Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

KOPER, KOPER, KOPER...

edytowano maja 2013 w Kuchnia
Mam go mnóstwo! Pewnie kilkaset peczkow. Pomroze, ale cos warto zjesc na biezaco. Dodaje do salatek i innych potraw... Co jeszcze z niego przyrządzić?
«1

Komentarz

  • koperkowa zupe :) Mozna mrozic.
  • masło koperkowe i zamrozić
  • Zupka koperkowa i pulpety w sosie koperkowym to u nas ulubione dania  :)
  • Pulpety się robią.

    Zupa jutro...

  • Potrawkę z resztek drobiu w beszamelu z cytryna i koperkiem oraz ewentualnie zielonymi szparagami i marchwią.

    Ogórki ukisic,ze zwykłym też dobre.

    Ususzyć na zimę,moja babcia suszy.
  • A może spróbuj sprzedać? Kilkaset to dużo faktycznie :)
  • Spoko, u mnie to nie tak dużo. W zamrażarkę się zmieszcza. Po to eko produkuje by i na zimę było zdrowe. :-)

    A skoro jest to szukam dodatkowych inspiracji i wszystkie uwagi są cenne. :-)

  • jeśli koperek ma żelazo to możesz trochę przesłać do mnie :) :D
  • a jak sie robi zupę koperkową? konieczna jest do niej śmietana?
  • Znalazłam coś takiego 

    Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

    Składniki na 10 - 15 sztuk:
    20 dag mąki pszennej
    20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
    3 łyżki mleka lub maślanki
    40 g miękkiego masła
    szczypta soli
    1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.

    Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.

  • a spróbujcie kiedys mieszanki pieczarek z koperkiem-np. w sosie, w farszu
    obłęd smakowy
  • a czy grzyby leśne mogą być? Co dokładnie robisz z tymi pieczarkami?

    @uJa chętnie bym wysłała tylko to zgniłe dotrze...

  • @Savia-z leśnymi też moze być,a le smak już nie ten sam
    1) pieczarki drobno posiekane, usmażone i wymieszane ze spora ilością koperku, zielono ma być.Tylko sól i pieprz.Do smaku.Ten farsz do roladek drobiowych (kieszonek itp.)
    2) mięso duszone :ja najbardziej lubię łopatkę (ale moze być kazde): pokrojone i lekko zbite oprószam przyprawami, mąką i smażę do złotości. Potem podlewam wodą -mało! i duszę. W połowie duszenia dodaję pieczarki pokrojone i duszę dalej. Na koniec dodaję sporo koperku-zielono ma byc ;) mocno i 9 % lub 12% płynną śmietankę i chwilkę na ogniu. stosunek mięso-pieczarki mniej więcej 1do3
  • Mam go mnóstwo! Pewnie kilkaset peczkow. Pomroze, ale cos warto zjesc na biezaco. Dodaje do salatek i innych potraw... Co jeszcze z niego przyrządzić?
    bimber...
  • oddac mi :))

    Normalny koper tu towarem deficytowym. Normalnie wysiewam skrzynke kopru, skrzynke pietruszki, skrzynke szczypiorku i skrzynke azjatyckich (oraz doniczki innych ziol) i mamy na biezaco i do mrozenia. Niestety tegoroczna jesien ;) i zwiazane z nia codzienne opady zatopily ziola na zewnatrz, a te hodowane na parapecie sa nedzne (skala: niewidoczny do rachityczny gora)... Wlasnie zabralam sie za nowa ture wysiewania, ale jutro ma znowu padac... przez dwa tygodnie X(
    Sorry, ze sie wyzalilam, ale brak kopru i przede wszystkim pietruszki mnie juz powoli wnerwia.
  • Sąsiadom daj troszkę! Sąsiadom! :)

    Posadziłam koperek, ale mi byle jak wyrósł. Jak rzadki kosmyk włosów na łysinie... :(
    Jak Ty masz już duży, to znaczy, że coś sknociłam i pewnie za późno siałam.


  • ja też wysiałam...w doniczki na balkonie...jak leje....chowam do domu....rośnie pięknie...Moja córka wysiała w tym roku rzodkiewki....też na balkonie - wyrosły !
  • edytowano maja 2013
    @Inka, dam, ale nie pojadę, bo normalnie nie mam kiedy.
  • edytowano maja 2013
    No dobra... Z kilkaset to przesadzilam, ale setka jak nic. Ale to dlatego, ze cala kuchnia w koprze. Do zamrazarki poszło juz ok 9l posiekanego drobno. Rarytas na zime. :-) Jeszcze dwie tury przede mna. Wiosenny zawsze jest najpiękniejszy.
  • @Inka, mój koper z tunelu, siany na przełomie lutego/marca.
  • Aaa. wszystko jasne... Dryndnę w kwestii podjeżdżania :)
  • @Inka w poniedziałek jestem ostatecznie rozprawiam się z koprem, bo przerośnie.

  • Możesz ususzyć :)
  • 9 litrów...o ja...to robi wrażenie.....!!!!! nigdy nie mroziłam w takich ilościach....choć owszem zawsze mam jedna szufladkę zieleniny na zimę...takiej swojskiej mrożonej w sezonie
  • gaz koperkowy
  • 9 litrów...o ja...to robi wrażenie.....!!!!! nigdy nie mroziłam w takich ilościach....choć owszem zawsze mam jedna szufladkę zieleniny na zimę...takiej swojskiej mrożonej w sezonie
    I starcza Ci ta szufladka? U mnie kosmiczne ilości idą. Fakt, zimą wielu dostępnych warzyw nie kupuję bo są trujące 8-Xi posiłkuję się tym co mam.
  • I do ziemniaczków, sosu, zupy............
     ach zazadraszczam :)
  • ja daję do pasty jajecznej do kanapek
  • wszystkie wskazówki będę testować :-)
    Dzięki.
  • Suszony koper na herbatkę z kopru...
    Ale herbatkę koperkową, to się robi z nasion i w dodatku to są nasiona kopru włoskiego...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.