Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

mięta zmięta...

edytowano czerwca 2013 w Kuchnia
...czyli świeża. Macie jakieś pomysły? Co można z nią zrobić, poza ususzeniem ;)

Komentarz

  • Pić wodę z cytryną i miętą. Dodawać do sosu tzatziki (jogurt grecki, starty i odciśnięty ogórek i czosnek). Ewentualnie zrobić angielski sos miętowy do mięsa, ale to chyba dla amatorów, bo we mnie budzi odruch ucieczki.

  • A do wody to rozdrobnić czy wystarczy zalać?
  • Mozna robic mietownice: zagotuj wode, wylacz gaz, daj troche zielska ;), przykryj pokrywka i poczekaj az wystygnie. W taki sam sposob dodaje do kompotow (ostatnio rabarbarowego) - juz po zagotowaniu wody.
    czesto robie sieczke z roznych ziol i dodaje do sosu do mararonu, miesa, salat itp.
  • A do wody to rozdrobnić czy wystarczy zalać?
    daje cale krzaczory
  • Dziś pierwszy raz w tym roku kupiłam rabarbar, ale to raczej do ciasta :D
  • Wiesz co? ale nie dasz rady w calosci ten rabarbar do ciasta wrzucic, zawsze jakies odpady zostaja. Ja wlasnie na tych odpadach + mieta na koncu gotuje ten kompot.
  • Odpady w sensie obierki? To jest myśl :D
  • Herbatkę miętową mocno posłodzoną mniam! 

    Zaparzyć w imbryczku i dużo, dużo cukru i pić :).

  • edytowano czerwca 2013
    Jeden z moich petentów na upał (zwłaszcza gdy ktoś mnie uszczęśliwi niesmaczną herbatą) to parę listków mięty do herbaty :)


    e:nikt nie zauważył "petentów na upał"? :))
  • @MonikaN fuj! Nie moge fizycznie pic nic poslodzonego (o kontakcie pamietam, moze dzis w koncu sie zmobilizuje)

    @Katia zawsze troche czegos z gory i z dolu lodygi zostanie, o takie resztki mi chodzi, ja rabarbaru nie obieram.
  • @Maciejka nie ma pospiechu, mam jeszcze full rzeczy do przeczytania w sieci :)

    Aj no widzisz mi ta miętowa słodzona herbatka smakowała, ale też do czasu, piliśmy codziennie i pewnego dnia, nie już wystarczy :D

    Ale smakowała :)

  • Miętę można też dodać do farszu do pierogów ruskich. Dziś zrobiłam 95 sztuk.


    Ale o mięcie zapomniałam.....

    I jeszcze zrobilam ok. 60 szt. z mięsem i 31 szt. ze szpinakiem i serem.

    Bez mięty....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.