Kuchnia molekularna – rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Pionierem takiego podejścia do kuchni był już Sir Benjamin Thompson. Termin "kuchnia molekularna" powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.
Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.
W Polsce kierunek ten reprezentują między innymi Jean Bos[1][2][3], czy Wojciech Modest Amaro.[4][5][6]
Olesia, jak dla mnie ta wiedza naukowa (głównie rzeczywiście fizyczna), ma na celu szokowanie i wyciąganie kasy.
Chodzi o to, by z czegoś, co Ci się kojarzy jako deser, zrobić danie obiadowe i odwrotnie: np. z mięsa zrobić lody.
To oczywiście uproszczenie, ale głównie o to chodzi. Do tego należy wykorzystać maksymalnie skomplikowane techniki i wszystko opatrzyć odpowiednio skomplikowaną nazwą.
Czy to zdrowe? Raczej jest nacisk na ciekawe smaki, a nie na wartości odżywcze. Oczywiście nie mówię, że jedno musi wykluczać drugie...
Czy to przyszłościowe? W większości przypadków z założenia nie, bo przecież właśnie o to chodzi, żeby stosować zaawansowane technologie (albo przynajmniej te, które na takie wyglądają), niedostępne nam, maluczkim. Ale może się zdarzyć, że jakaś nowa technika gotowania okaże się na tyle ciekawa, że zostanie spopularyzowana. Będzie to w każdym razie skutek uboczny.
Ale tak jak pisała Anka, celem jest raczej zaimponowanie komuś. Ja sama nie miałabym nic przeciwko temu, żeby kiedyś spróbować... gdyby się nadarzyła okazja... Bo z przyjaciółmi wybrałabym się gdzie indziej.
a my tak mówimy, jak ktoś podaje porcje, które w sumie tylko brudzą talerz. Tylko nie mogę się zdecydować, czy większe są w kuchni molekularnej czy homeopatycznej.
Komentarz
Kuchnia molekularna – rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Pionierem takiego podejścia do kuchni był już Sir Benjamin Thompson. Termin "kuchnia molekularna" powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.
Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.
W Polsce kierunek ten reprezentują między innymi Jean Bos[1][2][3], czy Wojciech Modest Amaro.[4][5][6]
http://www.filmweb.pl/film/Faceci+od+kuchni-2012-616947