kokosanki-przepis-ii
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.