Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tort miętowy

edytowano lutego 2013 w Kuchnia
Pilnie dość potrzebuję sprawdzonego przepisu na taki tort. Będę wdzięczna przeogromnie! :)

Komentarz

  • Sprawdzonego? Nie mam.
    Ale przepis mogłabym wymyślić ;)
  • edytowano lutego 2013
    Coś tam wyguglałam.
    O np. taki - raczej nietrudny, choć z tych droższych: ;)
  • Olesia ale fajnie. Mam w sobotę urodziny pierworodnej i bestia nie chce tortu z jaglanki czy brokułów. Lubi bardzo jaglankę ale jakie oczy bidulka zrobiła jak jej taki tort zaproponowałam:)

    Może spodoba się jej miętowy:)

  • A czy musi być miętowo-czekoladowy? Nie lepiej użyć miętusów/miętówek?
  • @uJa - sprawdzony...? :)
  • Aaaaa...! Po prostu: "bierz i wybieraj!"...? :D
    Dzięki! :*
  • Te miętowe bezy z linku Uji sprawiają wrażenie smakowitych :D
  • Olesiu - wkleiłam bo pomyślałam że może znajdziesz tam inspirację na masę mietową
    ale widzę że nie bardzo :/ ale już nie usuwam :)
  • Jasne - ja znajdę na pewno, pytanie, czy moja koleżanka też - na chrzciny tortu szuka. :D
  • Robiłam tartę świerszcza z "Moje wypieki"-byłam nieco zawiedziona smakiem
  • No właśnie tam nie znajdziesz, bo nie ma nic ciekawego :)

    ale wydaje mi się że pomysł z bitą śmietaną a do niej wkruszoną miętową czekoladą jest fajny :)
    do tego biszkopt można nasączyć herbatą miętową.
  • Też w pierwszej chwili pomyślałam o herbacie, ale ten pomysł "z bezów" jet chyba lepszy - miętowe krople Herbapolu ;)
  • Wiedziałam, że jesteście niezawodne!!!
    Kopalnia pomysłów!!!
    :D

    Dzięki!!
  • edytowano lutego 2013
    Olesia
    Ja robiłam go w zeszłym roku z przepisu wielkiegożarcia, dałam pastylki miętowe

    Udał się, czekoladowy lekko miętowy, jak dla mnie za mało.
  • Bardzo, bardzo dziękuję!!!
  • Ja mam to , kiedyś robiłam dla 40-latka
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 70 g serka mascarpone
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • łyżka cukru waniliowego
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/2 filiżanki syropu barmańskiego – miętowego
    1. 20 ml śmietanki odlewamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
    2. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na sam koniec dodajemy żelatynę, a następnie ostrożnie dodajemy syrop miętowy (jego kolor pięknie zabarwi krem).
    3. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
     
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.